Next Step Quintet: «Η καλή μουσική έχει πάντα τον τρόπο να κερδίζει τον ακροατή»

next-step-quintet Next Step Quintet
ΤΡΙΤΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Λίγο πριν τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών, μιλήσαμε με το γκρουπ που πρωτοστατεί στην εγχώρια σύγχρονη τζαζ σκηνή.

Οι Next Step Quintet είναι ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της σύγχρονης τζαζ στην Ελλάδα. Mε δύο εξαιρετικούς δίσκους στο ενεργητικό τους (το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 2012 και το «2» το 2015 -και τα δύο από την Puzzlemusik), αξιόλογες συνεργασίες με τους μάστερς του είδους, μια διεθνή διάκριση στον διαγωνισμό «Made in NY Jazz Competition» και συμμετοχές σε δεκάδες μουσικά events και φεστιβάλ ανά τη χώρα αλλά και εκτός, οι Next Step Quintet χαράζουν το παρόν και το μέλλον της εγχώριας τζαζ με μεγάλη επιτυχία.

Η γνωριμία τους έγινε στην Κέρκυρα, όταν ήταν φοιτητές στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Με κοινό όραμα να δημιουργούν τη μουσική που τους εκφράζει και να την επικοινωνούν στο κοινό, οι τότε τέσσερις φοιτητές (ο κιθαρίστας Θοδωρής Κότσυφας, ο πιανίστας Γιάννης Παπαδόπουλος, ο κοντραμπασίστας Ντίνος Μάνος και ο ντράμερ Βασίλης Ποδαράς, με την προσθήκη ενός σαξοφωνίστα) έκαναν το «επόμενο βήμα», σχηματίζοντας τους Next Step Quintet. «Το όνομα της μπάντας εξέφραζε το επόμενο βήμα στην τότε φάση της ζωής μας. Το 2011 είχαμε τελειώσει τις σπουδές μας και θέλαμε, μετακομίζοντας στην Αθήνα, να χαράξουμε την επαγγελματική μας πορεία κάνοντας το επόμενο βήμα ως γκρουπ. Το όνομά μας αναφέρεται βέβαια και στον δίσκο του Kurt Rosenwinkel με τίτλο Next Step, του οποίου ο ήχος και η αισθητική μας επηρέασε πολύ» αναφέρουν οι ίδιοι, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο κτίριο της Πειραιώς 260 στις 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Συμμετέχοντας στον μαραθώνιο τζαζ του φετινού φεστιβάλ, οι Next Step Quintet μαζί με μερικά ακόμα δυνατά ονόματα του είδους, θα μας μυήσουν στην εγχώρια τζαζ σκηνή που, αναμφίβολα, είναι στα καλύτερά της.

Το 2011, όταν ξεκινούσατε, ήμασταν ήδη σε περίοδο κρίσης. Σας απέτρεψαν ποτέ οι συνθήκες από το να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μουσική και ειδικά με την τζαζ;

Δεν προβληματιστήκαμε ποτέ για αυτό. Είμαστε πάντα αφοσιωμένοι στη μουσική που θέλουμε να παίξουμε. Παντού υπάρχει κρίση πλέον και παντού είναι δύσκολο να επιβιώσεις παίζοντας αποκλειστικά τζαζ. Η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση στη μουσική σε οδηγεί να διαμορφώνεις όσο μπορείς μόνος σου τις συνθήκες, με πολύ κόπο και θυσίες κάποιες φορές.

Πόσο εύκολα βιοπορίζεται ένας μουσικός της τζαζ στην Ελλάδα του 2017;

Η δυσκολία δεν έγκειται αποκλειστικά σε όσους ασχολούνται με τη μουσική. Πρόκειται για μια περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που αδιαμφισβήτητα επηρεάζει και τη διαδικασία της δημιουργίας. Επομένως, βιοπορίζεται όλο και δυσκολότερα, καθώς, ταυτόχρονα με όλα τα προαναφερθέντα, η «προσφορά» αυξάνεται ενώ η ζήτηση και οι αμοιβές ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Η αθηναϊκή τζαζ σκηνή πλέον βρίσκεται σε πλήρη άνθηση με δεκάδες αξιόλογους μουσικούς και γκρουπ που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από όσους -εξαιρετικούς αναμφίβολα- δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγάπη γι αυτό που κάνουμε συντελεί καταλυτικά στην υπερπήδηση των καθημερινών εμποδίων. Σημαντικοί συνοδοιπόροι μας σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή ήταν και είναι φορείς όπως το Ίδρυμα Νιάρχος, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή τους.

Σκεφτήκατε ποτέ το εξωτερικό ως  επιλογή;

Ατομικά το έχουμε σκεφτεί και το σκεφτόμαστε ακόμα κάποιοι από μας. Σαν γκρούπ είναι πολύ δύσκολο πρακτικά να μετακομίσουμε στο εξωτερικό. Ωστόσο, είναι πρώτος στόχος μας η προώθηση της μουσικής μας εκτός συνόρων και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που θέλουμε να συνεργαζόμαστε με μουσικούς από το εξωτερικό.

Έχετε κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, έχετε διακριθεί στον διαγωνισμό Made In NY Jazz και, γενικώς, βρίσκεστε στο προσκήνιο με τακτικές εμφανίσεις σε μικρά και μεγάλα events. Πώς αισθάνεστε για την έως τώρα πορεία σας;

Είμαστε ικανοποιημένοι αλλά θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα πιο δραστήριοι και κινητοποιημένοι αλλά βρισκόμαστε σε συνεχή απασχόληση και με άλλα πρότζεκτς, γεγονός που επιβραδύνει λίγο την επίτευξη των στόχων μας αλλά όχι την ποιότητα της μουσικής μας, θέλουμε να πιστεύουμε.

Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθείτε όταν συνθέτετε;

Συνήθως κάποιος από τους πέντε φέρνει μια δική του σύνθεση. Στη συνέχεια παίζουμε όλοι μαζί και προσθέτουμε ιδέες και των υπολοίπων πάνω στην αρχική ιδέα. Οπότε, η τελική μορφή έχει στοιχεία και ιδέες από όλους μας.

Οι Next Step Quintet στο studio με τον Tivon Pennicott.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σα με τον Tivon Pennicott. Πώς προέκυψε και τι αποκομίσατε από αυτήν;

Η συνεργασία προέκυψε από την γνωριμία του Tivon με τον ντράμερ του γκρουπ Βασίλη Ποδαρά στη Νέα Υόρκη το 2014. Γνωρίστηκαν στα jam sessions και έτσι ήρθε στην Ελλάδα, όπου ηχογραφήσαμε και παίξαμε τη μουσική του δεύτερου δίσκου μας.

Πώς βλέπετε τη σύγχρονη τζαζ σκηνή στην Ελλάδα; Είναι αλήθεια ότι ζει καλές μέρες;

Η σκηνή βρίσκεται στην καλύτερή της φάση, με μουσικούς που έχουν πλέον διεθνή εμπειρία και με αρκετά γκρουπ που έχουν πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική και καλλιτεχνική πρόταση.

Πιστεύετε πως το κοινό είναι εξοικειωμένο με το είδος ή, έστω, αρχίζει να εξοικειώνεται;

Το κοινό ενδιαφέρεται να ακούσει κάτι καινούριο και διαφορετικό. Εξοικειωμένο στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν είναι άλλα το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότερος νέος κόσμος παρακολουθεί τα αθηναϊκά μουσικά δρώμενα και ενδιαφέρεται για τη τζαζ μουσική. Δεν πιστεύουμε ότι κάποιος πρέπει να είναι μυημένος στην τζαζ για να ακούσει μια τζαζ συναυλία. Η καλή μουσική έχει πάντα τον τρόπο να κερδίζει τον ακροατή.

Στις 22 Ιουνίου θα σας δούμε live στο πλαίσιο του Jazz in the City Sessions του Φεστιβάλ Αθηνών. Τι θα ακούσουμε εκεί; Και πώς νιώθετε για τη συμμετοχή σας σε έναν τόσο μεγάλο θεσμό;

Είναι χαρά μας να συμμετέχουμε στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών καθώς την ίδια ημέρα με εμάς πρόκειται να εμφανιστούν ο εξαιρετικός Χάρης Λαμπράκης και ο μέντοράς μας, Γιώργος Κοντραφούρης. Όσον αφορά εμάς, θα παρουσιάσουμε υλικό από τους δυο δίσκους μας, ενώ συνολικά θεωρούμε ότι θα είναι μια εξαιρετική βραδιά.

Ποια τα επόμενά σας σχέδια;

Πρώτος μας στόχος είναι η ηχογράφηση και κυκλοφορία του τρίτου μας δίσκου και στη συνέχεια η συστηματική προώθηση της μουσικής μας στο εξωτερικό.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]