EJEKT Festival 2017: Ανταπόκριση από το καλύτερο ίσως live του φετινού καλοκαιριού

killers-ejekt-cover Nikos Libertas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Glamour, δυναμισμός και ατόφιο rock'n'roll στην Πλατεία Νερού. Η Ροζίνα Αράπη πήγε, είδε, έγραψε.

Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινα, αυτό όμως δεν απέτρεψε τις ορδές κόσμου να συρρεύσουν στην Πλατεία Νερού. Δεν χάνεις έτσι απλά την ευκαιρία να απολαύσεις την μπάντα-συναυλιακό απωθημένο. Δεν ήταν όμως μόνο η εμφάνιση των Killers που έκανε την πρώτη μέρα του Ejekt να καταχωρηθεί στα βιώματά μας ως μία από τις καλύτερες συναυλιακές βραδιές της χρονιάς. Βάλαν το λιθαράκι τους και τα όσα προηγήθηκαν. Για πάμε πιο κοντά. 

Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas

Φτάσαμε στην Πλατεία Νερού την ώρα που οι Βρετανοί Circa Waves είχαν μόλις ανέβει επί σκηνής. Ο κόσμος ακόμα λιγοστός, συγκεντρωμένος όπου υπήρχε σκιά, η ζέστη ανυπόφορη, όχι όμως ικανή να πτοήσει την μπάντα από το Liverpool. Το set ξεχύλιζε από ενέργεια, μία μέρα μάλιστα μετά την εμφάνισή τους στο Glastonbury. Ή μήπως ακριβώς για αυτό; Οι εντυπώσεις άψογες, με κομμάτια από τα δύο albums τους, που μας άνοιξαν την όρεξη και τους περιμένουμε σε κάποιο κλειστό venue τον χειμώνα.

Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas

O ήλιος άρχισε να κατεβαίνει, η ατμόσφαιρα γινόταν πιο υποφερτή και με ένα ελαφρύ αεράκι να φυσάει, οι The Kills ανέβηκαν στη σκηνή για να τα σαρώσουν κυριολεκτικά όλα. Παρότι ο κόσμος φαινόταν λίγο μουδιασμένος στην αρχή –ήταν σαφές πως περίμενετο main act–, όλοι μαγεύτηκαν από το δίδυμο και όσα είχε ήρθε αποφασισμένο να προσφέρει. Γιατί η Alison Mosshart και ο Jamie Hince παρέδωσαν μαθήματα rock'n'roll coolness.

Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas

Η Mosshart κινούνταν σαν αιλουροειδές επί σκηνής με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να αντισταθείς στη γοητεία της. Η λεπτοκαμωμένη της φιγούρα, ο τρόπος που ανέμιζαν τα μαλλιά της και το sexy βλέμμα της, η αγριάδα και η έμφυτη γοητεία της –θέλει πολλή τόλμη να βάλεις δερμάτινη μπότα και τζιν στον καύσωνα και να καταφέρεις να «κοπανιέσαι» έτσι– έκαναν τους πάντες να την ερωτευτούν. Δίπλα της ο Jamie Hince, τη συμπλήρωνε σαν μια πιο ήρεμη, στιβαρή δύναμη.  Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές ήταν το «Doing it to Death» που ανέβασε κι άλλο τη θερμοκρασία και, φυσικά, το «The Last Goodbye». Η ευχή είναι σαφής: Μακάρι να τους ξαναδούμε πολύ σύντομα.

Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas

Και μετά από μία ώρα διάλλειμα, με τον κόσμο να έχει πια αυξηθεί σημαντικά στην Πλατεία Νερού, κάτι ήχησε από τα μεγάφωνα: Το «Summer Nights» από το «Grease» λειτούργησε ως κάλεσμα και εισαγωγή για να υποδεχτούμε τους μεγάλους headliners. Οι Killers δεν είχαν σκοπό να μας αφήσουν να χαλαρώσουμε λεπτό. Και το απέδειξαν μπαίνοντας με το «Mr. Brightside», συνεχίζοντας με το «Spaceman» και μετά με το «Somebody Told Me».

Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas

Ο Brandon Flowers με φούξια κουστούμι , βουτηγμένο στο glitter, ήταν πιστός στη Las Vegas αισθητική της μπάντας –τόπος καταγωγής τους άλλωστε. Απευθυνόμενος στο κοινό εξήγησε πως δε θα τους ξαναπάρει τόσο πολύ να επιστρέψουν και πως καμία «ηλεκτρική καταιγίδα» δε θα τους ξανασταματήσει (όπως την προηγούμενη φορά που είχε ακυρωθεί η εμφάνισή τους λόγων καιρικών συνθηκών). Η συνέχεια ήταν εξίσου δυνατή, μιας και ακούσαμε όλα εκείνα τα κομμάτια που «έπρεπε» να ακούσουμε, όπως το «Runaways» και, φυσικά, τα «Human» και το καταιγιστικό «Read My Mind», με τον κόσμο να παραληρεί και να μη σταματήσει να τραγουδά.

Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas

Το encore μάς επεφύλασσε και μια έκπληξη, ολίγον κακόγουστη βέβαια αλλά με καλές προθέσεις ελπίζουμε, από τον drummer Ronnie Vannucci Jr. που εμφανίστηκε με αμφίεση αρχαίου Έλληνα! Τα δύο κομμάτια που επέλεξαν για το τέλος του set τους, το «Shot At Night» και ειδικά το «When You Were Young», ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε για να κλείσει αυτή η βραδιά με τον πιο δυνατό και συγκινητικό τρόπο.

Ελευθερία Απατζίδου

Οι Killers, λοιπόν, ήρθαν επιτέλους από τα μέρη μας και, ευτυχώς, μας αποζημίωσαν για όλον τον καιρό που τους περιμέναμε. Χωρίς stadium rock φανφάρες, με ατόφια rock δυναμική, «διακριτικό» glamour αλλά και τα τεράστια hits που έχουν γράψει στη διάρκεια της καριέρας τους, μας παρέδωσαν μια βραδιά που θα γραφτεί στις καλύτερες μουσικές στιγμές του φετινού καλοκαιριού. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το EJEKT Festival 2017:

Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas
Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas
Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas
Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas
Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas
Nikos Libertas / SOOC / Nikos Libertas
Ελευθερία Απατζίδου
ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ