Λύθηκαν οι διαφορές Paul McCartney και Sony ATV

paul-mccartney Mario Anzuoni
ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Τα πνευματικά δικαιώματα ορισμένων τραγουδιών των Beatles αποτέλεσαν «μήλον της Έριδος» για τις δυο πλευρές.

Ο Paul McCartney ήρθε σε συμβιβασμό με την Sony ATV αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα τραγουδιών των Beatles, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια δικαστική διαμάχη η οποία θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην βιομηχανία της μουσικής. Οι όροι του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν έγιναν γνωστοί, ενώ οι δυο πλευρές απέφυγαν να σχολιάσουν την κατάληξη της υπόθεσης.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο McCartney ζήτησε από τα αμερικάνικα δικαστήρια να του επιστρέψουν τα πνευματικά δικαιώματα για τα εν λόγω τραγούδια, αφού βάση νομοθεσίας, τα σχετικά δικαιώματα επιστρέφουν στους δημιουργούς τους μετά από 35 χρόνια (ή 56 χρόνια στην περίπτωση τραγουδιών που γράφτηκαν πριν το 1978). Απώτερος στόχος της σχετικής νομοθεσίας είναι να προστατέψει τους συνθέτες και τραγουδοποιούς, οι οποίοι συχνά υπέγραφαν συμφωνίες με δισκογραφικές εταιρείες με κάκιστους όρους, στα όρια της εκμετάλλευσης.

Στη σχετική αίτηση ο McCartney ισχυρίστηκε πως ένα στέλεχος της Sony ATV τον προσέγγισε για να τον προειδοποιήσει πως η δισκογραφική εταιρεία θα έδινε σκληρή μάχη για να διατηρήσει τα πνευματικά δικαιώματα. Στα τραγούδια των οποίων τον έλεγχο θα έχανε η Sony ATV μετά την παρέλευση των 56 ετών, βρίσκεται και το πρώτο single των Beatles, το «Love Me Do» που κυκλοφόρησε το 1962. H Sony έχει στην κατοχή της τα πνευματικά δικαιώματα εκατομμυρίων τραγουδιών, από καλλιτέχνες όπως ο Michael Jackson, ο Marvin Gaye και ο Bob Dylan, οπότε λογικά θα επιδιώξει αντίστοιχες συμφωνίες στο μέλλον, για να μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο των τραγουδιών.