Ο Ken Loach τα βάζει με τους Radiohead για τη συναυλία στο Ισραήλ

thom-yorke-ken-loach
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης κάλεσε το συγκρότημα να απαντήσει δημόσια στους επικριτές του.

Η προγραμματισμένη συναυλία των Radiohead στο Τελ Αβίβ την ερχόμενη εβδομάδα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πολλούς συναδέλφους τους να τους καλούν να την ακυρώσουν. Μια ομάδα μουσικών – στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο Roger Waters, ο Thurston Moore των Sonic Youth και οι Young Fathers – δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή, καλώντας τους Radiohead να «ξανασκεφτούν» τη συναυλία. Οι ίδιοι οι Radiohead έχουν αποφύγει να απαντήσουν ευθέως στην κριτική που τους ασκείται.

Ο σκηνοθέτης Ken Loach αποφάσισε με τη σειρά του να καταγγείλει τους Radiohead για τη συναυλία τους και έστειλε ένα tweet στον Thom Yorke, με ένα σύνδεσμο σε σχετικό άρθρο που έγραψε για το Independent. Στο συγκεκριμένο άρθρο ο Loach κατέκρινε την «πεισματική άρνηση» του συγκροτήματος να απαντήσει στους επικριτές τους για την επερχόμενη συναυλία στο Τελ Αβίβ, κάτι που τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Radiohead «θέλουν να ακούσουν μονάχα την μια πλευρά – αυτή που υποστηρίζει το απαρτχάιντ». Στην συνέχεια ο Loach έγραψε πως οι Radiohead πρέπει να αποφασίσουν εάν θα σταθούν «με τους καταπιεσμένους ή τον καταπιεστή».

Οι Radiohead έχουν διχάσει με την απόφαση τους να παίξουν στο Ισραήλ.

Απαντώντας μέσω Twitter, ο Yorke σχολίασε πως η απόφαση των Radiohead να παίξουν σε μια χώρα δε συνιστά στήριξη προς την κυβέρνηση της, προσθέτοντας πως «δεν υποστηρίζουμε τον [πρωθυπουργό του Ισραήλ] Netanyahu περισσότερο από τον Trump, αλλά παίζουμε ακόμα στην Αμερική». Συνεχίζοντας, ο Yorke τόνισε πως «η μουσική, η τέχνη και η ακαδημία υπάρχουν για να διασχίζονται τα σύνορα, όχι για να κατασκευάζονται, είναι για ανοιχτά μυαλά όχι κλειστά, είναι για την κοινή ανθρωπιά, τον διάλογο και την ελευθερία έκφρασης».