Οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» εκθρόνισαν τον Χάρι Πότερ

oi-peninta-apoxroseis-tou-gkri-ekthronisan-ton-xari-poter

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

H J. K. Rowling «εκθρονίστηκε» από την ερωτική τριλογία της Ε.L James «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι».

Έπειτα από μόνο τέσσερις μήνες πωλήσεων, η ερωτική τριλογία «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της αμερικανίδας συγγραφέως Ε.L. James ξεπέρασε ακόμη και την J.K. Rowling στο βρετανικό τμήμα της Amazon (Amazon.co. uk).

Φαίνεται ότι η J. K. Rowling έχασε τα σκήπτρα που κρατούσε μέχρι πριν λίγους μήνες ως εκδοτικό φαινόμενο. Οι πωλήσεις της Ε.L. James έφτασαν σε αστρονομικά ύψη οδηγώντας την τριλογία της στη θέση του απόλυτου μπεστ σέλερ. Άφησε δηλαδή πίσω της και τα εφτά βιβλία του Χάρι Πότερ που είχαν «μαγέψει» εκατομμύρια μικρών αναγνωστών.

Οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» έχουν ξεπεράσει το απίστευτο νούμερο των 4 εκατομμυρίων αντιτύπων. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται τόσο στις συμβατικές εκδόσεις όσο και στον ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle. Ειδικότερα, το πρώτο βιβλίο της ερωτικής τριλογίας της James ξεπέρασε σε πωλήσεις ακόμη και το τελευταίο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», σε αναλογία ένα προς δύο.

Από τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle, o Gordon Willoughby δήλωσε χαρακτηριστικά: «εάν η J.K. Rowling ήταν το λογοτεχνικό φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας, τότε η Ε.L. James σίγουρα αναλαμβάνει αυτό το καθήκον για τη νέα δεκαετία. Σε μόλις τέσσερις μήνες, η James έγινε στο Amazon.c.uk. η μεγαλύτερη συγγραφέας μπεστ σέλερ όλων των εποχών. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πουλάμε βιβλία εδώ και 14 χρόνια».

Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Τιτίνας Σπερελάκη. Οι δύο επόμενοι τίτλοι της τριλογίας θα βγουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων αρχές φθινοπώρου και τον Δεκέμβριο, ενώ τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά της τριλογίας έχει εξασφαλίσει η Universal.