Who is who: Radiohead

who-is-who-radiohead

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Το Βρετανικό συγκρότημα θεωρείται μία από τις κορυφαίες μπάντες των τελευταίων είκοσι χρόνων. Με albums που αποτελούν ορόσημο στο indie/ alternative rock, και την εμβληματική φωνή του Thom Yorke, έχουν καταφέρει κάθε νέα τους κίνηση να αποτελεί θέμα συζήτησης.

Οι Radiohead σχηματίστηκαν το 1985, όταν τα μέλη της φοιτούσαν στο Abingdon School στο Oxfordshire. Το πρώτο όνομα της μπάντας ήταν «On A Friday», όνομα που εμπνεύστηκαν από τη μέρα που έκαναν πρόβες.

Μετά το τέλος των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο, και αφού είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορα bars της πόλης, ο Chris Huddorf, παραγωγός των Slowdive, τους πρόσεξε σε ένα live τους και τους πρότεινε να συνεργαστούν. Παραμένει ακόμα ο manager τους.

Ένα συμβόλαιο με την EMI δεν άργησε να έρθει και το όνομα του συγκροτήματος άλλαξε σε Radiohead, δανεισμένο από ένα τραγούδι των Τalking Heads.

Το ντεμπούτο τους album ήταν το «Pablo Honey» που κυκλοφόρησε το 1993. Το album αυτό περιείχε και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους, το «Creep», που αρχικά δεν έλαβε καλές κριτικές, αφού οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν ήθελαν να το παίξουν, θεωρώντας το πολύ καταθλιπτικό.

Το πρώτο τους βήμα δε στέφθηκε με επιτυχία, και το συγκρότημα συνέχιζε να εμφανίζεται αποκλειστικά σε μικρά clubs και Βρετανικά Πανεπιστήμια. Η χώρα τους δεν τους αγκάλιαζε και αναζήτησαν fans αλλού. Το «Creep» είχε γίνει μεγάλη επιτυχία στο Ισραήλ, και το Τελ Αβίβ ήταν το μέρος που έδωσαν την πρώτη τους συναυλία εκτός αγγλικού εδάφους. Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού επίσης αγάπησε το κομμάτι, και το Mtv το είχε στην καθημερινή του playlist.

Το δεύτερο album τους ηχογραφήθηκε κάτω από τη μεγάλη πίεση να ξεπεράσουν την επιτυχία του «Creep». Το 1995 κυκλοφόρησε το «The Bends», γεμάτο δυνατά κιθαριστικά riffs και αιθέρια, σκοτεινή ατμόσφαιρα. Ήταν μια τεράστια επιτυχία για το συγκρότημα και αυτή τη φορά οι κριτικές ήταν με το μέρος τους.

Η κυριαρχία της britpop, που κρατούσε τα ηνία στην βρετανική μουσική σκηνή, παραμερίστηκε από το φαινόμενο Radiohead, που έβλεπαν τη χώρα τους να τους υποδέχεται θερμά.

Σε μια έπαυλη του 15ου αιώνα στο Bath ηχογραφήθηκε το «Οk Computer», το album-ορόσημο της καριέρας τους και ένα από αυτά τα αlbums, που καθόρισαν τον ήχο της δεκαετίας του '90 και των χρόνων που ακολούθησαν. Με καταπληκτικές συνθέσεις, ώριμους στίχους εμπνευσμένους από τους γρήγορους ρυθμούς των '90's, και επιρροές από ambient και electronica, θεωρείται ένα μουσικό αριστούργημα.

Από τα singles που ξεχώρισαν ήταν το «Karma Police» και το «Paranoid Android».

Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν η μπάντα έφτασε πολύ κοντά στο τέλος, και αυτό οφειλόταν στην χρόνια κατάθλιψη, από την οποία έπασχε ο Thom Yorke. Το 2000 κυκλοφόρησε το «Kid A», ένα album με περισσότερη έμφαση στο ηλεκτρονικό στοιχείο και λιγότερο στις κιθάρες.

Αν και δεν κυκλοφόρησαν singles, το «Idioteque» ακούστηκε πολύ στα ραδιόφωνα. Κάπου εκεί άρχισαν και οι «επαναστατικές» τους δράσεις ενάντια στο marketing της μουσικής βιομηχανίας. Αποφάσισαν να συνεχίσουν την καλοκαιρινή τους τουρ στην Ευρώπη παίζοντας σε μια σκηνή που δεν είχε κανένα logo χορηγών.

Το «Kid A» τους χάρισε και το πρώτο τους Grammy για το καλύτερο alternative album, αλλά δίχασε τους κριτικούς, που το βρήκαν πολύ «εγκεφαλικό» και δύσκολο και άλλοι το θεώρησαν ως ένα ακόμα άψογο album. Το «Amnesiac», που ήρθε ένα χρόνο αργότερα και περιείχε ηχογραφήσεις που δεν είχαν μπει στο «Kid A», στέφθηκε με πολλούς επαίνους.

Μετά το «Hail To The Thief», που πολλοί έλεγαν ότι είναι ένα πολιτικό album, με αναφορές στο αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών του 2000 και την εκλογή του Bush, το 2007 ήρθε το «Ιn Rainbows». Το album κυκλοφόρησε αρχικά μόνο στο website του συγκροτήματος, και ήταν διαθέσιμο για download, με αντίτιμο που επέλεγε ο ακροατής, ακόμα και …χωρίς αντίτιμο.

Η κίνηση αυτή έφερε τα πάνω κάτω στη μουσική βιομηχανία. Οι ίδιοι όμως δήλωσαν ότι μπορούσαν να έχουν μια άμεση επικοινωνία με το κοινό τους, να μην έχουν να κάνουν με marketing και promotion, και ότι μπορεί να πουλούσαν λιγότερα αντίτυπα, αλλά είχαν περισσότερα κέρδη, καθώς με αυτό τον τρόπο απέφευγαν και τα διάφορα leaks των τραγουδιών του σε διάφορες πλευρές του διαδικτύου.

Οι κριτικές ήταν παραπάνω από διθυραμβικές, και ένα ακόμη Grammy προστέθηκε στη συλλογή τους το 2009.

Μετά τον φονικό σεισμό της Αϊτής το 2010, το συγκρότημα κατάφερε να συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο δολάρια για τα θύματα, δημοπρατώντας τα εισιτήρια μιας εμφάνισης του στο Los Angeles. Στη συγκεκριμένη συναυλία διάφοροι fans απαθανάτισαν με κάμερες τη συναυλία και την ανέβασαν στο διαδίκτυο, προσφέροντας την ανεξαρτήτως αντίτιμου, όπως και το «In Rainbows», με την υποστήριξη των Radiohead. Τα χρήματα επίσης δόθηκαν στα θύματα του σεισμού.

Η ίδια κίνηση έγινε και στην Πράγα, αποδεικνύοντας πόσο φίλοι της ελεύθερης διακίνησης μέσω του διαδικτύου είναι τα μέλη της μπάντας. Τον Φεβρουάριο του 2011, κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα το «The King Of Limbs», μέσω του site τους. Ελάχιστο promotion έγινε, και μάλιστα ο Yorke δεν έδινε ούτε συνεντεύξεις.

Στη διάρκεια μιας συναυλίας τους στο Toronto, πριν δυο μήνες, η στέγη του συναυλιακού χώρου κατέρρευσε σκοτώνοντας έναν τεχνικό του group και τραυματίζοντας άλλους τρεις εργαζόμενους. Η συναυλία ακυρώθηκε, και αυτή τη στιγμή ακόμα διεξάγονται έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ