O Jay-Z αντικρούει τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού

Jay-z
ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

«Ασφαλώς και ξέρω ότι δεν ανήκει όλη η περιουσία του κόσμου σε Εβραίους» ξεκαθάρισε ο ράπερ.

Ο τελευταίος δίσκος του Jay-Z με τίτλο «4:44» έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις, αλλά ορισμένοι στίχοι του φαίνεται πως εκφράζουν αντισημιτικές αντιλήψεις. Ο ίδιος ο Jay-Z αποφάσισε να αντικρούσει τις κατηγορίες μέσω της σειράς βίντεο «Footnotes» που ανεβάζει στο Tidal.

Το «4:44» είναι το 13ο άλμπουμ του Jay-Z.

Κατά την διάρκεια συζήτησης του με τους Elliot Wilson και Brian «B.Dot» Miller του Rap Radar, ο Jay-Z μίλησε για το «The Story of O.J.» και τον σάλο που προκλήθηκε από τους στίχους του. Στο συγκεκριμένο τραγούδι ο Jay-Z αναρωτιέται τι είναι πιο σημαντικό από τον να ξοδεύει κανείς χρήματα σε στριπτιτζάδικα, για να απαντήσει πίστωση. Στην συνέχεια εξηγεί πως έτσι όλη η περιουσία στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χέρια Εβραίων. Οι στίχοι προκάλεσαν αντιδράσεις, με πολλές οργανώσεις να καταγγέλλουν τον ράπερ για την διαιώνιση στερεότυπων, ρατσιστικών αντιλήψεων.

Το βιντεοκλίπ του «The Story of O.J.» αναπαράγει πολλά ρατσιστικά στερεότυπα, με στόχο να τονίσει την υπερβολή.

Από την πλευρά του ο Jay-Z σχολίασε πως το τραγούδι χαρακτηρίζεται από την «υπερβολή» στην απεικόνιση «κάθε μαύρης εικόνας στον κόσμο». Κατ’ επέκταση, ο τρόπος κατά τον οποίο παρουσίασε τον εβραϊκό λαό πρέπει να ερμηνευθεί και αυτή ως υπερβολική. «Ασφαλώς και ξέρω ότι δεν ανήκει όλη η περιουσία του κόσμου σε Εβραίους. Εννοώ, ανήκουν και σε εμένα πράγματα» δήλωσε γελώντας ο Jay-Z για να συμπληρώσει πως «ήταν μια υπερβολή, όπως εκείνο το ρατσιστικό καρτούν», αναφερόμενος στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού.