Με δυο βιβλία κλείνουμε τον Αύγουστο

biblia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι με δυο βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο.

Ίσος Ιησούς
Γιώργος Παναγιωτίδης
Γαβριηλίδης

Ο Αίμων είναι ο πρόεδρος του τεράστιου ομίλου τεχνολογικών εταιρειών "Δίας". Το όνειρό του είναι μία παράτολμη μορφή αθανασίας. Πειραματίζεται με την εγγραφή του μυαλού του στη μνήμη ενός πρώιμου κβαντικού υπολογιστή. Στην προσπάθειά του αυτή συμπαρασύρει τη γυναίκα του, Αντιγόνη, ή συμπαρασύρεται από αυτήν. Όταν ο Αίμων πεθαίνει, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο κβαντικός υπολογιστής, όπου έχει φορτωθεί η μνήμη του, παραμένει σιωπηλός. Την προεδρία του ομίλου αναλαμβάνει ο γιος του, ο Φοίβος, ομοφυλόφιλος και νάρκισσος. Ο γιος του Φοίβου, ο Ίσος, γεννιέται από δύο μητέρες χωρίς να έχει καμία και μεγαλώνει με τον Ιησού μέσα στο μυαλό του. Οι επιλογές του νεκρού Αίμονος καθορίζουν την τύχη του Φοίβου και του Ίσου. Ποιος ή τι μπορεί να τον σκότωσε; Ποιος είναι ο ρόλος της Αντιγόνης, ταυτόχρονα μητέρας και γιαγιάς του Ίσου, σε όλα αυτά; Πώς βρέθηκε ο Ιησούς μέσα στο μυαλό του μικρού Ίσου; Αυτό που επιδίωκε ο Αίμων, όσο ζούσε, είναι, τελικά, αυτό που συμβαίνει μετά το θάνατό του; Μπορεί ο άνθρωπος με τη βοήθεια της τεχνολογίας να κερδίσει την αθανασία; Τα ερωτήματα μένουν να απαντηθούν από τους αναγνώστες σε ένα δυστοπικό μυθιστόρημα: "Ίσος Ιησούς", το πρώτο ακαδημαϊκό μυθιστόρημα που αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής στη Δημιουργική Γραφή στην Ελλάδα.

Σαράκα Μπο
Tobie Nathan
Άγρα

Ένας παρανοϊνός δολοφόνος που εξολοθρεύει τους αστούς μιας πλούσιας κοινότητας των παρισινών προαστίων, ένας αστυνόμος πλέυμποϋ, έμπειρος στις σύγχρονες μεθόδους της αστυνομίας, ένας ψυχίατρος παθιασμένος με τη λογοτεχνία της αρχαιότητας, ένας επιζών των ιδεολογιών του ’70 και μια ντουζίνα Αφρικανοί μετανάστες στη Γαλλία... Μια αφήγηση για τη συμφορά από την απώλεια κάθε σημείου αναφοράς, ένα πραγματικό αστυνομικό αίνιγμα που επιλύεται βήμα προς βήμα, μια εκ των θραυσμάτων τους ανασύσταση ζωών αποδομημένων από τις πολιτικές συγκυρίες των τελευταίων δεκαετιών. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του σήμερα, που είναι επίσης ηθικό και μυθολογικό παραμύθι.

Το «Σαράκα Μπο», εθνογραφικό και ταυτόχρονα αστυνομικό μυθιστόρημα, με απόλυτα δικό του ύφος, πρωτοδημοσιεύτηκε το 1993. Με αφορμή τις δολοφονίες πλούσιων αστών, αφηγείται την αυτοκαταστροφική δύναμη που η απώλεια της ταυτότητας μπορεί να εξαπολύσει.