Ο συγγραφέας του «Trainspotting» ενάντια στο βραβείο Booker

o-suggrafeas-tou-trainspotting-enantia-sto-brabeio-booker

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

O συγγραφέας του Trainspotting, Ιrvine Welsh, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ των συγγραφέων στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Εδιμβούργο, άσκησε δριμύτατη κριτική ενάντια στο βραβείο Man-Booker που θεωρείται η σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση μετά το βραβείο Νόμπελ.

Ο Irvine Welsh έκανε λόγο για ένα βραβείο με ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, του οποίου οι νικητές «εναλλάσσονται ανάμεσα σε άγγλους συγγραφείς της ανώτερης μεσαίας τάξης και πολίτες πρώην αποικιών, πιθανότητα για να προσδώσουν νομιμότητα σε αυτή την βράβευση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η αποτυχία των υπεύθυνων του Man-Booker να αντικρούσουν τις κατηγορίες ότι τους χαρακτηρίζει μια αρνητική στάση απέναντι στην σκωτσέζικη κουλτούρα-ισχυρισμό που έχει διατυπωθεί και από σκωτσέζους συγγραφείς όπως ο Allan Bisset, είναι ένα ακόμα σημάδι «αλαζονείας» και «αποδυναμωμένης πνευματικότητας». Ο Welsh, ο οποίος έγινε διάσημος χρησιμοποιώντας στα μυθιστορήματά του την σκωτσέζικη διάλεκτο πρόσθεσε ότι το βραβείο «βασίζεται στην παραδοχή ότι η αγγλική κουλτούρα της ανώτερης τάξης είναι το μέτρο σύγκρισης με το οποίο πρέπει να κρίνεται όλη η λογοτεχνία».

Ο Irvine Welsh κέρδισε την παγκόσμια φήμη με το καυστικό βιβλίο του «Trainspotting» που πολλοί αναγνώστες το γνώρισαν πρώτα στην κινηματογραφική διασκευή του από τον Danny Boyle το 1996. Όμως ο συγγραφέας πιστεύει ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η εκδοτική βιομηχανία σήμερα, το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα κατόρθωνε να δει το μυθιστόρημά του τυπωμένο. Κι αυτό γιατί η άνοδος της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας σημαίνει ότι «θα ήταν δύσκολο για το Trainspotting να εκδοθεί σήμερα από κάποιον εκδότη στο Λονδίνο. Η αγορά έχει γίνει πολύ πιο καθορισμένη και το Trainspotting δεν ταιριάζει σε οποιαδήποτε καθορισμένη κατηγορία».

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε κατά πόσο θα «απαντήσει» έμπρακτα στον διάσημο συγγραφέα η φετινή κριτική επιτροπή του βραβείου. Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες υποψηφιότητες (μακρά λίστα), ενώ τη βραχεία λίστα την αναμένουμε στις 11 Σεπτεμβρίου και την ανακοίνωση του νικητή στις 16 Οκτωβρίου.