Δέκα πληροφορίες για τον Nicolas Jaar που δυναμώνουν την αγωνία για το μεγάλο του live

nicolas-jaar
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Από την underground dance σκηνή και τους Darkside, σε live πειραματικά concept και πρωτότυπα, εναλλακτικά soundtracks.

Με αφορμή τη συναυλία του Nicolas Jaar στην Ιερά Οδό στις 23 Σεπτεμβρίου, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε 10 ενδιαφέροντα πράγματα για τον Χιλιανής καταγωγής Αμερικανό μουσικό:

1. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Χιλιανό καλλιτέχνη, αρχιτέκτονα και κινηματογραφιστή Alfredo Jaar και τη Γαλλοχιλιανή Evelyne Meynard. Οι γονείς του χώρισαν για περίπου έξι χρόνια όταν ήταν μικρός, κι έτσι, ο Jaar μετακόμισε με τη μητέρα του στη Χιλή. Ο ίδιος αποδίδει τη μελαγχολία στη μουσική του στον χωρισμό που βίωσε αυτά τα χρόνια.

2. Η συνάντηση του Jaar με τους Gadi Mizrahi και Zev Eisenberg –διοργανωτές των θρυλικών πάρτι στο Marcy Hotel του Μπρούκλιν– στα 17 του χρόνια έμελλε να είναι καθοριστική για την ενασχόλησή του με τη μουσική. Έχοντας ακούσει τα πρώιμα έργα του, ο Mizrahi συνέστησε στον Jaar να χρησιμοποιήσει 4/4 drum beats στις πειραματικές συνθέσεις του.

3. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια, ο Jaar κινήθηκε στους underground dance κύκλους, συνδυάζοντας hip hop με house. Αρχικά ο στόχος του ήταν να κάνει τη μητέρα του να γελάσει και να χορέψει, αλλά δυο κομμάτια που τραγούδησε στα ισπανικά –το «Mi Mujer» και «El Bandido»– τον έκαναν να εξετάσει σε μεγαλύτερο βάθος το sampling στα όρια του exploitation της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας από λευκούς Ευρωπαίους DJs.

Facebook

4. Ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «Space Is Only Noise» κυκλοφόρησε το 2011 και ενθουσίασε τόσο το φιλόμουσο κοινό, όσο και τους κριτικούς. Στο πλαίσιο της προώθησης του δίσκου του έκανε περιοδείες για τρία χρόνια με τον κιθαρίστα Dave Harrington (με τον οποίο αργότερα σχημάτισε το electronica/downtempo συγκρότημα Darkside) και τον Will Epstein στα πλήκτρα.

5. Το 2012 παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο, τις From Scratch συναυλίες του, όπου έπαιζε ζωντανά σαμπλάροντας δίσκους που είχε αγοράσει την ίδια μέρα. Η πρώτη συναυλία διάρκειας πέντε ωρών πραγματοποιήθηκε στο MOMA PS1 της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή του Will Epstein, του σκηνοθέτη Ryan Staake, της χορεύτριας Lizzie Feidelson και της τραγουδίστριας Sasha Spielberg.

6. Η ιδέα για τους Darkside προέκυψε στο Βερολίνο ένα βράδυ του 2011, κατά τη διάρκεια περιοδείας. Ο Jaar και ο Harrington έγραφαν μουσική στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, όταν κάηκε ο μετασχηματιστής τους. Το δωμάτιο γέμισε καπνό και έτσι βγήκαν στον διάδρομο με ένα laptop για να ολοκληρώσουν το τραγούδι. Οι Darkside πήραν σάρκα και οστά όταν οι δύο επέστρεψαν στη βάση τους στη Νέα Υόρκη και συνέχισαν να γράφουν μαζί στο στούντιο.

7. Μετά από ένα EP τριών κομματιών το 2011, οι Darkside έβγαλαν τον πρώτο τους full-length δίσκο τον Οκτώβριο του 2013, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Η ανταπόκριση στο project των Jaar και Harrington ήταν τόσο θερμή που βγήκαν μαζί στο δρόμο για περιοδείες όλο το 2014.

Facebook

8. Μετά τις περιοδείες του 2014, έγραψε τη μουσική για δυο ταινίες. Τον Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Pomegranates», ένα εναλλακτικό soundtrack στη δραματική ταινία για τη ζωή του Αρμένιου ποιητή και μουσικού Sayat-Nova, «Το χρώμα του ροδιού», που γύρισε ο Sergei Parajanov το 1969. Λίγους μήνες αργότερα έγραψε τη μουσική για το θρίλερ «Dheepan» του Γάλλου σκηνοθέτη Jacques Audiard, το οποίο και απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του ίδιου έτους.

9. Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Jaar με τίτλο «Sirens» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και ήταν επηρεασμένος τόσο  από το την ιστορία και πολιτική της Χιλής, όσο και την προσωπική του ζωή. Το «Sirens» συμπεριλήφθηκε στα άλμπουμ της χρονιάς των Pitchfork (#20), Consequence of Sound (#29), Rough Trade (#44) και The Skinny (#27).

10. Ο Jaar είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Other People. Η εταιρεία με βάση τη Νέα Υόρκη έχει κυκλοφορήσει δίσκους της Lydia Lunch, του DJ Slugo, του William Basinksi και της Lucretia Dalt, μεταξύ άλλων.

Πληροφορίες για το live: ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Προπώληση: 25 Ευρώ (early bird), 27 ευρώ / Ταμείο: 31 Ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στα www.viva.grwww.tickethour.com, Γερμανός, SevenSpots, Reload, Ευρυπίδης. Οι μεταπωλητές των εισιτηρίων χρεώνουν έξοδα διαχείρισης ανάλογα με το τιμολόγιό τους. Περισσότερα: www.detoxevents.gr και 2109636489