23+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζετε για τον Andy Warhol

23kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizete-gia-ton-andy-warhol

ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Γόνος μεταναστών από τη Σλοβακία ο μοναδικός Andy Warhol δεν ήταν μόνο γλύπτης, κινηματογραφιστής, ζωγράφος, συγγραφέας κλπ αλλά ένας πρωτοπόρος οραματιστής της pop art.

Γεννημένος στις 6 Αυγούστου του 1928 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ο Andy Warhol υπήρξε μία καλλιτεχνική περσόνα με αστείρευτο ταλέντο και έμπνευση σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Άνθρωπος που έζησε στο έπακρο τη ζωή του σε εποχές απελευθέρωσης, και κυρίως διεκδίκησης έχει αφήσει το στίγμα του στην καθημερινότητα όλων μας.

1. Ο πατέρας του Andrei Warhola ήταν εργάτης σε οικοδομές ενώ η μητέρα του Julia καθάριζε σπίτια για να καταφέρουν να βγάλουν τα προς το ζην και να ζήσουν τους τρεις γιους τους: τον Paul, τον John, και τον Andrew.

2. Σε πολύ μικρή ηλικία ο Andy προσβλήθηκε από μία ασθένεια που ονομάζεται «χορεία του Sydenham» και έμεινε έγκλειστος στο σπίτι του για 2 μήνες. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από απότομες και ανεξέλεγκτες κινήσεις, που προέρχονται από ρευματικό πυρετό, και μερικές φορές αναφέρεται ως «χορός St. Vitus».

3. Τότε στα 9 του χρόνια η μητέρα του, τον ενθάρρυνε να εξελίξει το ενδιαφέρον του για την τέχνη και την κουλτούρα. Και αυτός ξεκίνησε να συλλέγει φωτογραφίες διάσημων ηθοποιών.

4. Αργότερα έβγαζε και δικές του φωτογραφίες τις οποίες εμφάνιζε στο υπόγειο των γονιών του, που είχε πλέον γίνει ο σκοτεινός του θάλαμος.

5. Ο πατέρας του, πριν πεθάνει το 1942, έκανε σαφές στη διαθήκη του ότι οι οικονομίες που είχε, έπρεπε να γίνουν ομόλογα για τις σπουδές του Andy.

6. Δικαιώθηκε για την επιλογή του πολύ αργότερα όταν ο Andy ανέλαβε την πρώτη του δουλειά στο περιοδικό «Glamour» με ένα άρθρο που είχε τον τίτλο «Η επιτυχία είναι μία δουλειά στη Νέα Υόρκη».

7. Στα 21 του, ο πίνακάς του «The Broad Gave Me My Face, But I Can Pick My Own Nose» απορρίφθηκε από την ετήσια έκθεση της ένωσης καλλιτεχνών του Πίτσμπουργκ. Αλλά ο ίδιος δεν πτοήθηκε.

8. Για τα επόμενα χρόνια, μεταξύ 1949 και 1959, είχε ήδη κάνει «όνομα» δουλεύοντας στο Vogue, το Harper’s Bazaar, το The New Yorker κ.α

9. Το 1951 κέρδισε το «Art Directors Club Medal» για την δουλειά του στη διαφημιστική καμπάνια του ραδιοφωνικού σόου του CBS «The Nation’s Nightmare» ενώ τρία χρόνια αργότερα άρχισε να κάνει «στέκι» του το φημισμένο «Serendipity 3» καφέ της οδού East 58, που είχε ανοίξει νωρίτερα τον ίδιο χρόνο.

10. Τον πρώτο του βοηθό τον προσέλαβε το 1955. Ήταν ο Nathan Gluck, ο οποίος αντικαταστάθηκε αργότερα από τον Gerard Malanga, που έμεινε μαζί του ως το 1968, οπότε και συνελήφθη με την κατηγορία της πλαστογραφίας των έργων του Warhol.

11. O Andy Warhol λάτρευε να αγοράζει εσώρουχα, στα 29 του χρόνια έκανε πλαστική στη μύτη και υιοθέτησε το στυλ των άσπρων μαλλιών όταν διένυε τη δεκαετία των 20 του χρόνων επειδή όπως έλεγε ο ίδιος ήθελε οι άνθρωποι να παρατηρούν το πόσο νέος φαινόταν στο πρόσωπο.

12. Η μητέρα του, η οποία μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να μένει μαζί με το γιο της μέχρι και ένα χρόνο πριν από το θάνατό της το 1952, συχνά είχε τη δική της συνεισφορά στους πίνακες του Warhol, ενώ αρκετές ήταν οι φορές που υπέγραφε αντ’ αυτού. Αυτός ήταν και ένας λόγος που ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «μαμάκια».

13. Ωστόσο του άρεσε να τρώει μόνος του και είχε σαν όνειρο να ανοίξει ένα εστιατόριο με το όνομα «ANDY-MATS - The Restaurant for the Lonely Person». Αυτό που απεχθανόταν ήταν το ξαναζεσταμένο φαγητό.

14. Με τον Marcel Duchamp γνωρίστηκαν στην Pasadena το 1963, στην έκθεση του Warhol με τα έργα που απεικόνιζαν την Elizabeth Taylor και τον Elvis Presley.

15. Η πρώτη του ταινία με live ήχο ήταν το «Harlot» to 1964.

16. Το 1965 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την τέχνη για να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ήταν ο πρώτος που έκανε γνωστή την τέχνη του video art.

17. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ των «Velvet Underground» το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Warhol. Είναι αυτό με την περίφημη μπανάνα με δέρμα από βινύλιο.

18. Συχνά βοηθούσε ως εθελοντής σε καταλύματα αστέγων στη Νέα Υόρκη.

19. Ο Salvador Dali κάποια στιγμή του χάρισε μια σακούλα γεμάτη από χρησιμοποιημένες παλέτες, τις οποίες ο Warhol έβαλε σε μία από τις ….χρονοκάψουλες του.

20. Το 1985 έκανε έκτακτη εμφάνιση στον επεισόδιο νούμερο 200 της τηλεοπτικής σειράς «Το πλοίο της αγάπης».

21. Το παρατσούκλι του και το alter ego του ως dragqueen ήταν «Drella», ένας συνδυασμός δηλαδή από τις λέξεις «Dracula» και «Cinderella».

22. Μαζί με κάποιους φίλους του αγόρασαν σε ανύποπτη στιγμή 2000 μπουκάλια σαμπάνιας Dom Pérignon για να τις ανοίξουν με την αλλαγή της χιλιετίας.

23. Εκείνος όμως πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου του 1987, ενώ ανάρρωνε έπειτα από από χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη.

24. Μετά το θάνατό του τα 2000 μπουκάλια….εξαφανίστηκαν.

φωτογραφίες: www.wikipedia.org

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ