Ο Banksy «ξαναχτυπά» με ένα αφιέρωμα στον Basquiat

banksy-barbican-basquiat Peter Nicholls
ΤΡΙΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δύο νέες τοιχογραφίες του αινιγματικού Βρετανού καλλιτέχνη έκαναν την εμφάνισή τους στο Barbican.

Μια επερχόμενη έκθεση αφιερωμένη στον Jean-Michel Basquiat στο Λονδίνο ενέπνευσε τον Banksy, ο οποίος τίμησε τη μνήμη τού Αμερικανού καλλιτέχνη με δυο νέα έργα. Ο ίδιος ο Banksy επιβεβαίωσε πως τα δυο έργα που εμφανίστηκαν στους τοίχους του Barbican – όπου και θα γίνει η έκθεση-αφιέρωμα στον Basquiat – είναι δικά του, μέσω του λογαριασμού του στο Instagram.

«Μια νέα μεγάλη παράσταση του Basquiat ξεκινά στο Barbican – ένας χώρος που συνήθως σπεύδει να καθαρίσει graffiti από τους τοίχους του» σημείωσε ο Banksy στο Instagram, υπενθυμίζοντας πως ο Basquiat ξεκίνησε ως καλλιτέχνης graffiti.

Το πρώτο έργο που σατιρίζει την έκθεση απεικονίζει κόσμο να περιμένει στην ουρά για να αγοράσει εισιτήριο σε μια ρόδα λούνα παρκ, όπου τα βαγόνια έχουν αντικατασταθεί από τις κορώνες που συνήθιζε να βάζει στα έργα του ο Basquiat.

«Πορτραίτο του Basquiat καθώς τον υποδέχεται η Μητροπολιτική Αστυνομία – μια (ανεπίσημη) συνεργασία με τη νέα παράσταση του Basquiat» αναφέρει η λεζάντα της δεύτερης εικόνας που ανέβασε ο Banksy. Η δεύτερη τοιχογραφία συνδυάζει ένα από τα πιο κλασσικά έργα του Basquiat, με τα γνώριμα στένσιλ αστυνομικών που χρησιμοποιεί κατά καιρούς ο Banksy.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Η έκθεση στο Barbican θα κάνει τα εγκαίνια της την Πέμπτη και θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στο νεο-εξπρεσιονιστικό έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά πάνω από 100 έργα του, όπως σπάνιες φωτογραφίες, ταινίες και άλλο αρχειακό υλικό.