Μήνυση κατά Taylor Swift για το «Shake It Off»

taylor-swift Evan Agostini
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δυο συνθέτες ισχυρίζονται πως η Swift έκλεψε τους στίχους που έγραψαν για τις 3LW το 2001.

Μετά την πρόσφατη δικαστική της νίκη, η Taylor Swift ενδέχεται να ξαναβρεθεί στα δικαστήρια. Αυτή τη φορά όμως η αιτία είναι το τραγούδι της «Shake It Off» και πιο συγκεκριμένα οι στίχοι του. Οι συνθέτες Sean Hall και Nathan Butler ισχυρίζονται πως η Swift έκλεψε τους στίχους της μεγάλης επιτυχίας της από το τραγούδι «Playas Gon’ Play» που έγραψαν για το συγκρότημα 3LW το 2001.

Στο ρεφρέν του «Shake It Off» η Swift τραγουδά «the players gonna play, play, play, play, play, and the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate», ενώ στο τραγούδι των 3LW το ρεφρέν έχει ως εξής: «The playas gon’ play, them haters gonna hate». Αξίζει να σημειωθεί πως οι μελωδίες των δυο τραγουδιών διαφέρουν αρκετά, ενώ δεν υπάρχουν άλλες στιχουργικές ομοιότητες. Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι των 3LW πατώντας εδώ, ενώ για το τραγούδι της Swift πατήστε εδώ.

Στη μήνυσή τους, οι δυο συνθέτες υπογραμμίζουν πως η χρήση των όρων «player» και «hater» μπορεί να είναι πλέον συνηθισμένη στην καθομιλουμένη, αλλά το 2001 ήταν κάτι καινούριο. Επιπλέον, οι ενάγοντες θεωρούν πως ο συνδυασμός των όρων «player», «hater», «caller» και «baller» καθώς και οι σχετικές δραστηριότητες «playing», «hating», «calling» και «balling» στο τραγούδι των 3LW ήταν μοναδικός και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλο τραγούδι έκτοτε.

Η πλευρά της Swift έχει αντικρούσει τους ισχυρισμούς ως «γελοίους», συμπληρώνοντας πως οι δυο συνθέτες αποσκοπούν στο να βγάλουν γρήγορα λεφτά από την υπόθεση και τη δημοσιότητα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Taylor Swift αντιμετωπίζει κατηγορίες λογοκλοπής για το συγκεκριμένο τραγούδι. Το 2015, ο Jesse Graham είχε ισχυριστεί πως το τραγούδι είχε πολλές ομοιότητες με το «Haters Gone Hate», αλλά τα δικαστήρια τότε δικαίωσαν τη Swift.