Η Yoko Ono δεν αστειεύεται με τα εμπορικά σήματα

yoko-ono
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Εταιρεία αναψυκτικών αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα σειράς ποτών εμπνευσμένο από τον John Lennon.

Το 2012, μια πολωνική εταιρεία αναψυκτικών λάνσαρε μια σειρά vegan και gluten-free ποτών, με την επωνυμία «John Lemon», κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του John Lennon των Beatles. Η Yoko Ono όμως δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση της εταιρείας και θεώρησε πως εκμεταλλευόταν το όνομα του «Σκαθαριού».

Έτσι, η Yoko Ono κίνησε τις σχετικές διαδικασίες ώστε να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματ;a της, καθώς της ανήκει το σχετικό εμπορικό σήμα του συζύγου της. Τελικά, η πολωνική εταιρεία αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα του ποτού, το οποίο πλέον θα ονομάζεται «On Lemon».

john-lemon.pl

Ορισμένες από τις γεύσεις του αναψυκτικού.

Σύμφωνα με το Reuters, δικηγόροι της Ono επικοινώνησαν με την εταιρεία, προειδοποιώντας πως εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν το εμπορικό σήμα του John Lennon, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμo 5.000 ευρώ την ημέρα και 500 ευρώ για κάθε μπουκάλι που πουλάνε.

Από την πλευρά της, η εταιρεία αρνήθηκε την κατηγορία πως παραβιάζει το σχετικό εμπορικό σήμα. Οι δικηγόροι της Ono όμως τους παρέπεμψε σε μια αντίστοιχη περίπτωση με τον τραγουδιστή John Lemon Ireland, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «Let It Be» για διαφημιστικούς σκοπούς στο Facebook. Τότε τα δικαστήρια είχαν αποφανθεί υπέρ της Ono, θεωρώντας πως ο τραγουδιστής είχε παραβιάσει στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εμπορικά σήματα του John Lennon.

Μη μπορώντας λοιπόν να αντικρούσει τα νομικά δεδικασμένα και την προοπτική ενός δυσθεώρητου προστίμου, η πολωνική εταιρεία αναγκάστηκε τελικά να αλλάξει το όνομα του ποτού, αποφεύγοντας έτσι τα χειρότερα.