Who is Who: Red Hot Chili Peppers

who-is-who-red-hot-chili-peppers

ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Το γνωστό αμερικάνικο συγκρότημα έρχεται επιτέλους στη χώρα μας, μετά από χρόνια απαίτησης του ελληνικού κοινού. Ο διακαής πόθος των απανταχού μουσικόφιλων θα εμφανιστεί επί ελληνικού εδάφους και με τραγούδια που έχουν γίνει ύμνοι θα μας φέρει πιο κοντά στον καλιφορνέζικο τρόπο διασκέδασης.

- Οι Red Hot Chilli Peppers σχηματίστηκαν από τον Anthony Kiedis, τον κιθαρίστα Hillel Slovak, τον μπασίστα Flea και τον drummer Jack Irons, όταν σπούδαζαν στο Fairfax High School του Los Angeles το 1983. Αρχικά με το όνομα Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem έκαναν μία εμφάνιση μπρστά σε 30 άτομα. Το κοινό όμως ήταν τόσο ενθουσιώδες, που οι υπεύθυνοι τους ζήτησαν να εμφανιστούν ξανά. Τότε υιοθέτησαν και το όνομα Red Hot Chili Peppers. Ένα χρόνο αργότερα υπέγραψαν συμβόλαιο με την ΕΜΙ. O Andy Gill, κιθαρίστας των Gang Of Four ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου τους album με τίτλο το όνομα τους. Η μπάντα δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα, αφού θεώρησαν ότι ο ήχος ήταν υπερβολικά «γυαλισμένος» για τα δικά τους δεδομένα.

- Το «Freaky Styley» του 1985 έγινε σε παραγωγή του μεγάλου τραγουδιστή της funk George Clinton, ο οποίος εισήγαγε και νέα είδη όπως το funk και το punk στα τραγούδια της μπάντας. Κάτι άλλο που επηρέασε τη μουσική και τις ηχογραφήσεις του γκρουπ ήταν η χρήση ηρωίνης από τα μέλη του. Το album δε γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αλλά το αποτέλεσμα ικανοποίησε τα μέλη της μπάντας. Παράλληλα όμως, βυθίζονταν όλο και πιο βαθιά στις εξαρτήσεις και άρχισαν να μπαινοβγαίνουν σε κλινικές απεξάρτησης. Μετά την απεξάρτηση του ο Kiedis ένιωσε ένα ρεύμα δημιουργικότητας και δύο χρόνια αργότερα το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τρίτο τους album «The Uplift Mofo Party Plan». Λίγο κρατήθηκε όμως, μακριά από τα ναρκωτικά, αφού στη διάρκεια των ηχογραφήσεων συχνά παράταγε τη δουλειά για να αναζητήσει ναρκωτικά. Παρά τις προσωπικές τους δυσκολίες όμως, αυτό το album ήταν το πρώτο με το οποίο οι Red Hot Chili Peppers εμφανίστηκαν στα charts.

- Οι ίδιοι δεν χάρηκαν την επιτυχία ιδιαίτερα, ειδικά ο Slovak και ο Kiedis, καθώς οι εξαρτήσεις τους, τους οδηγούσαν σε ακραίες συμπεριφορές και μάλιστα, ο Kiedis εξαφανιζόταν για μέρες χωρίς να ξέρει κανείς που είναι. Ο Slovak ήταν ο πιο άτυχος, καθώς τον Ιούνιο του '88 άφησε την τελευταία του πνοή μετά από υπερβολική δόση. Ο Kiedis δεν ήταν καν παρών στην κηδεία του. Μετά την αποχώρηση του Irons, που δεν άντεχε το καταθλιπτικό περιβάλλον στο οποίο είχαν τυλιχτεί, ο Flea, o Kiedis και ο manager τους Lindy Goez, έπρεπε να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη συνέχεια.

- Ο Flea και ο Kiedis βγήκαν στην αναζήτηση νέων μελών. Ο D.H. Peligro, μέλος των Dead Kennedys αντικατέστησε τον Irons. Για άλλη μια φορά ο Kiedis μπήκε για αποτοξίνωση. Τότε επισκέφτηκε και τον τάφο του Slovak και λύγισε από τις ενοχές και τη θλίψη. Τριάντα μέρες μετά ήταν καθαρός και έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα. O Peligro σύστησε στα δύο μέλη έναν νεαρό τότε κιθαρίστα, τον John Frusciante, με άπειρες γνώσεις της μουσικής θεωρίας και εξαιρετικό ταλέντο που αμέσως έγινε μέλος της μπάντας. Ο Peligro όμως, δεν άντεξε και απολύθηκε, αφού ήταν και αυτός χωμένος στις καταχρήσεις. Όπως δηλώνει ο Flea η απόφαση αυτή ήταν από τις πιο δύσκολες που έχουν πάρει. Ενώ βρίσκονταν πάλι σε αναζήτηση drummer, μια φίλη τους, τους σύστησε τον Chad Smith, έναν τύπο που «έτρωγε drums για πρωινό». Προσελήφθη στην μπάντα υπό τον όρο να κόψει τα μακριά του μαλλιά και να αφήσει το metal στυλ που είχε. Το «Mother's Milk» κυκλοφόρησε το 1989 και έκανε αίσθηση στα charts της Αμερικής.

-Ο Rick Rubin, παραγωγός μερικών από τα μεγαλύτερα albums της σύγχρονης ροκ ιστορίας, ανέλαβε την παραγωγή στο πέμπτο τους album. Το album ηχογραφήθηκε στην έπαυλη του μάγου Houdini, στην οποία στήθηκε studio και εξοπλισμός. Μείνανε για έξι μήνες στην έπαυλη, θεωρώντας μάλιστα, ότι είναι στοιχειωμένη. To «Blood Sugar Sex Magik» κυκλοφόρησε το 1991 και έμελε να τους βάλει για τα καλά στο παιχνίδι. Με πωλήσεις 15 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως και τραγούδια όπως το «Give It Away» που τιμήθηκε και με ένα Grammy και το «Under The Bridge» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα albums που σημάδεψαν τη δεκαετία.

- Η τεράστια και αναπάντεχη δημοσιότητα έφερε όμως και προβλήματα, κυρίως προστριβές μεταξύ του Kiedis και του Frusciante ο οποίος δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη ξαφνική επιτυχία. Ένα χρόνο αργότερα εγκατέλειψε την μπάντα, αρχίζοντας τη δική του κάθοδο στα ναρκωτικά. Ο Dave Navarro, πρώην κιθαρίστας των Jane's Addiction, επιστρατεύθηκε για την αντικατάσταση του Frusciante, αν και ο ίδιος βρισκόταν στην ίδια κατάσταση και απορρίφθηκε. Τελικά κατέληξαν στον Arik Marshall που αποχώρησε μετά την εμφάνισή τους στην τελετή των Grammys. O Navvaro όμως, ήταν τώρα έτοιμος να γίνει μέλος των Peppers, όπως και έγινε. Ο ατίθασος χαρακτήρας του και οι διαφορετικές μουσικές του καταβολές ήταν όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα για το συγκρότημα και οι καβγάδες ήταν συνεχείς.

- Παράλληλα, ο Kiedis κρατούσε κρυφό ότι είχε αρχίσει πάλι να κάνει χρήση ηρωίνης. Το «One Hot Minute» του 1995 ήταν έντονα επηρεασμένο από τη κιθάρα του Navarro, με μεταλλικές, ψυχεδελικές και hard rock πινελιές. Το κύριο θέμα του album ήταν τα ναρκωτικά, κάνοντας το ένα άρκετά σκοτεινό και δύσκολο album το οποίο δε γνώρισε την επιτυχία του προηγούμενου αν και περιείχε hits όπως το «Airplane». Το «Tearjerker» ήταν γραμμένο για τον Kurt Cobain και το «Transcending» για τον River Phoenix, δύο είδωλα των 90s που είχαν χαθεί πρόσφατα. Μετά το τέλος της περιοδείας τους και αφού ο Navvaro δεν έδειχνε καμία διάθεση να συνεργαστεί, είχε έρθει η ώρα της αποχώρησής του.

- Όπως έγινε γνωστό, ο Frusicante είχε αναπτύξει τόσο μεγάλη εξάρτηση στην ηρωίνη που τον είχε αφήσει απένταρο και αρκετές φορές να φτάνει κοντά στον θάνατο. Παρ' ότι όλοι του οι φίλοι τον είχαν εγκαταλείψει, ο Flea κρατούσε πάντα επαφή μαζί του και τον βοήθησε να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης. Αργότερα ο Flea, βλέποντας ότι το συγκρότημα είναι πολύ κοντά στη διάλυση, πρότεινε στον Frusciante να επιστρέψει. Εκείνος δέχτηκε με χαρά, και παραμερίζοντας τα προσωπικά του προβλήματα με τον Kiedis, αποφάσισαν να ενωθούν και να φτιάξουν ξανά μουσική. Το 1999 κυκλοφόρησε το album- σταθμός στην καριέρα τους, το «Californication» Είναι το πιο επιτυχημένο μέχρι τώρα album τους, με πωλήσεις 15 εκατομμυρίων και singles όπως τα «Otherside», «Californication» και «Scar Tissue».

- Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το «By The Way» ξανά σε παραγωγή Rick Rubin και τέσσερα χρόνια αργότερα, συνεργάστηκαν πάλι μαζί του για το διπλό «Stadium Arcadium», που τιμήθηκε με Grammy.

- Λίγο μετά την παγκόσμια περιοδεία για την προώθησή του, το συγκρότημα αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα. Ο Kiedis απόλαυσε την πατρότητα με τον νεογέννητο γιό του, ο Flea άρχισε να μαθαίνει μουσική θεωρία και συνεργάστηκε με τον Tom Yorke των Radiohead στο group Atoms For Peace. Ο Frusciante λίγο αργότερα, ανακοίνωσε ότι αφήνει για άλλη μια φορά το γκρουπ και ότι θέλει να ασχοληθεί με τις δικές του επιρροές και τη solo καριέρα του.

- Ο Frusciante αντικαταστάθηκε από τον Josh Kilinghoffer το 2010 και το γκρουπ ξεκίνησε να ηχογραφεί το δέκατο album του, πάλι μαζί με τον Rubin. To «I'm With You» κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο, έλαβε θετικές κριτικές και φυσικά, οι fans το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

- Στο πλαίσιο προώθησης αυτού του album, οι Red Hot Chili Peppers θα έρθουν επιτέλους και στα μέρη μας, για μια συναυλία που σίγουρα, θα αποτελέσει το μουσικό γεγονός της χρονιάς.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ