Στο χρηματιστήριο τα τραγούδια του Eminem

eminem
ΤΡΙΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Επενδυτές θα μπορούν αγοράσουν μετοχές σε όλα τα τραγούδια που κυκλοφόρησε ο καλλιτέχνες από το 1999 έως το 2013.

Οι θαυμαστές του Eminem σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μετοχές σε σχεδόν όλα τα τραγούδια του ράπερ. Οι Jeff και Mark Bass της FBT Productions σκοπεύουν να πουλήσουν μετοχές από τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών που κυκλοφόρησε ο Eminem από το 1999 έως το 2013, όταν η εταιρεία τους λειτούργησε ως ομάδα παραγωγής του ράπερ. Αυτό πρακτικά περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια από το «The Slim Shady LP» έως και το «The Marshall Mathers LP 2».

AP

O κατάλογος περιλαμβάνει τα τραγούδια των άλμπουμ του από το 1999 έως το 2013.

Η πώληση των μετοχών θα γίνει μέσω μιας νέας εταιρείας, τηςRoyalty Flow, η οποία θα διαθέσει το 15% με 25% των πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής του ράπερ μέσω του χρηματιστηρίου. Εφόσον εγκριθεί η σχετική αίτηση στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την ερχόμενη Δευτέρα, οι επίδοξοι «επενδυτές» θα μπορούν να αποκτήσουν πακέτα 150 μετοχών προς 2.250 δολάρια.

Αν και δεν είναι πρωτόγνωρο για μια εταιρεία παραγωγής να κατέχει και να εμπορεύεται τα πνευματικά δικαιώματα των έργων ενός καλλιτέχνη – η περίπτωση των Beatles είναι χαρακτηριστική – η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο.  Η μητρική εταιρεία της Royalty Flow, η Royalty Exchange, έχει ήδη πουλήσει ποσοστό των πνευματικών δικαιωμάτων από τραγούδια όπως το «See You Again» του Wiz Khalifa, το «Drunk Texting» του Chris Brown και το «Let Me Love You» των Ariana Grande και Lil Wayne, με το κόστος των πακέτων μετοχών να φτάνει τα 71.000 δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κατάλογος του Eminem αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Invision/AP / Evan Agostini

O Eminem ξεκαθάρισε πως δεν έχει σχέση με την κίνηση.

Όταν η εταιρεία συγκεντρώσει 11 με 25 εκατομμύρια δολάρια και εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει μετοχές της εταιρείας και της μουσικής του ράπερ από το Ντιτρόιτ. «Είναι το ίδιο ακριβώς εάν έχετε μετοχές της Apple, για παράδειγμα. Όχι μόνο υπάρχει η δυνατότητα για εισόδημα από τον κατάλογο του Eminem, αλλά όποτε παίζεται ένα τραγούδι του, θα μπορείτε να καυχηθείτε πως σας ανήκει» δήλωσε στο Rolling Stone ο επικεφαλής της Royalty Exchange, Matthew Smith.

Εκπρόσωπος του Eminem ξεκαθάρισε στο Variety πως ο ράπερ δεν είχε καμία εμπλοκή στα συγκεκριμένα σχέδια. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα τόνισε πως η απόφαση πάρθηκε «ανεξάρτητα, από τρίτο πρόσωπο που κατέχει δικαιώματα», ενώ δεν ζητήθηκε η συμβουλή ή άποψη του Eminem αναφορικά με τα πλάνα αυτά.