Πέθανε ο Tom Petty στην ηλικία των 66 ετών

tom-petty Amy Harris
ΤΡΙΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός, γνωστός για το «American Girl», υπέστη καρδιακή ανακοπή το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο Tom Petty πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας, από καρδιακή ανακοπή, στην ηλικία των 66 ετών. Το περασμένο Σάββατο βρέθηκε αναίσθητος και χωρίς αναπνοή στο σπίτι του στο Μάλιμπου και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου τον έβαλαν σε μηχανική υποστήριξη. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο τραγουδοποιός δεν έδειξε σημάδια βελτίωσης και η οικογένεια αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας να τον αφαιρέσει από την μηχανική υποστήριξη

Γεννημένος στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα το 1950, ο Petty αποφάσισε πως ήθελε να γίνει μουσικός στα 13 του, όταν είδε τους Beatles στην εκπομπή του Ed Sullivan. «Ήταν, πραγματικά, η σπουδαιότερη στιγμή στη ζωή μου, άλλαξε τα πάντα […] με έκανε να θέλω να παίζω μουσική» είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα των Grammys των περασμένο Ιούνιο. Το 1970 σχημάτισε τους Mudcrutch, όπου άρχισε να παίζει με τον Mike Campbell και Benmont Trench, με τους οποίους συνεργάστηκε για το υπόλοιπο της καριέρας του. Μετά την κυκλοφορία του single «Depot Street» το 1975, ο Petty ξεκίνησε μια σόλο καριέρα. Με τους Heartbreakers κυκλοφόρησε έναν ομώνυμο δίσκο το 1976, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν το «Breakdown» και το πιο γνωστό του τραγούδι, το «American Girl».

Ο τρίτος δίσκος του Petty με τους Heartbreakers, το «Damn The Torpedoes» του 1979, έμελλε να είναι ο δίσκος που απογείωσε την καριέρα του. Από τον τριπλά πλατινένιο δίσκο προέκυψαν πολλά single που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, όπως το «Don’t Do Me Like That», το «Here Comes My Girl» και το «Refugee».

Invision/AP / Chris Pizzello

Οι Heartbreakers πρόσφατα γιόρτασαν την 40ή επέτειο τους με μια περιοδεία.

Την δεκαετία του 1980 ο Petty προσχώρησε στους Traveling Wilburys, ένα supergroup με τον Bob Dylan, τον George Harrison, τον Roy Orbison και τον Jeff Lynne. Ο Petty μάλιστα συνεργάστηκε με τον Lynne στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, το «Full Moon Fever» του 1989, με επιτυχίες όπως τα «Free Fallin’», «Running Down A Dream» και «I Won’t Back Down». Στον επόμενο σόλο του δίσκο, το «Wildflowers» του 1994, ο Petty συνεργάστηκε με τον παραγωγό Rick Rubin, γνωστό για την δουλειά του με τους Beastie Boys, τους Public Enemy, τους Run-D.M.C. και τους Slayer.

Ο Petty συνέχισε να κυκλοφορεί τόσο προσωπικά άλμπουμ – όπως το «Highway Companion» το 2000 – όσο και με τους Heatbreakers. Το 2007 επανάφερε τους Mudcrutch, με τους οποίους ηχογράφησε δύο δίσκους – το «Mojo» το 2010 και το «Hypnotic Eye» το 2016. Φέτος ο Τom Petty και οι Heartbreakers έκαναν μια περιοδεία για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος, ενώ σχεδίαζαν μια επανέκδοση του «Wildflowers» με ακυκλοφόρητο υλικό. Τελευταία του κυκλοφορία ήταν το «Mudcrutch 2» τον Μάιο του 2016 με το πρώτο του συγκρότημα, τους Mudcrutch.