Lady Gaga, Ariana Grande και Moby ζητούν αυστηρό έλεγχο της οπλοκατοχής

las-vegas-vigil Chris Wattie
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο κόσμος του θεάματος αντιδρά στην πολύνεκρη επίθεση στο Λας Βέγκας.

Η αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σε φεστιβάλ μουσικής country στο Λας Βέγκας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 59 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 520. Ο 64χρονος Stephen Paddock σκόρπισε τον θάνατο πυροβολώντας στο πλήθος του Route 91 Harvest Festival από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου και καζίνο Mandalay Bay Resort.

Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο δωμάτιο του, ο δράστης βρέθηκε νεκρός και φέρεται να είχε αυτοκτονήσει. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση ενόπλου που έχει πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, ενώ τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα. Το τρομακτικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα να αναθερμανθεί η συζήτηση για την οπλοκατοχή στη χώρα, με καλλιτέχνες όπως την Lady Gaga, την Ariana Grande και τον Moby να ζητούν από τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς να περάσουν πιο αυστηρή νομοθεσία.

«Πολύ απλά πρόκειται για τρομοκρατία. Ο τρόμος δεν έχει φυλή, φύλο ή θρησκεία. Σας παρακαλώ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, ενωθείτε τώρα» έγραψε στο Twitter η Lady Gaga, βάζοντας στο τέλος το hashtag #guncontrol. «Οι προσευχές είναι σημαντικές, αλλά τα χέρια αυτών που έχουν τη δύναμη να νομοθετήσουν έχουν αίμα. Ένα νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή γρήγορα!», σημείωσε στη συνέχεια η Gaga, απευθυνόμενη στον πρόεδρο Donald Trump και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Paul Ryan.

«Η καρδιά μου σπαράζει για το Λας Βέγκας. Χρειαζόμαστε αγάπη, ενότητα, ειρήνη, έλεγχο των όπλων» έγραψε με τη σειρά της η Ariana Grande. Η τραγουδίστρια στη συνέχεια έστειλε «όση περισσότερη αγάπη και θεραπευτική ενέργεια είναι ανθρωπίνως δυνατόν στον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Moby χαρακτήρισε στο Instagram την ισχύουσα χαλαρή νομοθεσία «σατανική» και αναρωτήθηκε πόσα άλλα αντίστοιχα συμβάντα θα χρειαστούν και πόσες άλλες ζωές θα χαθούν μέχρι να αλλάξει. «Χρειαζόμαστε φρόνιμη, ορθολογική και λογική νομοθεσία για την οπλοκατοχή τώρα. Η Εθνική Ένωση Όπλων [NRA] και κάθε Ρεπουμπλικάνος που αντιτίθεται στην αυστηροποίηση της οπλοκατοχής έχουν τόσο πολύ αίμα στα χέρια τους. Οι μαζικές ένοπλες επιθέσεις είναι σατανικές, ενώ η θέσπιση νομοθεσίας που τις επιτρέπει να συμβαίνουν είναι ακόμα περισσότερο» έγραψε ο μουσικός και παραγωγός.