Kazuo Ishiguro: Ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας

kazuo-ishiguro Mike Segar
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Κόντρα στις προβλέψεις, ο Βρετανός συγγραφέας του «Απομεινάρια μιας μέρας» διαδέχτηκε τον Bob Dylan.

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2017 θα πάει στον Βρετανό συγγραφέα και σεναριογράφο Kazuo Ishiguro. Ο Ishiguro γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά μετακόμισε στην Αγγλία το 1960. Απέκτησε μπάτσελορ από το πανεπιστήμιο του Κεντ και μάστερ από το Ιστ Άνγκλια. Ο ίδιος ο Βρετανός συγγραφέας έχει αποκαλύψει πως ο Fyodor Dostoyevsky και ο  Marcel Proust είναι από τις μεγαλύτερες επιρροές του, ενώ το έργο του έχει συγκριθεί με αυτό της Jane Austen, του Salman Rushdie, του Franz Kafka και του Henry James.

Ο Ishiguro θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους λογοτέχνες, έχοντας βρεθεί υποψήφιος για το βραβείο Man Booker τέσσερις φορές, ενώ το κέρδισε μια φορά το 1989, για το πιο γνωστό του έργο, «Τα απομεινάρια μιας μέρας». Το έργο του μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1993 από τον James Ivory, με τον Anthony Hopkins και την Emma Thompson στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και απέσπασε οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ εκείνη τη χρονιά.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία για τον Ishiguro, «στα μυθιστορήματα του με μεγάλη συναισθηματική δύναμη, αποκαλύπτει την άβυσσο κάτω από την απατηλή αίσθησή μας για σύνδεση με τον κόσμο». Η βράβευση του Ishiguro θεωρείται έκπληξη – όχι όμως όσο η περσινή βράβευση του Bob Dylan – αφού ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος. Ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους για φέτος συγκατελέγονταν οι Haruki Murakami, Margaret Atwood και Ngũgĩ wa Thiong’o.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση, η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Sara Danius περιέγραψε την γραφή του Ishiguro ως ένα μίγμα των έργων της Jane Austen και του Franz Kafka «αλλά χρειάζεται και λίγος Marcel Proust στο μίγμα και μετά το ανακατεύεις, αλλά όχι πολύ». Συνεχίζοντας, η Danius τόνισε την ακεραιότητα του συγγραφέα λέγοντας πως «δεν κοιτά στην άκρη, έχει εξελίξει ένα αισθητικό σύμπαν όλο δικό του». Η ίδια δήλωσε πως το αγαπημένο της έργο του Ishiguro είναι «Ο θαμμένος γίγαντας», ενώ χαρακτήρισε τα «Απομεινάρια μιας μέρας» ως «ένα πραγματικό αριστούργημα το οποίο ξεκινά ως ένα μυθιστόρημα του PG Wodehouse και τελειώνει ως κάτι καφκικό».

AP / Alessandro Fucarini

Ένα από τα χαρακτηριστικά της γραφής του Ishiguro είναι πως τα έργα του ολοκληρώνονται χωρίς να δίνεται η αίσθηση ότι έχουν επιλυθεί τα θέματα που εξετάζει. Συχνά οι χαρακτήρες του αποφασίζουν να ξεχάσουν και να αγνοήσουν τα προβλήματα τους, αφήνοντας τα άλυτα. Αυτό προσδίδει έναν μελαγχολικό τόνο παραίτησης στο τέλος των μυθιστορημάτων του, καθώς οι ήρωες του συνειδητοποιούν πως πρέπει να αποδεχτούν τον εαυτό τους.