Βουτιά σε ναυάγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από την πολυθρόνα

The University of Nottingham

Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ναυάγια έχει ψηφιοποιηθεί και σας περιμένει να το εξερευνήσετε.

Επίδοξοι αρχαιολόγοι και ιστοριοδίφες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ναυάγια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, από την πολυθρόνα τους μέσω ενός 3D προγράμματος εικονικής πραγματικότητας στο διαδίκτυο.

Το Thistlegorm Project έχει καταγράψει σε μεγάλη λεπτομέρεια το ναυάγιο του εμπορικού ατμόπλοιου SS Thistlegorm, το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Αιγύπτου το 1941 μετά από επιδρομή γερμανικών βομβαρδιστικών. Το πλοίο, το οποίο μετέφερε ανταλλακτικά αεροσκαφών, φορτηγά και μοτοσυκλέτες, βρίσκεται 32 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Ερυθράς Θάλασσας.

THE UNIVERSITY OF NOTTINGHAM

Τρισδιάτατη απεικόνιση του SS Thistlegorm στον βυθό της Ερυθράς Θάλασσας.

Πάνω από 24.300 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης έχουν παρθεί από το εξωτερικό κέλυφος, τα καταστρώματα, τις καμπίνες και το πλούσιο φορτίο του πλοίου. Με αυτές τις φωτογραφίες, η ομάδα πίσω από το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας κατάφερε να δημιουργήσει λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα του πλοίου, όπως είναι στον βυθό της θάλασσας. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το ναυάγιο, σαν να ήταν οι ίδιοι στον βυθό με βατραχοπέδιλα και μπουκάλες.

Το πρόγραμμα αποτελεί τμήμα της ευρύτερης αρχαιολογικής έρευνας «Presence in the Past», για το οποίο συνεργάζονται τα πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ της Αγγλίας με τα πανεπιστήμια Άιν Σαμς και Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον Jon Henderson της σχολής Αρχαιολογίας στο Νότινγκαμ, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι προσβάσιμοι σε δύτες, αλλά πλέον η τεχνολογία επιτρέπει στους αρχαιολόγους να τους δημιουργήσουν σε ψηφιακή μορφή για όλους.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη βύθιση του SS Thistlegorm: πέντε χειριστές όπλων του Βασικού Ναυτικού και τέσσερις ναύτες του πλοίου. Περίπου 35.000 ναύτες του εμπορικού ναυτικού σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε ο Henderson.

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • CULTURE