Μοναδικός πίνακας του Leonardo da Vinci βγαίνει στο σφυρί

salvator-mundi-1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Πρόκειται για τον μοναδικό πίνακα του μεγάλου καλλιτέχνη που βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη.

Ένας εξαιρετικά σπάνιος πίνακας του Leonardο da Vinci που θα βγει σε δημοπρασία στις 15 Νοεμβρίου από τον οίκο Christie’s αναμένεται να σπάσει πολλά ρεκόρ. Ο πίνακας «Salvator Mundi» είναι από τα 15 περίπου έργα του da Vinci που είχαν χαθεί για αιώνες, αλλά μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του.

Το έργο είχε πουληθεί για μόλις 45 λίρες το 1958, αλλά ο οίκος δημοπρασιών τον έχει εκτιμήσει στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την «μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα», όπως αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του. Ο προηγούμενος «χαμένος» πίνακας του da Vinci που ανακαλύφθηκε ήταν το 1909.

AP

Το έργο απεικονίζει τον Χριστό να κρατά μια κρυστάλλινη σφαίρα.

Σύμφωνα με τον Loic Gouzer του οίκου δημοπρασιών, το Salvator Mundi φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή με την Mona Lisa, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τις ομοιότητες στη σύνθεση. Ο da Vinci φέρεται να ζωγράφισε τον πίνακα στο διάστημα 1506 με 1513 για τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΒ’ της Γαλλίας. Στα μέσα του 17ου αιώνα ο πίνακας βρέθηκε στην κατοχή του Καρόλου Α’ της Αγγλίας και πιθανότατα ήταν κρεμασμένος στα προσωπικά διαμερίσματα της συζύγου του, Ενριέττα Μαρία της Γαλλίας, προτού καταλήξει στην συλλογή του γιου τους, Καρόλου Β’.

Η επόμενη ιστορική αναφορά στον πίνακα είναι το 1763, όταν συμπεριλήφθηκε σε μια πώληση που οργάνωσε ο Charles Herbert Sheffield, νόθος γιος του Δούκα του Μπάκιγχαμ. Ο Sheffield διοργάνωσε έναν πλειστηριασμό μετά την πώληση του ακινήτου όπου βρίσκεται πλέον το παλάτι του Μπάκιγχαμ στον βασιλιά. Το έργο μετά «εξαφανίστηκε» για περίπου 140 χρόνια και επανεμφανίστηκε όταν το αγόρασε ο Sir Charles Robinson, ο οποίος νόμιζε πως ήταν έργο του Bernardino Luini, μαθητή του da Vinci.

Reuters

Η δημοπρασία θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου.

Ο πίνακας τοποθετήθηκε στησυλλογή Cook του Doughty House, όπου και παρέμεινε μέχρι τη διάλυση της συλλογής. Το 1958 βγήκε σε πλειστηριασμό από τον οίκο Sotheby’s, πουλήθηκε για 45 λίρες και εξαφανίστηκε πάλι, μέχρι να τον αγοράσει ένας τοπικός οίκος δημοπρασιών στις ΗΠΑ το 2005. Εκείνη την περίοδο το έργο αποδιδόταν στον Giovanni Antonio Boltraffio, μαθητή του da Vinci, αλλά υπήρχαν υπόνοιες ότι μπορεί να το είχε ζωγραφίσει ο ίδιος ο da Vinci. Έξι χρόνια αργότερα, μια ομάδα ειδικών αποφάνθηκαν πως το έργο είναι όντως του da Vinci.