Ο Hemingway απεχθανόταν τη δημοσιότητα

ernest-hemingway
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

«Με την προσωπική ζωή μου να είναι ανοιχτός υπόνομος, ορισμένες φορές είμαι λίγο ευαίσθητος» έγραψε ο συγγραφέας.

Η πεζογραφία του Ernest Hemingway περιγράφει τις περιπέτειές του κατά τη διάρκεια του πολέμου και των σαφάρι, ενώ δεν κρύβεται όταν γράφει για το ποτό και άλλες εμπειρίες του. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Αμερικανός συγγραφέας ήταν ευαίσθητος με την προσωπική του ζωή, και συχνά ζητούσε από συγγενείς και φίλους να μην αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, όπως φαίνεται από την αλληλογραφία του.

Οι άγνωστες μέχρι τώρα επιστολές του Hemingway θα εκδοθούν σε μια σειρά 17 τόμων από τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. «Εάν είναι να γράψω, πρέπει να κρατήσω την προσωπική μου ζωή έξω από αυτό» γράφει σε μια επιστολή του, ενώ σε μια άλλη φαίνεται πως είχε απαγορεύσει σε εκδότη του να αναφερθεί στην προσωπική του ζωή, καθώς ήθελε τα γραπτά του «να αντιμετωπιστούν ως μυθιστορηματικά».

Σε άλλη επιστολή εκφράζει την οργή του για το βιογραφικό σημείωμα που συμπεριλήφθηκε σε μια έκδοση του «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά», το αριστούργημα του για την «χαμένη γενιά» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συγγραφέας απαιτεί από τον εκδότη του να αφαιρέσει τις «βιογραφικές βλακείες», τονίζοντας πως, εάν δεν αφαιρεθούν οι αναφορές στην θητεία του στον πόλεμο ή την προσωπική του ζωή, όπως η συζυγική κατάστασή του, τότε δεν θα εκδώσει άλλο βιβλίο μαζί τους. Στο άκουσμα της απειλής, ο εκδότης γρήγορα αποκατέστησε το «λάθος» του.

AP

Γράφοντας στην μητέρα του, ο Hemingway αναφέρει: «Εάν ποτέ κανείς θέλει να σου πάρει συνέντευξη για εμένα, παρακαλώ πες τους πως ξέρεις την απέχθειά μου για προσωπική δημοσιότητα και πως μου έχεις υποσχεθεί να μην απαντήσεις ποτέ ερωτήσεις για εμένα. Μην αποκαλύψεις ποτέ τίποτα». Σε μια επιστολή προς τον δικηγόρο του είναι ξεκαθαρίζει πως «με την προσωπική μου ζωή να είναι ανοιχτός υπόνομος, ορισμένες φορές είμαι λίγο ευαίσθητος».

Ο τέταρτος τόμος που θα εκδοθεί σύντομα περιλαμβάνει γράμματα που έγραψε κατά τη διάρκεια των τελικών διορθώσεων για τον «Αποχαιρετισμό στα όπλα» του 1929, το οποίο σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και έγινε το πρώτο του bestseller. Γράφοντας στον Άγγλο συγγραφέα, Hugh Walpole, ο Hemingway μιλά για τη δημοσιότητα που του χάρισε το βιβλίο, αφού για πρώτη φορά λάμβανε γράμματα από αναγνώστες. «Τι υποτίθεται πως πρέπει να κάνεις; Απάντησα σε όλους και δεν έχω προλάβει να κάνω τίποτα άλλο. Είναι μεγάλη δουλειά να τους ευχαριστήσεις όλους που σου έγραψαν. Νευριάζουν εάν δεν τους απαντήσεις ή σιωπούν και δεν αγοράζουν ξανά» δήλωσε ο Hemingway.

AP

Σύμφωνα με την Sandra Spanier, η οποία εργάστηκε στην επιμέλεια των εκδόσεων, οι επιστολές δείχνουν την τεταμένη σχέση του Hemingway με τη δημοσιότητα. Από τη μια δείχνει το ενδιαφέρον του για τις καλές κριτικές και τις πωλήσεις, ενώ από την άλλη προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφυλάξει την ιδιωτική του ζωή. Η Spanier σχολίασε πως ο συγγραφέας ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος με το διαζύγιο και τον δεύτερο γάμο του, ενώ είχε δυσανασχετήσει με τις υπερβολές των εκδοτών του σχετικά με τη θητεία του στον Α’ΠΠ, όπου υπήρξε οδηγός ασθενοφόρου για τον Αμερικάνικο Ερυθρό Σταυρό.