Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης η Björk

bjork
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Δεν κατονόμασε τον δράστη, ενώ επαινεί τις γυναίκες που μιλούν ανοιχτά για σεξουαλική παρενόχληση που έχουν υποστεί.

Με μια ανάρτησή της στο Facebook, η Björk αποκάλυψε πως είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης όταν δούλευε στον κινηματογράφο, ενώ επαίνεσε τις γενναίες γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις εμπειρίες τους, στον απόηχο του πολύκροτου σκανδάλου στο Χόλυγουντ που έχει ξεσπάσει με τη συμπεριφορά του Harvey Weinstein.

«Έχω εμπνευστεί από τις γυναίκες που μιλούν ανοιχτά στο διαδίκτυο για να μιλήσω και εγώ για την εμπειρία μου με έναν Δανό σκηνοθέτη» ξεκινά την ανάρτησή της η Björk. «Ήταν απόλυτα ξεκάθαρο όταν μπήκα στο επάγγελμα της ηθοποιίας, πως η ταπείνωση και ο ρόλος μου ως ενός κατώτερου πλάσματος, ενός πλάσματος για σεξουαλική παρενόχληση ήταν δεδομένος», συμπληρώνοντας πως ο σκηνοθέτης και τα μέλη του προσωπικού ενθάρρυναν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Πιο συγκεκριμένα, η Ισλανδή pop star γράφει πως ο εν λόγω σκηνοθέτης μπορούσε να πιάνει και να παρενοχλεί τις ηθοποιούς των ταινιών του «όποτε ήθελε», κάτι το οποίο εκτίμησε πως ισχύει παντού. Όπως εξηγεί, όμως, λόγω του σθένους και της υποστήριξης των ανθρώπων γύρω της, αλλά και του γεγονότος ότι δεν είχε ιδιαίτερες φιλοδοξίες με την υποκριτική, μπόρεσε να απορρίψει τον σκηνοθέτη, αλλά εκφράζει φόβους πως άλλες γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα. Ως «αντίποινα» για την απόρριψη, ο σκηνοθέτης φέρεται να διέσπειρε φήμες πως η Björk ήταν δύσκολος χαρακτήρας.

«Ο σκηνοθέτης ήταν απόλυτα ενήμερος για αυτό το παιχνίδι και είμαι σίγουρη πως η ταινία που έκανε μετά ήταν βασισμένη στις εμπειρίες του με εμένα, γιατί ήμουν η πρώτη που του αντιστάθηκε και δεν τον άφησα να ξεφύγει» συνεχίζει η Björk. Καταλήγοντας, η τραγουδίστρια εκφράζει την ελπίδα πως περισσότεροι ηθοποιοί – γυναίκες και άνδρες – θα βρουν το κουράγιο να μιλήσουν, ενώ κάνει λόγο για ένα «κύμα αλλαγής στον κόσμο».

H Björk πρωταγωνίστησε στο «Χορεύοντας στο σκοτάδι» του Lars von Trier το 2000.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Björk, ο ανώνυμος Δανός σκηνοθέτης στον οποίο αναφέρεται είναι ο Lars von Trier. Ο πρώτης της ρόλος στην μεγάλη οθόνη ήταν το «The Juniper Tree» της Nietzchka Keene το 1990, ενώ το 2000 πρωταγωνίστησε στο «Χορεύοντας στο σκοτάδι» του von Trier. Το 2005 ακολούθησε ένας ρόλος στην ταινία φαντασίας «Drawing Restraint 9» του Matthew Barney και μια εμφάνιση στην κωμική ισλανδική τηλεοπτική σειρά «Dagvaktin» το 2008.