Princess Nokia: 10 facts για το διαμάντι της fem rap που έρχεται από το Μπρονξ στην Αθήνα

princess-nokia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Λίγο πριν την εμφάνισή της στο Gagarin 205 την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, σας συστήνουμε το φαινόμενο Princess Nokia, τόσο μέσα από τα μεγάλα hit, όσο και μέσα από την έντονη φεμινιστική και αντιρατσιστική της δράση.

Από θαμώνας και διοργανώτρια πάρτι στο Lower East Side της Νέας Υόρκης στα εφηβικά της χρόνια, σε παγκόσμια περιοδεία στο πλαίσιο της τρίτης επίσημης κυκλοφορίας της στην ηλικία των 25, το άστρο της Princess Nokia έχει αρχίσει να λάμπει ολοένα και πιο δυνατά. Εν όψει της συναυλίας της στις 31 Οκτωβρίου στο Gagarin 205, ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε 10 πληροφορίες για να γνωρίσετε καλύτερα ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ονόματα της σύγχρονης hip hop σκηνής:

1. Η Nokia γεννήθηκε στo Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1992, ενώ έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, κάτι για το οποίο είναι περήφανη και που έχει επηρεάσει την καριέρα και τη μουσική της έκφραση.

2. Το πραγματικό όνομα της Princess Nokia είναι Destiny Nicole Frasqueri και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα Wavy Spice και Destiny.

3. Από μικρή ηλικία ένιωθε καταπιεσμένη από την ιδέα της ομοιομορφίας και η μοναδική πολυπολιτισμικότητα της Νέας Υόρκης τη βοήθησε να εξερευνήσει την προσωπικότητά της. Μεγάλωσε ανάμεσα στο ισπανόφωνο Harlem και το hip (πια) Lower East Side της αμερικάνικης μεγαλούπολης. Εκεί άρχισε να πηγαίνει και να διοργανώνει πάρτι, ερχόμενη σε επαφή και διάλογο με τον πολύχρωμο ιστό και τις άπειρες «φυλές» της γενέτειράς της.

4. Τα πρώτα της μουσικά βήματα τα έκανε ως Wavy Spice το 2010 και γνώρισε επιτυχία στον underground χώρο με τραγούδια όπως το «Destiny», «Bitch I’m Posh» και «YAYA». Στο τελευταίο μάλιστα – το οποίο παραπέμπει στην καταγωγή της από την Καραϊβική – έδειξε πως, εκτός από έμπειρη ράπερ, είναι και εξαιρετική τραγουδίστρια.

5. Όπως πάρα πολύς κόσμος, έτσι και η Princess Nokia είναι θαυμάστρια της τηλεοπτικής σειράς «Game Of Thrones». Μάλισταμ είχε τέτοιο «κόλλημα» με τη χημεία μεταξύ της Daenerys Targaryen και του Khal Drogo που έγραψε το «Dragons» για αυτούς. Όπως έχει δηλώσει η ίδια για το τραγούδι, πρόκειται για μια «ιστορία αγάπης», γι αυτό και το βιντεοκλίπ αντανακλά ορισμένες στιγμές από τη ζωή της και τα αγαπημένα της πράγματα.

6. Αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο της ως Wavy Spice, κυκλοφόρησε το mixtape «Honeysuckle» ως Destiny, προτού ξεκινήσει η «μεταμόρφωσή» της σε Princess Nokia. Η αλλαγή έγινε επειδή έτσι ένιωθε μεγαλύτερη άνεση στο να εκφραστεί ελεύθερα. «Ως Princess Nokia μπορώ να προβάλω τις πολυδιάστατες πτυχές του εαυτού μου που δεν μπορούσα να εκφράσω με το όνομα Wavy Spice. Μπορώ να πειραματιστώ σε κάθε είδος μουσικής ή χαρακτήρα της επιλογής μου χωρίς σύγχυση» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

7. Ο χαρακτήρας της Princess Nokia έκανε τις πρώτες «εμφανίσεις» στα «Nokia» και «Dragons», προτού έρθει σταδιακά στο προσκήνιο. Ο νέος της χαρακτήρας έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τα τραγούδια «G.O.A.T.», «Brujas» και «Tomboy» από το mixtape της «1992 Deluxe» που κυκλοφόρησε μέσω της Rough Trade και το οποίο πήρε το όνομά του από την ημερομηνία γέννησής της. Το πιο πρόσφατο single της είναι το «Bart Simpon & Green Line».

8. Παράλληλα με τις μουσικές της συνεργασίες (ξεχωρίζουν αυτές με τους Νεοϋορκέζους Ratking), η Princess Nokia έχει γίνει γνωστή για τη φεμινιστική κολεκτίβα «Smart Girl Club» που έχει ιδρύσει με τη Milah Libin. Η κολεκτίβα έχει ένα podcast όπου συζητούν για προβλήματα της καθημερινότητας καθώς και τις απόψεις τους για τον φεμινισμό και τον σεξισμό. Μιλώντας στον Guardian για το Smart Girl Club, η Princess Nokia εξήγησε πως λειτουργεί ως χώρος όπου μπορεί να μιλήσει για τον φεμινισμό, τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις, την πνευματικότητα, τη μουσική και την τέχνη, ενώ να μπορεί παράλληλα να γελάσει και να αστειευτεί.

9. Η φιλανθρωπική συναυλία που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν επεισοδιακή. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της επί σκηνής, ένας θεατής φέρεται να εκφράστηκε με σεξιστικό τρόπο προς την Princess Nokia, η οποία κατέβηκε από τη σκηνή, τον χαστούκισε και του πέταξε ποτά. Όταν επέστρεψε στη σκηνή, εξήγησε πως «αυτό κάνεις όταν ένα λευκό αγόρι σου δείχνει ασέβεια». Ο νεαρός, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε πως η Princess Nokia παράκουσε και δεν κατάλαβε τα λεγόμενά του.

10. Πιο πρόσφατα, η Princess Nokia βρέθηκε σε ένα τρένο στη Νέα Υόρκη, όπου ένας μεθυσμένος επιβάτης χρησιμοποιούσε ρατσιστικές ύβρεις κατά των υπολοίπων. Οι πιο ψύχραιμοι συνεπιβάτες επιχείρησαν να «συνετίσουν» τον μεθυσμένο, ο οποίος συνέχισε ακάθεκτος να εκστομίζει ρατσιστικές ύβρεις. Τελικά, όταν το τρένο έκανε στάση, οι επιβάτες πέταξαν τον μεθυσμένο έξω και η Princess Nokia τον έλουσε με καυτή σούπα, όπως φαίνεται από το σχετικό βίντεο. Η Princess Nokia σχολίασε την πράξη της στο Twitter, όπου εξήγησε πως βλέπει καθημερινά περιπτώσεις εξόφθαλμου ρατσισμού. Στην συνέχεια, αφού επαίνεσε τους συνεπιβάτες της για την υποστήριξή τους, τόνισε πως χρειάζεται κουράγιο και σθένος για να αντιμετωπίσει κανείς τον ρατσισμό.

Πληροφορίες για το live:  Τρίτη 31 Οκτωβρίου, Ώρα έναρξης: 21.00, Τιμή εισιτηρίου: περιορισμένη προπώληση 12€, προπώληση 15€ . Tη συναυλία θα ανοίξουν οι Black Athena (GR/UK) και Dednewb (GR). Διοργάνωση: Plisskën Festival

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]