Η Στέγη φέρνει στην Αθήνα δύο κορυφαία ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής

afrofuturism
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Actress και οι Dopplereffekt έρχονται την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο six d.o.g.s. για δύο εκρηκτικά dj sets στο πλαίσιο του Enter Afrofuturism.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε το καλλιτεχνικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και dj sets. Από τις 7 έως τις 12 Νοεμβρίου επισκεπτόμαστε την Κεντρική Σκηνή, το Boiler και το six d.o.g.s. και κινούμαστε στους ρυθμούς της μαύρης μουσικής. Κι όταν μιλάμε για μαύρη μουσική, το μυαλό μας δεν θα μπορούσε παρά να πάει σχεδόν αυτόματα στην Detroit techno, το είδος εκείνο που ξεπήδησε από τις υποβαθμισμένες περιοχές του βιομηχανικού Ντιτρόιτ κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90 για να κατακτήσει μετέπειτα τη δισκογραφία και το dancefloor όλου του δυτικού κόσμου.

H γέννηση της Detroit techno οφείλεται λίγο-πολύ σε τρία άτομα. Οι Juan Atkins, Kevin Saunderson και Derrick May, γνωστοί ως το «Τρίο της Belleville», ήταν φίλοι και συμμαθητές στο γυμνάσιο της ομώνυμης πόλης του Μίσιγκαν, όταν ξεκίνησαν να πειραματίζονται με την τεχνολογία του ήχου που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε ανάπτυξη. Οι τρεις τους έδιναν ραντεβού στα υπόγεια των σπιτιών τους για να εξευρευνήσουν το νέο ηχητικό φάσμα που ανοιγόταν μπροστά τους και να δημιουργήσουν, τελικά, τα πρώτα «παιδιά» εκείνου του μουσικού είδους που μετέπειτα βαφτίστηκε detroit techno. Η συνέχεια γράφτηκε στα φοιτητικά τους χρόνια όταν και κυκλοφόρησαν τις πρώτες τους επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές με μεγάλα labels της εποχής, ενώ δεν άργησαν να εδραιωθούν και στην κλαμπ σκηνή του Ντιτρόιτ, όπου και πρωτοστατούσαν στις αρχές του '80 υπό το όνομα Deep Space Soundworks, παρασύροντας με τα εκρηκτικά sets τους μια ολόκληρη γενιά στη δίνη της techno.

Από τη σκηνή του Ντιτρόιτ σε αυτήν της Αθήνας, η Στέγη φέρνει στο dancefloor του six d.o.g.s. δύο τεράστιους εκπροσώπους του είδους, που με τις μουσικές τους αντανακλούν όχι μόνο τις απαρχές της Detroit techno αλλά, κυρίως, την εξέλιξή της. O Actress και οι Dopplereffekt έρχονται την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου για να ταρακουνήσουν το gig space της Αβραμιώτου σε μια συναυλιακή στιγμή που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

To μουσικό σχήμα των Dopplereffekt.

Οι Dopplereffekt είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό σχήμα που δημιούργησε το 1995 ο Gerald Donald, μέλος του επιδραστικού ντουέτου των Drexciya, μαζί με την αινιγματική To Nhan le Thi. Με καταγωγή από το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, οι Dopplereffekt προκαλούν εντύπωση σε κάθε τους εμφάνιση καθώς δεν αποκαλύπτουν τα πραγματικά τους πρόσωπα, τα οποία και καλύπτουν με μάσκες στα σόου τους, ταξιδεύοντας μαζί με το κοινό τους σε απίστευτα ψηφιακά συμπαντικά περιβάλλοντα.

Superstar της βραδιάς αναμφίβολα θα είναι ο Actress. Κατά κόσμον Darren J. Cunningham, ο Actress είναι Άγγλος μουσικός και παραγωγός που παίζει με τα όρια της ηλεκτρονικής μουσικής από το 2004 έως σήμερα. Ανανεώνοντας τις φόρμες της techno, του house και του dubstep, το ύφος του μπορεί θεωρηθεί η εξέλιξη της αγγλικής κλαμπ σκηνής. Στη μουσική του ανιχνεύονται φουτουριστικά στοιχεία, με μια jungle, drum ‘n’ bass και Caribbean sound system αισθητική. Έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ, καθώς και αρκετά EPs και singles από μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. Το 2004 έγινε συνιδρυτής του label Werkdiscs.

Μέσα από το διπλό live της Παρασκευής, θα έχουμε την ευκαιρία να χαθούμε στο σκοτεινό, πειραματικό και ατμοσφαιρικό μουσικό σύμπαν της Detroit techno, που δεν θα μπορούσε να μας εντάξει με καλύτερο τρόπο στην κουλτούρα του αφροφουτουρισμού.

Ώρες εμφάνισης καλλιτεχνών
22:00-23:00 Dopplereffekt
23:15-00:00 Actress

Info
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου
Πάσο ημέρας 7€ | ΑμεΑ, Ανεργίας 5€
Ώρες λειτουργίας ταμείου στο six d.o.g.s: 21:00 – 00:00 

Το μουσικό μέρος του Enter Afrofuturism συνθέτουν επίσης οι: Sun Ra Arkestra, Moor Mother, A Guy Called Gerald, Voltnoi, ATH Kids, Nkisi, Black Quantum Futurism, Black Athena. Eκτός από συναυλίε και dj sets, το φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολή ταινιών, διαλέξεις και workshops. Δείτε ΕΔΩ όλες για τις δράσεις που απλώνονται εντός κι εκτός Στέγης.

Σοφία Κανελλοπούλου / [email protected]