Οι μουσικοί που «έφυγαν» μέσα στο 2017

kithara-mousiki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Από τον Fats Domino και τον Tom Petty, μέχρι τον Chester Bennington και τον Chris Cornell, οι απώλειες στον χώρο της μουσικής φέτος ήταν σημαντικές.

Το 2017 υπήρξε δύσκολο για τους απανταχού μουσικόφιλους, αφού μέσα στην χρονιά έφυγαν πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες, από όλα τα φάσματα της μουσικής. Καθώς πλησιάζει το 2017 μπαίνει στην τελική ευθεία, θυμόμαστε ορισμένους από τους σπουδαιότερους μουσικούς που μας αποχαιρέτησαν φέτος.

AP / Kevork Djansezian

Al Jarreau – 12 Φεβρουαρίου
Ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής θεωρείται ως ένας από τους πιο «ευέλικτους» ερμηνευτές του 20ου αιώνα. Ο Al Jarreau πούλησε εκατομμύρια δίσκους και διακρίθηκε στην pop, την R&B και την πρώτη του αγάπη, την jazz.

Reuters / Fred Prouser

Joni Sledge – 10 Μαρτίου
H Joni μαζί με τις αδερφές της σχημάτισαν του κουαρτέτο Sister Sledge μεσουράνησαν την εποχή της disco, με το «We Are Family» να αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία τους. Συχνά τους συνέκριναν με τους Jackson 5 και σε συναυλία του 1975 σκόρπισαν μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο κοινό από ότι ο headliner, Marvin Gaye.

Chuck Berry – 18 Μαρτίου
Ο Elvis Presley μπορεί να ήταν ο πρώτος mainstream αστέρας της rock ‘n’ roll, αλλά ο «πατέρας» αυτής της ριζοσπαστικής μουσικής ήταν ο Chuck Berry. Ο Αμερικάνος μουσικός ξεχώρισε τόσο για τις πρωτοποριακές ιδέες και ικανότητες με την κιθάρα, όσο για τον γεμάτο αυτοπεποίθηση χαρακτήρα και αξέχαστα τραγούδια του.

Redferns / Fin Costello

J. Geils – 11 Απριλίου
Ο John Warren Geils Jr., πιο γνωστός ως J. Geils, ξεκίνησε να παίζει με το συγκρότημα του στην Βοστόνη την δεκαετία του 1970 και γνώρισε την επιτυχία λίγο αργότερα με τραγούδια όπως τα «Love Stinks», «Freeze Frame» και «Centerfold». Μετά την διάλυση του συγκροτήματος του την δεκαετία του 1980, ακολούθησε μια σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας πέντε προσωπικούς δίσκους.

EPA / VALERIE KUYPERS

Chris Cornell – 18 Μαΐου
Κυρίως γνωστός για την δουλειά του με τους Soundgarden, ο Chris Cornell θεωρείται ως ένα από τους «αρχιτέκτονες» της grunge, μαζί με τον Kurt Cobain και τον Eddie Vedder. Κατά το διάστημα της προσωρινής διάλυσης των Soundgarden σχημάτισε τους Audioslave με μέλη των Rage Against The Machine, παράλληλα με τις solo acoustic εμφανίσεις του.

AP

Gregg Allman – 27 Μαΐου
Ο τραγουδιστής και πληκτράς Gregg Allman ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Allman Brothers Band, του συγκροτήματος που έδωσε μορφή στο Southern rock. H συνεισφορά του στον πολυδιάστατο ήχο των Allman Brothers, που συνδύαζε τα blues και την jazz με την country και την rock υπήρξε καταλυτική.

AP / Mark Lennihan

Prodigy – 20 Ιουνίου
Το πραγματικό όνομα του χαρισματικού ράπερ των Mobb Deep ήταν Albert Johnson. Ως Prodigy ξεχώρισε στην rap σκηνή για τους ποιητικούς στίχους του με αναφορά στους βίαιους και σκοτεινούς δρόμους της Νέας Υόρκης και με τον ευθύ χαρακτήρα του.

WireImage / Paul Morigi

Christopher Wong Won – 13 Ιουλίου
Πιο γνωστός ως Fresh Kid Ice, ο Wong Won υπήρξε ιδρυτικό μέλος των 2 Live Crew και ένας από τους πρώτους αξιομνημόνευτους ράπερ ασιατικής καταγωγής από την Αμερική. Ο ίδιος έλεγε πως οι Ασιάτες συμμετείχαν ενεργά στην δημιουργία της hip-hop, κυρίως ως DJ, μένοντας μακριά από την δημοσιότητα.

AP Photo / John Shearer

Chester Bennington – 20 Ιουλίου
O ξαφνικός θάνατος του τραγουδιστή των Linkin Park ήρθε λίγους μήνες μετά τον χαμό του φίλου του Cornell, σκορπώντας μεγάλη θλίψη στους φίλους της metal. Μαζί με το συγκρότημα του, ο Bennington έβγαλε επτά δίσκους, με τον πιο πρόσφατο, το «One More Light» να κυκλοφορεί τον Μάιο και να ντεμπουτάρει στην πρώτη θέση των album charts.

The New York Times / Chad Batka

Tom Petty – 2 Οκτωβρίου
Για περίπου πέντε δεκαετίες, ο Tom Petty υπήρξε βασιλιάς του ραδιοφωνικού ροκ, είτε με τους Heartbreakers, είτε στις σόλο εμφανίσεις του, παντρεύοντας αρμονικά τον ήχο της Καλιφόρνια με τις southern καταβολές και επιρροές του. Πούλησε εκατομμύρια δίσκους με επιτυχίες όπως τα «Refugee», «Don’t Come Around Here No More» και «Free Fallin» και μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2002.

PBS

Fats Domino – 24 Οκτωβρίου
Ο πιανίστας και τραγουδιστής από την Νέα Ορλεάνη υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες και μεγάλους αστέρες της πρώιμης rock ‘n’ roll, με μεγάλες επιτυχίες όπως τα «Blueberry Hill», «Ain’t It A Shame» και «Blue Monday». Εκτός όμως από τις ικανότητες του στο πιάνο, ο Fats Domino διακρίθηκε για την ζωντάνια στις ζωντανές ερμηνείες του.

AP

Lil Peep – 15 Νοεμβρίου
Έχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα μόλις το 2015, ο Lil Peep ήταν ένα από τα νέα, ανερχόμενα ονόματα της pop, αφού συνδύαζε με αριστοτεχνικό τρόπο hip-hop και emo. Στην σύντομη καριέρα του έβγαλε μια σειρά από mixtapes, με τα «Crybaby» και «Hellboy» να αποτελούν τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του.

Facebook

Malcolm Young – 18 Νοεμβρίου
Μαζί με τον «αιώνιο έφηβο» αδερφό του Angus, ο Malcolm Young σχημάτισε τους AC/DC το 1973, οι οποίοι γρήγορα έγιναν ένα από τα μεγαλύτερα rock συγκροτήματα όλων των εποχών. Εκτός από τις καλλιτεχνικές ικανότητες του, ο Young ξεχώρισε ως «κινητήρια δύναμη» των Αυστραλών ροκάδων.

Invision/AP / Alonzo Adams

Mel Tillis – 19 Νοεμβρίου
Ο «Stutterin’ Boy» Mel Tillis ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστής της country, έχοντας 35 singles στο top 10 των σχετικών charts. Παράλληλα όμως με την μουσική, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις επενδυτικές του δραστηριότητες, όπως σε εταιρείες μουσικών εκδόσεων και παραγωγής ταινιών και ένα θέατρο. Το 2012 τιμήθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών.

AP

Jon Hendricks – 22 Νοεμβρίου
Ο «James Joyce της Jive», όπως έγινε γνωστός, τελειοποίησε τo vocalese στυλ τραγουδιού και θεωρείτο μια από τις πιο τολμηρές φωνές της jazz. Η επιρροή του Jon Hendricks ήταν τεράστια, με τον Al Jarreau να τον έχει χαρακτηρίσει ως «τον καλύτερο τραγουδιστή της jazz στον πλανήτη, πιθανότατα που έχει υπάρξει ποτέ»

AP / Michel Spingler

Johnny Hallyday – 6 Δεκεμβρίου
Έχοντας πουλήσει πάνω από 110 εκατομμύρια δίσκους, ο Johnny Hallyday ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους γαλλόφωνους καλλιτέχνες, με την γαλλική προεδρία να ανακοινώνει πως «όλοι μας έχουμε κάτι από τον Johnny μέσα μας». Ο Hallyday δικαίως απέκτησε το προσωνύμιο «Γάλλος Έλβις», αφού ήταν ένας από τους πρώτους που τραγούδησε rock’n’roll στα γαλλικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]