Πέθανε ο πρωτοπόρος της jazz Jon Hendricks

Jon-hendricks-closeup Jim Cooper
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο «James Joyce της Jive» τελειοποίησε τo vocalese στυλ τραγουδιού και θεωρείτο μια από τις πιο τολμηρές φωνές της jazz.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές και καινοτόμες φωνές της jazz «σίγησε» την περασμένη Τετάρτη, όταν πέθανε ο Jon Hendricks στη Νέα Υόρκη, στην ηλικία των 96 ετών. Το πλήρες όνομά του ήταν John Carl Hendricks και γεννήθηκε το 1921. Άρχισε να τραγουδά από τα επτά και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1952, όπου και σχημάτισε ένα τρίο με τον Dave Lambert και την Annie Ross.

Το τρίο Lambert, Hendricks & Ross κυκλοφόρησε επτά δίσκους, από το 1957 μέχρι το 1962.

Με το σχήμα αυτό κυκλοφόρησε επτά δίσκους, από τα τέλη του 1950 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το τρίο των Lambert, Hendricks και Ross ξεχώρισε για τις φωνητικές μελωδίες, οι οποίες συνόδευαν τους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών και έδιναν την εντύπωση ενός χαλαρού και παρορμητικού στυλ. Σε αντίθεση με το scat στυλ τραγουδιού που έκανε δημοφιλές ο Louis Armstrong, το τρίο χρησιμοποιούσε πραγματικές λέξεις και στίχους.

Το στυλ αυτό, το οποίο μετέπειτα ονομάστηκε «vocalese» από τον κριτικό της jazz Leonard Feather, ξεκίνησε από τραγουδιστές όπως ο Eddie Jefferson και ο King Pleasure. Σύμφωνα όμως με τον jazz τραγουδιστή και vocalese performer, Kurt Elling, ο Hendricks, είναι ο τραγουδιστής που τελειοποίησε το στυλ.

AP

Ως solo καλλιτέχνης, ο Hendricks είχε έντονη δραστηριότητα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η Ross έφυγε από το τρίο το 1962 και αντικαταστάθηκε από την Yolande Bavan. Δύο χρόνια όμως αργότερα το σχήμα ανακοίνωσε τη διάλυσή του και ο Hendricks ακολούθησε σόλο καριέρα. Συνέχισε να έχει έντονη παρουσία μέχρι τη δεκαετία του 1990, ενώ το 2015 εμφανίστηκε μετά από πολλά χρόνια επί σκηνής με την Ross και τη συνοδεία των Royal Bopsters. Τελευταία κυκλοφορία του Hendricks ήταν το «Freddie Freeloader» του 1990.

Η επιρροή του Hendricks ήταν τεράστια, με τον Al Jarreau να τον έχει χαρακτηρίσει ως «τον καλύτερο τραγουδιστή της jazz στον πλανήτη, πιθανότατα που έχει υπάρξει ποτέ», ενώ ο Feather έχει αποκαλέσει τον Hendricks τον «δαφνοστεφανωμένο  ποιητή της jazz». Η συμβολή του αναγνωρίστηκε από την mainstream Τύπο, με το περιοδικό Time να τον έχει ανακηρύξει ως τον «James Joyce της Jive».