«First come, first served»: Σέρβις ή τέχνη;

angelosfrentzosfirstcomefirstserved Angelos Frentzos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η έκθεση συγκεντρώνει τις διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις εικαστικών, product και fashion designers, καθώς και επαγγελματιών του χώρου εστίασης πάνω στις έννοιες του σέρβις και του σερβιρίσματος.

Μπορείτε να φανταστείτε ότι είστε καθισμένοι σε μια τραπεζαρία και κινδυνεύετε να μείνετε νηστικοί αν δεν εμπλακείτε σε ένα παιχνίδι συγχρονισμού με τον αντικρινό σας; Θα χωρούσατε το μεσημεριανό σας γεύμα σε ένα τόσο δα μπουκαλάκι μέσα στην τσάντα σας; Πώς θα αντιδρούσατε αν σας σέρβιραν τον καφέ σε μια λερωμένη κούπα; Ή αν προσφέρονταν να σας ταΐσουν; 

Δανειζόμενη τον τίτλο της από τη δημοφιλή πολιτική σέρβις – κατά την οποία οι πελάτες εξυπηρετούνται με σειρά προτεραιότητας άφιξης – η πρωτότυπη αυτή έκθεση επιχειρεί έναν ευρύτερο σχολιασμό πάνω στη διαδικασία εξυπηρέτησης.

Olga Evangelidou

Το σερβίρισμα συνιστά μια συνθήκη με πολύπλοκες κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις και πρωτίστως ένα σύστημα με κώδικες όπου «όλα βρίσκουν τη θέση τους»: Στην εξέλιξη της τραπεζαρίας από την επίσημη στη σύγχρονη καθημερινή εκδοχή της εγγράφονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, η ιεραρχία των προσώπων, οι θέσεις αυτών και των αντικειμένων σερβιρίσματος, το savoir vivre, οι σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης και φαγητού. Στην ιαπωνική ιεροτελεστία του τσαγιού το σερβίρισμα αποτελεί μια χορογραφική τελετουργία με άριστα ενορχηστρωμένη διαδοχή γεγονότων.

H έκθεση επανεξετάζει αντιλήψεις, καθιερωμένες πρακτικές και κώδικες που συνδέονται με το σερβίρισμα. Ο πειραματισμός, τόσο σε εννοιολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φόρμας και υλικών μέσων, απασχολεί έντονα τους δημιουργούς. Η χρηστικότητα των αντικειμένων συχνά επαναπροσδιορίζεται ή ανατρέπεται, η συνθήκη του «οικείου» καταργείται, κι αλλού η οπτική απόλαυση υπονομεύει τη γευστική -ή το αντίστροφο.

Om in a box

Έργα της έκθεσης θα ενταχθούν στην προς πώληση συλλογή του Oh!@TAF shop που σήμερα πέραν της συλλογής It’s all, oh so souvenir to me φιλοξενεί αντικείμενα περισσότερων από 80 Ελλήνων σχεδιαστών. Αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, εικαστικοί, κεραμίστες, graphic designers εμπλουτίζουν τη συλλογή του Oh!@TAF συνεχώς με την προσθήκη νέων concept και συνεργασιών που στοχεύουν στη στήριξη και την προώθηση της ελληνικής δημιουργικότητας. Με την έκθεση First come first served ξεκινά ένας κύκλος πρωτότυπων δράσεων σύμπραξης μεταξύ της γκαλερί, του μπαρ και του Oh!@ shop του T.A.F.

*Την ημέρα των εγκαινίων ο bartender του TAF Στάθης Κολώνιας θα παρουσιάσει mixology/ bartending performance.

**Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον food editor Χάρη Τζαννή με τίτλο «Τεχνικές στησίματος πιάτου και Τέχνη».

Sustainable Gastronomy

Συμμετέχουν: Γιάννης Γκίκας, Cream, Όλγα Ευαγγελίδου, Angelos Frentzos, Κατερίνα Καμπράνη, Γιάννης Καπέλλος, Γιώργος Καρράς (om* in a box), Στάθης Κολώνιας, Εύα Μαραθάκη, metoo, Luciana Monaco (Projeto Garagem) + 80e8, Κώστας Μπίσας, Δημοσθένης Σερκετζής, Studiolav, Sustainable Food Movement in Greece (+ Άρτεμις Τσίπη, Χάρης Τζαννής & Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος σε συνεργασία με το ΙΕΚ Praxis), 3Some Ceramics, The Three Dots,  Zorbas is missing (Βασίλης Γεωργίου, Γιάννης Καρλόπουλος)

Επιμέλεια: Χριστίνα Δηλάρη, Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα, Άννα Πολυδώρου
Σχεδιασμός συνοδευτικού καταλόγου της έκθεσης: metoo

Info
Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 30.11 – 17.12.2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτ - Σαβ 12:00 – 21:00, Κυρ 12:00 – 19:00