Δισκοκριτική: «Havoc And Bright Lights» Alanis Morissette

diskokritiki-havoc-and-bright-lights-alanis-morissette

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η πολυ-πλατινένια καλλιτέχνιδα Alanis Morissette επέστρεψε στα μουσικά δρώμενα με το έβδομο άλμπουμ της, με τίτλο «Havoc And Bright Lights».

Έπειτα από τέσσερα χρόνια σιωπής κι αφού άλλαξε εταιρία, η επιτυχημένη -καναδικής καταγωγής- ερμηνεύτρια συνεργάστηκε στην παραγωγή της νέα της δουλειάς με τους Guy Sigsworth –που έχει υπογράψει παραγωγές των Björk, Madonna, Seal και Joe Chiccarelli –με αντίστοιχες συνεργασίες με τους Jason Mraz, Elton John, U2.

«Αυτός ο δίσκος, όπως πάντα, εκφράζει ό,τι με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή και ό,τι με απασχολεί στις 4 το πρωί στις πιο εσωστρεφείς στιγμές μου», ανέφερε η Morissette. «Είναι οι συναισθηματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές μου στιγμές μέσα στα τραγούδια. Δεν κρατιέμαι να μοιραστώ το δίσκο και να κάνω περιοδεία», ήταν οι πρώτες της δηλώσεις αφού βγήκε από το στούντιο ηχογράφησης στο Λος Άντζελες.

Δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε που η Morissette πρωτοπαρουσίασε την βαθιά εκφραστική μουσική της μέσα από το ντεμπούτο της άλμπουμ, «Jagged Little Pill». Ακολούθησαν αναγνωρισμένες δημιουργίες της, όπως τα «Supposed Former Infatuation Junkie» (1998), «Under Rug Swept» (2002), «So-called Chaos» (2004) και «Flavors Of Entanglement» (2008) με τα οποία κέρδισε τις καλύτερες κριτικές αλλά και 12 βραβεία Juno, 7 Grammy (και 14 υποψηφιότητες), μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και πωλήσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η ερμηνεύτρια, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έχει βρεθεί και σε ρόλο ηθοποιού στη μικρή οθόνη στις σειρές «Weeds» και «Up All Night», ενώ έχει εμφανιστεί ως διάσημη φιλοξενούμενη μέντορας στην τελευταία σεζόν του «The Voice».

Το «Havoc And Bright Lights» ανοίγει με το κομμάτι «Guardian», μέσα από τους στίχους του οποίου η Alanis Morissette -μητέρα πλέον- δείχνει συναισθηματικά πολύ πιο ώριμη. Τα συναισθηματικά τρυφερά «Woman Down» και «Til You» -που ακολουθούν- δεν συμπεριλαμβάνουν δυνατό ήχο και οργισμένες κιθάρες, αλλά αποπνέουν αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Ντραμς και κιθάρες κοντράρονται μεταξύ τους στο «Celebrity» ενώ απαλά χορωδιακά μέρη και στίχοι που παλεύουν να φέρουν μηνύματα στην επιφάνεια συνοδεύουν κομμάτια όπως τα «Empathy», «Lens» και «Spiral».

Το δυνατό ροκ «Numb» αποτελεί την καλύτερη στιγμή του άλμπουμ, με την Alanis να παίρνει την κιθάρα της και να παρασύρεται στην δίνη ενός ξεσπάσματος που έχει προκληθεί από τις σκληρές επιπτώσεις της μοναξιάς. Τα μελωδικά πλήκτρα του πεντάλεπτου «Havoc» μας περνάνε στα ραδιοφωνικά «Win and Win» και «Receive», μέσα από τα οποία αναδύεται η πολύ προσεγμένη pop παραγωγή του άλμπουμ που κλείνει με την γεμάτη σύνθεση «Edge of Evolution».

Συνοψίζοντας, η νέα δουλειά της Alanis Morissette δεν εμπεριέχει τις τεράστιες επιτυχίες που έπαιζαν πριν χρόνια οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο όπως τα «Ironic», «You Oughta Know» και «Hand In My Pocket», ούτε κομμάτια τα οποία οι κριτικοί θα εκθειάσουν. Είναι όμως μια δουλειά που χρησιμοποιεί στίχους με ενδιαφέρον και ποικιλία ήχων -από ηλεκτρονικά πλήκτρα μέχρι έγχορδα- που θα ξυπνήσει αναμνήσεις στους πολλούς θαυμαστές της και θα τους δώσει την υπόσχεση για μια πιο δυναμική συνέχεια.

Ήδη, η Morissette ανακοίνωσε μια περιοδεία υπό τον τίτλο « Guardian Angel Tour 2012», η οποία ξεκινάει στις 9 Νοεμβρίου από το Μόναχο της Γερμανίας και θα παρουσιάσει τα νέα της τραγούδια καθώς και κλασικές επιτυχίες από προηγούμενες κυκλοφορίες. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν συμπεριλαμβάνεται στις στάσεις της διαδρομής της.

Καλλιτέχνης: Alanis Morissette

Album: «Havoc And Bright Lights»

Record Label: Columbia SevenOne Music

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης