Το πνεύμα των Χριστουγέννων φτάνει στην Γκαλερί Σκουφά

silent-night-3 Στέλλα Μελετοπούλου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το νόημα και ο συμβολισμός της Άγιας Νύχτας και των Χριστουγέννων αποτελεί πηγή έμπνευσης για 50 σύγχρονους καλλιτέχνες.

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι εγκαινιάζεται η χριστουγεννιάτικη έκθεση συνεργατών της Γκαλερί Σκουφά, με τίτλο «Silent Night», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 13 Ιανουαρίου 2018.

Αμαλία Σωτηροπούλου

Τα Χριστούγεννα αποτελούν αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη εποχή του χρόνου με έντονο συμβολισμό, χαραγμένη στις μνήμες μας και στενά συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και θρησκεία. Το «πνεύμα των Χριστουγέννων» έχει σφραγίσει τη θεματολογία της τέχνης κατά το παρελθόν, έχοντας εμπνεύσει σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Από τα ηθογραφικά έργα του Λύτρα και τα συμβολικά του Γύζη, μέχρι και τους Κόντογλου, Τσαρούχη, Εγγονόπουλο, Παρθένη, Γκίκα κ.α., η Νεοελληνική Τέχνη μας έχει προσφέρει πολυάριθμα έργα που ιστορούν τη γέννηση του Θεανθρώπου ή αναπαριστούν Χριστουγεννιάτικες σκηνές και έθιμα.

Ειρήνη Κανά

Ερχόμενοι στο σήμερα, αναζητούμε την εικόνα και το νόημα των Χριστουγέννων στη σύγχρονη εποχή, μέσα από τα έργα 50 καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή την έκθεση. Με μια πληθώρα τεχνικών και στυλ η έκθεση αφηγείται μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία, προσκαλώντας το θεατή να βιώσει τα προσωπικά του Χριστούγεννα αλλά και να αναζητήσει το πνευματικό στοιχείο και την χαρά της τέχνης.

Νίκος Αγγελίδης

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ν. Αγγελίδης, Σ. Αγγελόπουλος, Αδριανός, Α. Ακριθάκης, Σ. Αλεξόπουλος, Ε. Αναγνώστου, Κ. Ασαργιωτάκη, Ν. Βέττα, Δ. Γέρος, Μ. Γιαννακάκη, Χ. Γουσίδης, Τ. Δημητρακοπούλου, Ο.  Ζούνη, Ε. Ηλιοπούλου, Ν. Καλαφάτης, Ε. Κανά, Τ. Καραγιώργη, Ι. Καφίδα, Α. Κοντέλλης, Ν. Κοντοβράκης, Μ. Κτιστοπούλου, Α. Κυριτσόπουλος, Α. Μαγκανιώτης, Τ. Μαντζαβίνος, Α. Μάτσα, Σ. Μελετοπούλου, Π. Μπελντέκος, Μ. Μπιρδιμήρη, Ν. Μπιτσάκου,  Ρ. Μπούα, Ι. Ξιφαρά, Ε. Παπαδημητρίου, Κ. Παπαμιχαλόπουλος, Κ. Παπανικολάου, Λ. Πηγαδιώτη, Β. Πέρρος, Α. Ραζής, Π. Σάμιος, Δ. Σαρασίτης, Β. Σελιμάς, Α. Στάβερης, Β. Σταματοπούλου, Α. Σωτηροπούλου, Π. Τζανουλίνος, Χ. Τσακιρακάκης, Γ. Χαδούλης, Α. Χαντζαράς,Ν. Χουλιαράς, Χ. Χρήστου και Κ. Χρόνη.

Δημήτρης Γέρος
Info
Εγκαίνια: Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, 12:00 – 16:00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Δεκεμβρίου 2017 –  13 Ιανουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 10:00-15:30, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-15:30 & 17:30-21:00