Αγωγή «μαμούθ» κατά του Spotify

spotify-logo
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η Wixen Music Publishing θεωρεί πως η υπηρεσία streaming δεν έχει τις σχετικές άδειες για το 21% των τραγουδιών που προσφέρει.

Το Spotify βρέθηκε σε μεγάλους μπελάδες παραμονές πρωτοχρονιάς, αφού η Wixen Music Publishing που διαχειρίζεται μουσικές συνθέσεις του Tom Petty, του Neil Young και μελών των Rage Against The Machine μεταξύ πολλών άλλων, έχει καταθέσει αγωγή, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγωγή κατατέθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, με τη Wixen Music να ισχυρίζεται πως το Spotify δεν έχει τις σχετικές άδειες για τη χρήση δεκάδων χιλιάδων δημοφιλών τραγουδιών όπως το «Free Fallin» του Petty και το «Light My Fire» των Doors. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Wixen αρνήθηκε διακανονισμό ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων για αντίστοιχη αγωγή για μουσική του David Lowery (των Camper Van Beethoven και Cracker) και της Melissa Ferrick. Η Wixen τότε είχε ισχυριστεί πως το Spotify δεν έχει τις σχετικές άδειες για το 21% των 30 εκατομμυρίων τραγουδιών που προσφέρει για streaming.

AP

O Thom Yorke, όπως πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, έχει εκφράσει σοβαρούς προβληματισμούς για τις πολιτικές του Spotify.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το Spotify έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, αφού πολλοί δημοφιλείς καλλιτέχνες έχουν επικρίνει την πολιτική της υπηρεσίας streaming αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τις σχετικές πληρωμές. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Thom Yorke των Radiohead, ο οποίος στο παρελθόν, είχε τονίσει πως η πλατφόρμα αποτελεί το «τελευταίο χαρτί» της παραδοσιακής μουσικής βιομηχανίας.

Το Spotify τελικά βελτίωσε τις πολιτικές του, με αποτέλεσμα πολλοί καλλιτέχνες να «επιστρέψουν» εκεί, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Παρά το γεγονός ότι η μουσική των Radiohead είναι πάλι διαθέσιμη στην πλατφόρμα, ο Yorke εξέφρασε ξανά τις ανησυχίες του αναφορικά με τις πληρωμές καλλιτεχνών.