Lana Del Rey και Radiohead θα αναμετρηθούν στα δικαστήρια

lana-del-rey-thom-yorke-radiohead
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Οι Βρετανοί ροκάδες θεωρούν πως η Αμερικανίδα τραγουδίστρια αντέγραψε το «Creep» στον νέο της δίσκο.

Το «Get Free» ενδέχεται να αφαιρεθεί από τον νέο δίσκο της Lana Del Rey με τίτλο «Lust For Life», λόγω της ομοιότητάς του με το «Creep» των Radiohead και τις δυο πλευρές να μην τα βρίσκουν με τα πνευματικά δικαιώματα. Οι Βρετανοί ροκάδες κατηγόρησαν την Αμερικανίδα τραγουδίστρια πως αντέγραψε στοιχεία από την επιτυχία τους από το 1993, κάτι το οποίο η ίδια αρνείται.

Σύμφωνα με άρθρο της Sun, οι νομικές ομάδες των δυο πλευρών έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε συμφωνία και να αποφύγουν τα δικαστήρια. Η πηγή του άρθρου σημειώνει μάλιστα πως οι Radiohead θέλουν χρηματική αποζημίωση ή να συμπεριληφθούν στη λίστα των συνθετών, ώστε να λαμβάνουν τη σχετική αμοιβή από τα πνευματικά δικαιώματα. Από την πλευρά της η Del Rey επιβεβαίωσε την είδηση μέσω Twitter, προσθέτοντας πως η υπόθεση αναπόφευκτα θα καταλήξει στα δικαστήρια, αφού οι δύο πλευρές δεν μπορούν να έρθουν σε κάποιον συμβιβασμό.

«Αν και ξέρω πως το τραγούδι μου δεν εμπνεύστηκε από το “Creep”, οι Radiohead πιστεύουν πως έτσι ήταν και θέλουν το 100% των δικαιωμάτων διανομής – προσέφερα μέχρι 40% τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτοί αποδέχονται μόνο το 100%. Οι δικηγόροι τους ήταν αμείλικτοι, οπότε θα το αντιμετωπίσουμε στο δικαστήριο» έγραψε χαρακτηριστικά την Κυριακή στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

Η Del Rey όμως δεν έμεινε εκεί, αφού αναφέρθηκε στην επερχόμενη δικαστική διαμάχη κατά την διάρκεια της συναυλίας που έδωσε το ίδιο βράδυ στο Ντένβερ. Η τραγουδίστρια χαρακτήρισε το «Get Free» ως «προσωπικό μανιφέστο», δηλώνοντας πως το τραγούδι ενδέχεται να αφαιρεθεί από τις μελλοντικές εκδόσεις του «Lust For Life».

Η κίνηση των Radiohead σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, με πολλούς να υπενθυμίζουν πως οι Radiohead είχαν στο παρελθόν αντίστοιχες δικαστικές περιπέτειες με τους The Hollies. Ο κιθαρίστας των Βlur, Graham Coxon έγραψε με χιούμορ πως «πάντα νόμιζα πως οι Hollies το έγραψαν», παραθέτοντας ένα απόσπασμα από το «The Air That I Breathe» .

Πιο συγκεκριμένα η αρμονία και μελωδία του «Creep» είναι όμοια με αυτά στην επιτυχία των Hollies «The Air That I Breathe» από το 1972. Το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης τότε ήταν να συμπεριληφθούν οι Albert Hammond και Mike Hazlewood στην λίστα των  συνθετών και να αποκομίσουν ένα ποσοστό από τα πνευματικά δικαιώματα του «Creep». Η συνέχεια θα κριθεί στα δικαστήρια, αλλά μπορείτε να κρίνεται από μόνοι σας, ακούγοντας μια σύγκριση των δυο τραγουδιών.