Στην Ασλί Ερντογάν το βραβείο Σιμόν ντε Μπωβουάρ

aslin-erntogan
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η απονομή έγινε χτες Τετάρτη στο Παρίσι

Το πλήρες όνομα του βραβείου που θέσπισε το 2008 μια εικοσαμελής επιτροπή από διεθνώς αναγνωρισμένους συγγραφείς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, διανοητές υπό την Τζούλια Κρίστεβα είναι  Βραβείο ντε Μπωβουάρ για την ελευθερία των γυναικών.

Το «Σιμόν ντε Μπωβουάρ» απονέμεται σε πρόσωπα ή ομάδες που δίνουν φωνή στα θύματα των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα θύματα της ανισότητας των φύλων. Σε πρόσωπα των οποίων το θάρρος και το έργο γίνονται παραδείγματα ακολουθώντας το πνεύμα της Σιμόν ντέ Μπωβουάρ ότι η ο απώτερος σκοπός στον οποίο αξίζει προβλέπουν όλοι οι άνθρωποι είναι η ελευθερία. Το βραβείο για το 2016 είχει απονεμηθεί στην δήμαρχο της Λαμπεντούζα, Giusi Nicolini.

«Αφιερώνω το βραβείο μου σε όλες τις γυναίκες που αναγκάστηκαν σε σιωπή, που κυνηγήθηκαν, ταπεινώθηκαν, βιάστηκαν και φυλακίστηκαν. Στις γυναίκες του Κελιού C9 στη φυλακή του Bakirkoy και στο μικρό φυτό που φυτέψαμε εκεί, που με κάθε ευκαιρία μας το έπαιρναν αλλά κατάφερε να μείνει ζωντανό. Μια από αυτές τις γυναίκες, μια Κούρδισσα είχε κριθεί ένοχη, επειδή βασάνιζαν μπρος τα μάτιά της το μωρό της. Αυτό το παιδί ονομάζεται Azad, που σημαίνει στα κουρδικά Ελευθερία. Μια άλλη, που ήταν νοσοκόμα, είχε φυλακιστεί με μοναδική κατηγορία ότι είχε παραδώσει ένα πολίτη αιμόφυρτο από βασανιστήρια στους γιατρούς. Έμαθα πολλά από αυτές τις γυναίκες, έμαθα πώς να μείνω ζωντανή».

Με αυτά τα λόγια έκανε δεκτό το βραβείο η  Ασλί Ερντογάν, η οποία, από τη φυλάκισή της το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα, έχει τιμηθεί με περισσότερα από οκτώ σημαντικά ευρωπαϊκά βραβεία (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία). Δύο βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποταμός:«Ο θαυμαστός μανδαρίνος» και τα δημοσιογραφικά κείμενα για τα οποία διώχθηκε «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου».