Πέθανε η πραγματική «Rosie the Riveter» σε ηλικία 96 ετών

rosie-the-riveter
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η αφίσα που σχεδίασε ο J. Howard Miller το 1943 αποτέλεσε σύμβολο της δύναμης των ΗΠΑ και του φεμινισμού.

Η Naomi Parker Fraley, η γυναίκα που αποτέλεσε την έμπνευση για τις εμβληματικές αφίσες με την Rosie the Riveter κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πέθανε στην ηλικία των 96 ετών. Η εικόνα της γυναίκας που εργάζεται σκληρά στο εργοστάσιο είχε αποτελέσει σύμβολο της ανερχόμενης βιομηχανικής δύναμης των ΗΠΑ εκείνη την εποχή και αργότερα υιοθετήθηκε από φεμινιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Fraley εργαζόταν ως σερβιτόρα, μέχρι την είσοδο των ΗΠΑ στον Β' ΠΠ το 1941, όταν και άρχισε να δουλεύει σε εργοστάσιο του Σταθμού Αεροπορίας του Ναυτικού των ΗΠΑ. Το 1942, η 20χρονη τότε Fraley πόζαρε για μια φωτογραφία φορώντας την κλασική ερυθρόλευκη πουά μπαντάνα, καθώς εργαζόταν.

Η φωτογραφία γρήγορα κυκλοφόρησε μέσω εφημερίδων και περιοδικών, μέχρι που την είδε ο καλλιτέχνης J. Howard Miller και τον ενέπνευσε να σχεδιάσει την Rosie the Riveter το 1943. Λόγω όμως ενός σφάλματος, δεν είχε μπει το όνομα της Fraley κάτω από την φωτογραφία και για πολλά χρόνια η ταυτότητα της «πραγματικής Rosie the Rivetter» παρέμενε άγνωστη.

Τη δεκαετία το 1980, η Geraldine Hoff Doyle ισχυρίστηκε πως αυτή ήταν η «πραγματική Rosie the Rivetter». Η ίδια η Fraley δεν είχε ιδέα πως είχε αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την αφίσα του Miller. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω, γιατί εγώ ήμουν στη φωτογραφία, αλλά υπήρχε το όνομα κάποιας άλλης στη λεζάντα: Geraldine. Είχα μείνει έκπληκτη» δήλωσε στο People η Fraley το 2016.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι να γίνει αντιληπτό και να διορθωθεί το σφάλμα, η Hoff Doyle ταυτίστηκε με την προσωπικότητα της πραγματικής Rosie. Το 2015 όμως όλα άλλαξαν, όταν ο καθηγητής επικοινωνιολογίας στο Seton Hall University, James J. Kimble, κατάφερε να βρει την Fraley μετά από έξι χρόνια ερευνών και, χάρη στις ενέργειες του, η πραγματική ταυτότητα της Rosie αποκαταστάθηκε.