Δισκοκριτική: «Algiers» Calexico

diskokritiki-algiers-calexico

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Το συγκρότημα των Calexico από το Tucson της Αριζόνα επιστρέφει με νέο άλμπουμ, τέσσερα χρόνια μετά το «Carried To Dust», για να μαγέψει και πάλι με τα όμορφα τραγούδια του, τα οποία συνδυάζουν ετερόκλητα στοιχεία προερχόμενα από διάφορα μουσικά είδη.

Το όνομα Calexico, που μοιράζονται μία πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το αγαπημένο συγκρότημα, προέρχεται από μία σύντμηση των λέξεων California και Mexico. Ταιριάζει απόλυτα στον ήχο που έχει τις ρίζες του στα βάθη της αμερικανικής ερήμου, εκεί που συναντώνται η Λατινική Αμερική με την Άγρια Δύση. Οι Αμερικανοί τροβαδούροι εκφράζουν την συγκεκριμένη σύντμηση με το να συνδυάζουν τις country κιθάρες με τα mariachi πνευστά, δημιουργώντας μαγευτικά ηχοτοπία συναρπάζοντας το κοινό.

Τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας, Joey Burns και John Convertino -δύο από τους κορυφαίους μουσικούς της σημαντικής μουσικής σκηνής της Καλιφόρνια- με θητεία στους περίφημους Giant Sand του Howie Gelb και τους Friends Of Dean Martin, δεν έμειναν άπραγοι τα τελευταία χρόνια. Δημιούργησαν τα soundtracks των ταινιών «Circo» (2010) και «The Guard» (2011) καθώς ετοίμαζαν και την καινούργια τους δουλειά με τίτλο «Algiers», η οποία γεννήθηκε υπό την σκέπη της Anti- Records, αδελφοποιημένης εταιρείας με την Epitaph, με μεγάλα ονόματα στο δυναμικό της όπως οι Nick Cave, Kate Bush, Tom Waits, Tricky και Yann Tiersen.

Το έβδομο στούντιο άλμπουμ των Calexico, το οποίο ηχογραφήθηκε στην συνοικία Algiers της Νέας Ορλεάνης και από εκεί πήρε και το όνομα του, ανοίγει με το «Epic», κομμάτι διανθισμένο από μια εσωτερική ένταση που έρχεται σε ισορροπία με το πιάνο και την φωνή του Joey Burns που χαλαρώνει όμορφα την ακρόαση. Το καθαρά ραδιοφωνικό κομμάτι «Splitter», το οποίο ακολουθεί, ανεβάζει την ταχύτητα στο ρυθμό και σκορπά αισιόδοξα μηνύματα περνώντας μας στο «Sinner in the Sea», για να φρεσκάρουμε τον κλασικό ήχο των Calexico μέσα από μια σπουδαία σύνθεση η οποία συνοδεύεται από μια καταπληκτική ερμηνεία.

Το «Fortune Teller» μας συνοδεύει στα τέσσερα λεπτά της διαδρομής που οδηγούν στο «Para», ένα κομμάτι επηρεασμένο από την ταινία «Tree of Life» του Terence Malick, θυμίζοντας κάτι από Radiohead, με μια πλούσια μελωδία πνευστών να ντύνει τα μελαγχολικά φωνητικά, κάνοντάς το να αποτελεί μια από τις καλύτερες στιγμές της ακρόασης. Το μοναδικό ορχηστρικό κομμάτι, που χαρίζει το όνομά του στον τίτλο του άλμπουμ, φιλοξενεί σπαρακτικά πνευστά και μεξικάνικες κιθάρες με ήχο που εμπεριέχει το σκονισμένο rock της ερήμου.

Τα «Puerto», «Better and Better» και «No Te Vayas» προσθέτουν μια ισπανόφωνη μουσική πινελιά και θυμίζουν την μεξικάνικη επιρροή που αρέσκονται οι Calexico να παρουσιάζουν σε όλες τις μέχρι τώρα δουλειές τους. Η γλυκιά ταξιδιάρικη μπαλάντα «Hush» προσδίδει μια ευχάριστη θετική αύρα, οδηγώντας μας στο φινάλε της ακρόασης και στο «The Vanishing Mind», που ρίχνει τους τίτλους τέλους με τρόπο μελαγχολικό αλλά πανέμορφο σε ένα άλμπουμ του οποίου οι μουσικές μπορούν να ντύσουν πολύ εύκολα αρκετά κινηματογραφικά θέματα.

Το «Algiers» είναι ένα κλασικό Calexico άλμπουμ που μαρτυρά ότι η μπάντα έχει αρκετά ακόμα να προσφέρει. Οι στιβαρές και ευχάριστες συνθέσεις σε καμιά περίπτωση δεν κουράζουν, ενώ κάνουν την κάθε ακρόαση να μοιάζει και διαφορετική, αφήνοντάς μας να ανακαλύπτουμε κάθε φορά καινούργιους ήχους και συναισθήματα που προκύπτουν από αυτούς.

Η έβδομη ολοκληρωμένη δουλειά των Burns και Convertino μάς μεταφέρει για ακόμα μια φορά την ατμόσφαιρα της ερήμου της Δύσης με μοναδικό τρόπο, διαθέτοντας πολύ ρομαντισμό, στυλ και αυθεντικότητα, στην οποία συνηγορεί η ακουστική κιθάρα και η τρομπέτα του Jacob Valenzuela. Στα περισσότερα τραγούδια κυριαρχούν ήχοι από τρομπέτα, σαξόφωνο, βιολί, τσέλο, ακορντεόν, πλήκτρα και ηλεκτρική κιθάρα με αποτέλεσμα η παραγωγή του Craig Schumacher να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Με το «Algiers» στις αποσκευές τους, οι Calexico θα έρθουν στην χώρα μας για να παρουσιάσουν τα νέα τους τραγούδια σε δυο συναυλίες. Ο John Convertino και ο Joey Burns μαζί με την παρέα τους, στις 30 Νοεμβρίου στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης και την 1η Δεκεμβρίου στο Fuzz της Αθήνας, θα αποδώσουν ζωντανά την εξωτική ηχητική ομορφιά της μελωδικής και ταξιδιάρικης μουσικής της αγαπημένης μας μπάντας.

Καλλιτέχνης: Calexico

Album: «Algiers»

Record Label: Anti- Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης