Πώς μια selfie οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο

terracotta-army
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Οι αρχές της Κίνας ζητούν την παραδειγματική τιμωρία ενός φοιτητή που βανδάλισε ένα άγαλμα από τερακότα.

Ο 24χρονος φοιτητής Michael Rohana προκάλεσε ένα διπλωματικό επεισόδιο με τις κινεζικές αρχές, επειδή φέρεται να έκλεψε τον αντίχειρα ενός πήλινου αγάλματος. Ο Rohana βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για κλοπή έργου τέχνης.

Σύμφωνα με άρθρο του BBC, ο φοιτητής πήγε σε ένα πάρτι στο Franklin Institute στις 21 Δεκεμβρίου και κατάφερε να μπει στον χώρο όπου εκτίθενται δέκα πήλινα αγάλματα πολεμιστών από την Κίνα. Ο «Στρατός από τερακότα» αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη χώρα.

Αφού μπήκε στον εκθεσιακό χώρο, ο Rohana έβγαλε μια selfie με ένα από τα αγάλματα και μετά φέρεται να έσπασε τον αντίχειρα του πολεμιστή. Οι υπάλληλοι του μουσείου αντιλήφθηκαν την ζημιά στις 8 Ιανουαρίου και επικοινώνησαν με το FBI, το οποίο κατάφερε να ανακαλύψει την ταυτότητα του φερόμενου δράστη.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Wu Haiyun, διευθυντής του κινεζικού κρατικού οργανισμού που δάνεισε τα αγάλματα στο αμερικανικό μουσείο, κατήγγειλε το Franklin Institute για την απροσεξία του και απαίτησε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη από τις αρχές των ΗΠΑ. Ο Wu δήλωσε πως δυο ειδικοί θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς και κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί, τονίζοντας παράλληλα πως θα απαιτηθεί αποζημίωση.

Ο «Στρατός από τερακότα» αποτελείται από 8.000 πήλινα αγάλματα πολεμιστών, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν για να προστατέψουν τον πρώτο Κινέζο αυτοκράτορα Qin Shi Huang στην μεταθανάτια ζωή του. Ο Qin Shi Huang πέθανε το 210 π.Χ. και το μαυσωλείο με τους πήλινους φρουρούς ανακαλύφθηκε το 1974 από χωρικούς στην πόλη Χσιάν.