Ηλίας Λιούγκος: «Μέσα από τις ανέχειες, έμαθα να ζω με το τίποτα...»

ilias-liougkos-mesa-apo-tis-anexeies-ematha-na-zo-me-to-tipota

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Κάνοντας μία νοσταλγική βόλτα στους ολάνθιστους μουσικούς κήπους του Μάνου Χατζιδάκι, ο Ηλίας Λιούγκος μνημονεύει τον κορυφαίο μας δημιουργό και μιλά στο click@Life.

Η μουσική βραδιά με τα αγαπημένα τραγούδια, που καταγράφηκαν στη δισκογραφία με τους τίτλους «Λαϊκή αγορά» και «Ρωμαϊκή αγορά», θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Badminton, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Τα πιο όμορφα τραγούδια αυτών των δίσκων, όπως τα «Μανούλα μου», «Το Κυπαρισσάκι», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Ξημερώνει», «Μια πόλη μαγική», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι», «Θάλασσα πλατιά», «Το μαντολίνο», «Το πέλαγο είναι βαθύ» και πολλά άλλα θα μιλήσουν και πάλι στις καρδιές μας.

Ως ερμηνευτής αυτών των τραγουδιών εκείνη την εποχή και στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, ο Ηλίας Λιούγκος συμμετέχει στη συναυλία και μιλά για τον μεγάλο δημιουργό, τα τραγούδια του που δεν υπόκεινται στον νόμο της φθοράς και το «ναυάγιο» που αντιμετωπίζουμε.

Τι περιλαμβάνει αυτή η μουσική βραδιά;

Αυτά τα παλιά τραγούδια που δεν παλιώνουν. Τόσα χρόνια τα ακούμε και τα τραγουδάμε και κάθε φορά νιώθουμε την ίδια συγκίνηση.

Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας σε αυτό το εγχείρημα;

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Ορφέας Περίδης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Χρήστος Θηβαίος. Είναι πρόσωπα σημερινά, που η εποχή μας τους ανέθεσε να την εκπροσωπήσουν και να την τραγουδήσουν. Ανταποκρίθηκαν με σεβασμό στο κάλεσμά μας να καταθέσουν το ταλέντο και την αγάπη τους για τον Μάνο. Τους θαυμάζω, τους εκτιμώ και τους ευχαριστώ. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα που, στην παρέα των τραγουδιστών, οι δύο είναι συνθέτες.

Συνήθως, οι συνθέτες, επειδή βασανίζονται με τις λέξεις, για να τις μελοποιήσουν, έχουν μεγαλύτερη επαφή όταν τις τραγουδάνε, σε αντίθεση με αρκετούς τραγουδιστές, που υπηρετούν την ωραία τους φωνή και όχι το τραγούδι. Η μεγάλη μου χαρά, όμως, είναι ότι θα βρεθώ επί σκηνής, μετά από τόσον καιρό, με τους μουσικούς, που ήμασταν επί χρόνια στις περιοδείες με τον Μάνο. Είναι η οικογένεια μου. Δεν ξέρω πώς θα νιώσω στη συναυλία. Έχω αλλάξει, δεν ξέρω τι να κρύψω και αν μπορώ. Ο Παναγιώτης Δράκος, ο κύριος Νίκος Γκίνος, ο Οδυσσέας Κορέλης και η Στέλλα Κυπραίου, που έχει αναλάβει και την επιμέλεια της ορχήστρας, είναι μερικοί από τους μουσικούς, που θα παίξουν στη συναυλία. Οι συγκεκριμένοι μουσικοί είναι σε θέση να διασφαλίσουν και να μεταφέρουν την ακριβή ατμόσφαιρα και το μεγαλείο αυτών των τραγουδιών, αφού βίωσαν και διδάχτηκαν το θαύμα, που τους μετέδωσε ο ίδιος ο μάγος Χατζιδάκις.

Ποιο είναι το «μαγικό συστατικό» αυτών των διαχρονικών τραγουδιών, που δεν παλιώνουν ποτέ;

Εδώ δεν μιλάμε για «μαγικό συστατικό», αλλά για τον «μάγο Χατζιδάκι». Δεν υπάρχουν συνταγές, ούτε εύκολες αναλύσεις. Όλα οφείλονται στο ταλέντο του δημιουργού.

Ποια λόγια θα μπορούσαν να περιγράψουν τον Μάνο Χατζιδάκι;

Τολμηρός, διορατικός, ανατρεπτικός, ποιητής, αντιστασιακός, βαθύς γνώστης της μουσικής και της τέχνης γενικότερα, με αίσθηση του χιούμορ, γενναιόδωρος, «Μεγάλος ερωτικός», ισορροπιστής και μεγάλο ταλέντο.

Μάνος Χατζιδάκις

Τι θυμάστε πιο έντονα από τη συνεργασία σας μαζί του;

Την ικανότητα του να μας μεταμορφώνει και να εκμαιεύει το καλύτερό μας. Έβρισκε πράγματα σε μας, που ούτε οι ίδιοι δεν το υποπτευόμασταν ότι υπήρχαν. Συχνά, θα δούμε περιπτώσεις συνεργατών του Μάνου, οι οποίοι, όταν ήταν μαζί του είχαν σπουδαίες στιγμές, που μετά δεν τις ξαναείδαμε.

Πόσο αισθητή είναι η απουσία του, ιδιαίτερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς;

Για πρώτη φορά μου λείπει, όχι σαν φίλος, αλλά σαν ένας ισχυρός Έλληνας, που θα έκανε κάτι για να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί. Μπορεί να υπερβάλλω, αλλά για μένα ο Μάνος, εκτός από φίλος, δάσκαλος και συνεργάτης, ήταν και ο ήρωάς μου. Αυτός που αντιδρούσε σε κάθε ασχήμια και πάντα κέρδιζε. Η δύναμή του ήταν απίστευτη, μπορούσε να ταρακουνήσει βουνά ολόκληρα. Δόνησε με τη μουσική του όλο σχεδόν τον πλανήτη και έφερε μεγάλες ανατροπές.

Τι πρέπει να αλλάξουμε, για να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία μας;

Μήπως να κάψουμε το μνημόνιο; Σίγουρα, πρέπει να ανασυνταχτούμε και να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε ως άνθρωποι και ως λαός.

Από πού μπορούμε να κρατηθούμε, για να μη βουλιάξουμε;

Για μένα, σωσίβιο ήταν πάντα η μουσική. Με έχει σώσει πολλές φορές που κινδύνεψα. Όμως, δεν είναι για όλους το ίδιο. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν σπίτι και σε μηδέν βαθμούς κοιμούνται στα πεζοδρόμια, ποια μουσική να τους σώσει. Σίγουρα, εκτός από το να αντιδράμε, πρέπει να γινόμαστε προσαρμοστικοί και να επιβιώνουμε σε όλες τις συνθήκες. Εγώ, μέσα από τις ανέχειες έμαθα να ζω με το τίποτα. Το τίποτα δεν είναι πάντα τίποτα. Συχνά, είναι ένας πλούτος που δεν τον υποπτευόμαστε. Σκεφτείτε κάποιον, που νομίζει ότι πάσχει από καρκίνο και, αφού κάνει όλες τις εξετάσεις, του λένε είσαι καθαρός, μπορείς να φύγεις, δεν έχεις τίποτα.

Πληροφορίες: Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή - Αθήνα, τηλ.: 211 1010020. Τιμές εισιτηρίων: 10, 15, 20, 25 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης