U2: Τέσσερις άνεργοι που πήγαιναν μαζί στο πουθενά

u2-tesseris-anergoi-pou-pigainan-mazi-sto-pouthena

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

«Καμία και σήμερα» θα έλεγαν οι φαντάροι αν επρόκειτο να απολυθούν. «Καμία και σήμερα» λένε και οι Έλληνες θαυμαστές των U2 που περιμένουν περίπου ένα χρόνο τώρα, με το εισιτήριο στο χέρι την πολυαναμενόμενη συναυλία στο ΟΑΚΑ.

«Καμία και σήμερα» θα έλεγαν οι φαντάροι αν επρόκειτο να απολυθούν. «Καμία και σήμερα» λένε και οι Έλληνες θαυμαστές των U2 που περιμένουν περίπου ένα χρόνο τώρα, με το εισιτήριο στο χέρι την πολυαναμενόμενη συναυλία στο ΟΑΚΑ.

Ο χρόνος αναμονής, λοιπόν, έφτασε στο τέλος του και οι κάτοχοι των εισιτηρίων ήδη έχουν αρχίσει την προετοιμασία για την υποδοχή των τεσσάρων Δουβλινέζων από τις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Το μεγάλο μουσικό ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα και το σκηνικό της «360 Tour» είναι πανέτοιμο, στημένο στην αρένα του γηπέδου. Παρά την πρόωρη προπώληση, εισιτήρια υπάρχουν ακόμα, περιορισμένα βέβαια.

Η «360 Tour» υπόσχεται άριστη ορατότητα από όλες τις πλευρές του ΟΑΚΑ, με την κυλινδρική οθόνη, την τεράστια σκηνή και τους υπερμεγέθεις πυλώνες της σκηνικής κατασκευής του φαντασμαγορικού σόου.

Μπορεί για πολλούς ο Bono, η ψυχή της μπάντας, να είναι ένας αχώνευτος εγωπαθής, η χημεία των τεσσάρων Δουβλινέζων, οι θεαματικές περιοδείες των U2 και η αξιοζήλευτη προσαρμογή του συγκροτήματος στον χώρο, τον χρόνο και την εποχή όμως, προκαλούν τον αμέριστο θαυμασμό μας.

Φίλοι ή εχθροί του συγκροτήματος, σύμφωνοι ή αντίθετοι με τις επιλογές και τη μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος, ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στο βιογραφικό της μπάντας και στις σημαντικότερες στιγμές της μουσικής διαδρομής της.

Βιογραφικό σημείωμα

1978: Ιδρύεται επίσημα το συγκρότημα με το όνομα U2, ύστερα από αρκετές ανακατατάξεις στο σχήμα και στα μέλη του. Τελικά, η αγγελία για μουσικούς που ανάρτησε ο Larry Mullen στο Temple Mount School του Δουβλίνου, είχε απήχηση αλλά και αποτέλεσμα, από ό,τι φαίνεται, ανεξίτηλο στον χρόνο.

Η μπάντα από την αρχή της πορείας της είχε έντονο πάθος. Φτιάξαμε μια «μπάντα προτού καν να μπορούμε να παίξουμε» λέει ο Bono σε πρόωρες συνεντεύξεις του. «Ήμασταν άνεργοι. Ήταν λες και πηγαίναμε στο πουθενά, κι έτσι αποφασίσαμε να πάμε πουθενά όλοι μαζί και να φτιάξουμε μια μπάντα», λέει ο Larry το 1986, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο-αφιέρωμα στους U2 «U2 η θέα από την κορυφή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ, σε επιμέλεια Χάρη Συμβουλίδη.

Οι τέσσερις τότε έφηβοι, ο Bono στα φωνητικά, ο Edge στην κιθάρα, ο Adam και ο Larry στο μπάσο και στα ντραμς αντίστοιχα, εμπνέονταν αρχικά, από την πανκ μουσική και δεν ασχολούνταν με τον ήχο της μουσικής τους. «Η μουσική ήταν ένας τρόπος να πούμε κάτι κι όχι τόσο πώς θα το πούμε», αναφέρει σε σχόλιά του, στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος, ο Edge.

Η δισκογραφία τους από το Α στο Ω

Το πρώτο single των U2 «11 O’Clock Tick-Tock» κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1980. Το άλμπουμ «Boy» κυκλοφόρησε 5 μήνες αργότερα. Ένα χρόνο μετά, έβγαλαν το single «I Will Follow», λίγο αργότερα το άλμπουμ «October» και τον Μάιο 1983, έγιναν νούμερο ένα στην Αγγλία με τον δίσκο «War».

Τον Νοέμβριο 1983 κυκλοφορούν το «Under a Blood Red Sky», μπαίνοντας στο τοπ 30 της Αμερικής. Το «The Unforgettable Fire» ηχογραφήθηκε στο Slane Castle της Ιρλανδίας και περιέχει σημαντικά τραγούδια των U2 γεμάτα εικόνες όπως το «Pride (In the Name of Love)» καθώς και πολλούς ακόμα πειραματισμούς τους.

Το 1987, οι U2 κυκλοφόρησαν το «The Joshua Tree» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αμερική και πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, κερδίζοντας το βραβείο του «καλύτερου άλμπουμ» και της «καλύτερης ροκ εμφάνισης», στα βραβεία Grammy, το 1987. Την ίδια χρονιά έγιναν και εξώφυλλο στο περιοδικό Time και ήταν οι μόνοι που το κατάφεραν μετά τους Beatles, τους The Band και τους The Who.

Ένα χρόνο μετά, οι U2 έβγαλαν το διπλό άλμπουμ τους «Rattle & Hum» με αρκετές live εκτελέσεις και μερικά καινούργια κομμάτια. Ακολούθησε το 1989, η Lovetown περιοδεία τους στην οποία ο Bono ανακοίνωσε ότι «αυτό είναι το τέλος για κάτι, για τους U2. Πρέπει να φύγουμε και να τα ξαναονειρευτούμε όλα από την αρχή».

Πήγαν στο Βερολίνο όπου συνάντησαν τους πρώτους παραγωγούς τους, Brian Eno και Daniel Lanois και υποδέχτηκαν τη δεκαετία του ’90 με το νέο και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους, «Achtung Baby». Με τα τραγούδια «The Fly», «Mysterious Ways» και «One», οι U2 μπαίνουν σε τελείως διαφορετικό ήχο και συνεχίζουν με καινούργια φήμη και νέες μεγάλες επιτυχίες.

Ακολούθησε η περιοδεία τους «Zoo TV», που ξεκίνησε από τη Φλόριντα τον Φεβρουάριο 1992 και ολοκληρώθηκε στην Ιαπωνία, στις 10 Δεκεμβρίου 1993. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας το συγκρότημα ηχογράφησε το επόμενο άλμπουμ του «Zooropa» το 1993 και η περιοδεία αυτή κυκλοφόρησε και σε DVD.

Κλείνοντας αυτή τη σημαντική δεκαετία τους, το «Pop» κυκλοφόρησε το 1997 με βασικά θέματα την αγάπη, το πάθος, την επιθυμία, την πίστη και τη δοκιμασία. Κατά τη διάρκεια της επόμενης περιοδείας με τίτλο «Popmart», το συγκρότημα έδωσε μια συναυλία στο Σαράγιεβο μετά τον πόλεμο της Βοσνίας, σε σχεδιασμό και πάλι, του Willie Williams.

Μετά από τέσσερα χρόνια, το «All That You Can’t Leave Behind» κυκλοφορεί και μαζί του, δύο τραγούδια της μπάντας είναι υποψήφια για το βραβείο του καλύτερου τραγουδιού στα Grammy του 2001 και 2002. Στο σύνολο, ο δίσκος αυτός κέρδισε επτά βραβεία Grammy και πούλησε πάνω από 10 χιλιάδες αντίτυπα, φτάνοντας στο Νο1 σε 32 χώρες.

Ακολούθησε η περιοδεία «Elevation Tour» με τις 113 στάσεις και με την καρδιά στο επίκεντρο της εμφάνισής τους.

«How to Dismantle An Atomic Bomb» ήταν ο επόμενος δίσκος των U2, που κυκλοφόρησε το 2004 με ιδιαίτερη χρήση της κιθάρας κι έγινε νούμερο 1 σε 25 χώρες, ενώ το single «Vertigo» κέρδισε τρία βραβεία Grammy και ενέπνευσε την περιοδεία «The Vertigo tour» που ακολούθησε.

Μετά ήρθε η περιοδεία «Live 8» που περιόδευσε στον μισό πλανήτη. Στα βραβεία Grammy του 2006, οι U2 κέρδισαν πέντε διακρίσεις , ανεβάζοντας το σύνολο των Grammy που είχαν κερδίσει στα 22.

Τέλος, πέντε χρόνια αργότερα τον Μάρτιο 2009 το συγκρότημα έβγαλε τον δίσκο «No Line on the Horizon», το 12ο άλμπουμ ηχογραφημένο σε στούντιο.

Στο μεσοδιάστημα, το 2006 οι U2 εκδίδουν την αυτοβιογραφία τους με τον τίτλο «U2 by U2» και το 2007 προβάλλεται για πρώτη φορά ένα μέρος της ταινίας U2 3D στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ ολόκληρη η ταινία παίζεται ένα χρόνο αργότερα στο Φεστιβάλ Sundance.

Η 360 tour κατασκευή με λίγα λόγια

Σήμερα, με την «360 tour» οι U2 φτάνουν στην Ελλάδα. Να δούμε όμως, με λίγα λόγια τι να περιμένουμε σε αυτή την περίφημη συναυλία; Πώς θα είναι η σκηνή που στήνεται στο ΟΑΚΑ, γιατί έχει το όνομα 360 tour, πώς θα βλέπει όλο το κοινό την μπάντα επί σκηνής σαν να ήταν μπροστά της; Ας μιλήσουν οι αριθμοί…

• Η σκηνή περιλαμβάνει μία πρωτοποριακή κυλινδρική οθόνη που ζυγίζει 54 τόνους. Κλειστή φτάνει τα 1310 μέτρα ενώ ανοιχτή εκτείνεται στα 4267 μέτρα. Αποτελείται από ένα εκατομμύριο κομμάτια (pixels, συνδέσμους, καλώδια, μηχανισμούς) και χωρίζεται σε τμήματα. Οι U2 είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν LED οθόνες μεγάλης κλίμακας στην περιοδεία τους Zoo TV Tour, το 1992.

• Ο ατσάλινος σκελετός έχει ύψος 30 μέτρα και είναι σκεπασμένος με ύφασμα, που φαίνεται πράσινο στο φως της ημέρας, ενώ τη νύχτα αντανακλά οποιοδήποτε χρώμα πέφτει επάνω του. Ο κεντρικός πυλώνας του σκηνικού φτάνει στα 45 μέτρα ύψος και η συνολική κατασκευή μπορεί να υποστηρίξει βάρος μέχρι 180 τόνους.

• Ολόκληρη η κατασκευή χρειάζεται 4 ημέρες για το στήσιμο, 12 ώρες για να ανεβεί ο εξοπλισμός των LED οθονών, των ηχείων και των φωτιστικών, 6 ώρες για να αποσυναρμολογηθεί και άλλες 48 ώρες για να τοποθετηθεί στα φορτηγά.

• Η U2 360 είναι η 10η παραγωγή του σχεδιαστή Willie Williams για τους U2. Kατά τη διάρκεια της περιοδείας Vertigo Tour του 2006, την ώρα του δείπνου, δημιουργήθηκε το πρώτο «μοντέλο» για την σκηνή που θα είναι ορατή σε όλο το γήπεδο. Τα πιρούνια του φαγητού χρησιμοποιήθηκαν ως στηρίγματα της σκηνής.

• Ο αρχιτέκτονας της παραγωγής, Mark Fisher συνεργάζεται για 6η φορά με τους U2.

Ο σχεδιαστής Willie Wlliams διηγείται την ιστορία της κατασκευής

«Η εικόνα είναι πάντα η δυνατότερη φωνή σε ένα χώρο. Στο ροκ εν ρολ, το να είσαι πρώτος είναι το 90% του στόχου.

Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι το να δημιουργείς ένα υπέροχο σόου που παράλληλα πάει μπροστά, εξελίσσει την κατηγορία των liveshows.

Στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει οροφή να συγκρατήσει το βάρος που απαιτείται για τέτοιου είδους κατασκευή σκηνής. Το Θεματικό Κτήριο στο LAX, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Los Angeles, μου έδωσε την έμπνευση. Είναι ένα κτήριο πολύ «προχωρημένο», διαστημικής εποχής, με τέσσερα πόδια και λείες καμπύλες και όταν το φαντάστηκα να στέκεται σε ένα γήπεδο, ήξερα ότι είχα φτάσει κάπου.

Το πρόβλημα ήταν τα πόδια που θα κρατούσαν τη σκηνή όρθια ψηλά. Το να τα έχεις τόσο κοντά στη σκηνή περιόριζε την ορατότητα. Έτσι, αντί να σκεφτώ, πώς να κάνω το σκηνικό να μην επεμβαίνει στον χώρο, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να το κάνω τόσο μεγάλο και τόσο παρεμβατικό, που στην ουσία να ενσωματώνεται σε κάθε εγκατάσταση.

Έδειξα στο συγκρότημα τα αρχικά σχέδια, τα ενέκριναν και μου έδωσαν το πράσινο φως, οπότε ήρθα σε επαφή με τον Mark Fisher, έναν αρχιτέκτονα με ασυναγώνιστη εμπειρία σε ό,τι αφορά κατασκευές ροκ σόου, γι’ αυτό και η άποψή του για το αν κάτι θα πάει καλά είναι σημαντική.

Όταν τελικά είδα αυτό που είχα μέσα στο κεφάλι μου να υψώνεται πάνω από τη βελγική πόλη Werchter, ένιωσα ταυτόχρονα παράξενα και ταπεινά. Μπορεί να υπάρχει κι άλλο συγκρότημα με τη φαντασία, τη φιλοδοξία και το θάρρος να κάνει κάτι σαν κι αυτό… αλλά δε μπορώ να σκεφτώ ποιο θα ήταν αυτό».

• Για την διευκόλυνση του κοινού κατά την αποχώρησή του από το ΟΑΚΑ μετά το τέλος της συναυλίας των U2, ο OAΣΑ ανακοίνωσε τροποποιήσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τη 1 το πρωί. Συγκεκριμένα, ενισχύονται τα δρομολόγια του HΣAΠ από Ειρήνη προς Κηφισιά και Αττική, που θα πραγματοποιούνται κάθε 4-10 λεπτά. Δημιουργείται έκτακτη λεωφορειακή γραμμή της EΘEΛ προς το Σύνταγμα, με αφετηρία στη λεωφόρο Κηφισίας, μεταξύ των οδών Αρτέμιδος και Χωματιανού, κάθε 3 λεπτά. Ενισχύονται τα δρομολόγια της γραμμής 2 της AΜEΛ μεταξύ των σταθμών Αττικής και Συντάγματος με δρομολόγια κάθε 7,5 λεπτά. Επίσης, ενισχύεται και η γραμμή 3 ανάλογα με την επιβατική κίνηση. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το 185 του OAΣΑ και μέσω internet στο http://www.oasa.gr .

Πληροφορίες: OAKA, Αθήνα, οι πόρτες ανοίγουν στις 5.30 μ.μ., Avin Geffen 7.15 μ.μ., Snow Patrol 8.15, U2 9.45 μ.μ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ