Μια αναδρομή στην πορεία των Calexico λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Ηρώδειο

calexico
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

H μπάντα από την Αριζόνα ανεβαίνει για δυο βράδια στο Ηρώδειο και εμείς θυμόμαστε πότε και πώς άρχισαν όλα.

- Οι Calexico δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο Joey Burns, που φοιτούσε σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συναντήθηκε με τον John Convertino, που ήταν drummer στην μπάντα Giant Sand. Αυτό ήταν το πρώτο συγκρότημα με το οποίο συνεργάστηκαν και περιόδευσαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

- Μετά την αποχώρηση τους έφτιαξαν τους Friends Of Dean Martin και αργότερα τους Friends of Dean Martinez και μάλιστα, υπέγραψαν συμβόλαιο με τη δισκογραφική Sub Pop.

- Το πρώτο album που κυκλοφόρησαν ήταν το «Spooke» το 1996, ενώ είχαν ακόμα το όνομα Spoke, που βγήκε μόνο σε 2000 αντίτυπα. Μετά από την υπογραφή ενός καινούργιου συμβολαίου, άλλαξαν το όνομα τους σε Calexico, εμπνευσμένοι από την πόλη της California, με βάση τους την Αριζόνα. Το album επανακυκλοφόρησε με το νέο τους όνομα.

- Η μεγάλη επιτυχία όμως, ήρθε με το δεύτερο τους βήμα, το «The Black Light» του 1998 που έλαβε διθυραμβικές κριτικές και μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς.

- Η έμπνευση των κομματιών ήταν η έρημος της Αριζόνα και οι επιρροές από τη μεξικάνικη μουσική και κουλτούρα της περιοχής. Οι Calexico άρχισαν τις περιοδείες με τους Pavement και τους Lambchop, χτίζοντας μια σχέση αγάπης με το κοινό.

- Στο «Hot Rail» του 2000 προσέθεσαν έγχορδα όργανα, όπως βιολί, στις συνθέσεις τους, φτιάχνοντας τον χαρακτηριστικό τους ήχο. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν δύο συλλογές με ανέκδοτες ηχογραφήσεις και b-sides.

- Το «Feast Of Wire» του 2003 ήταν το πρώτο τους album που εμφανίστηκε στα indie charts. Για το single « Quattro» μάλιστα, γύρισαν και το πρώτο τους videoclip. Το τραγούδι «Güero Canelo» υπήρχε στο soundtrack της ταινίας «Collateral» με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise. Την ίδια εποχή συμμετείχαν και στο album της Nancy Sinatra με τίτλο το όνομα της, που περιείχε συμμετοχές από καλλιτέχνες που την θεωρούσαν έμπνευση με το τραγούδι «Burnin Down The Spark».

- Το 2005 συνεργάστηκαν με τη folk μπάντα Iron&Wine για να ηχογραφήσουν το EP «In The Reins» που προκάλεσε αίσθηση στα charts και έγινε το πρώτο album της μπάντας που εμφανίστηκε στον πίνακα του Billiboard. Τα δύο συγκροτήματα ξεκίνησαν περιοδεία σε όλες τις Η.Π.Α.

- Το πέμπτο τους album «Garden ruin» είχε περισσότερο κιθαριστικό ήχο, δίνοντάς τους ένα πιο mainstream προφίλ. Τότε ηχογράφησαν μαζί με τους Καναδούς Arcade Fire μια διασκευή στο κομμάτι των δεύτερων «Ocean Of Noise». Μέχρι σήμερα τα δύο συγκροτήματα περιοδεύουν μαζί αρκετά συχνά.

- Οι Calexico είναι γνωστοί για το γεγονός ότι ηχογραφούσαν albums τα οποία πωλούνταν αποκλειστικά στις ζωντανές τους εμφανίσεις, όπως το «Aerocalexico» και το «Road Map».

- Σύμφωνα με τους κριτικούς, αυτό που κάνει τους Calexico τόσο αγαπητούς στην Ευρώπη είναι η ικανότητα τους να μεταφέρουν μέσω της μουσικής τους την ατμόσφαιρα της αμερικανικής Δύσης, των ήχων της ερήμου και την αλληλεπίδραση διαφορετικών μουσικών ειδών, όπως η Americana, η folk και η μεξικανική μουσική.

- Το έβδομο album «Algiers» κυκλοφόρησε το 2012 μέσω του νέου τους «σπιτιού», την Anti- Records. To άλμπουμ πήρε το όνομα του από την πόλη Algiers της Νέας Ορλεάνης, όπου και ηχογραφήθηκε και μπορείτε να διαβάστε την κριτική του δίσκου τους εδώ.

- Τρία χρόνια αργότερα επιστρέφουν με το «Edge of the Sun», στο οποίο συμμετέχουν οι Neko Case, Sam Beam (των Iron & Wine), Ben Bridwell (των Band of Horses), Gaby Moreno, Carla Morrison, αλλά και μέλη του ελληνικού instrumental σχήματος Takim.

- Το ένατο και πιο πρόσφατο άλμπουμ των Calexico με τίτλο «The Thread That Keeps Us» εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως και στις προηγούμενες κυκλοφορίες τους συμμετέχουν μουσικοί από όλο τον κόσμο, γεγονός που δίνει έναν πιο γήινο, αλλά και γεμάτο ήχο στο άλμπουμ τους.

- Σύμφωνα με τις κριτικές ο νέος δίσκος αποτελεί μεν φυσική συνέχεια και εξέλιξη των προηγούμενων άλμπουμ τους, αλλά διακρίνεται για την μοναδικότητα του. Η σύγχρονη ένταση, το μουσικό χάος και η ρομαντική διάθεση των ώριμων πια Calexico τους καθιστά στην ίδια κατηγορία συγκροτημάτων όπως οι R.E.M. και οι Wilco.

Δείτε περισσότερα για την επικείμενη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο.