Το μυστικό της μακροζωίας τελικά είναι οι συναυλίες

gig
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Νέα έρευνα δείχνει ότι η συχνή παρουσία σε συναυλίες μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν μια δεκαετία.

Το μυστικό της μακροζωίας συχνά εντοπίζεται στη δίαιτα και την άσκηση, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει πως η ζωντανή μουσική μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει πως τα υψηλά επίπεδα ευεξίας παίζουν ρόλο στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής κατά εννέα έτη, οπότε οι συναυλίες μπορεί να βοηθήσουν ως προς αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα του αναπληρωτή λέκτορα στο Goldsmith’s University στο τμήμα συμπεριφορικής επιστήμης, Patrick Fagan, η παρακολούθηση μιας συναυλίας για μόλις 20 λεπτά αρκεί να αυξήσει το αίσθημα της ευεξίας κατά 21%. Ενδεικτικά, η αντίστοιχη αύξηση για την yoga είναι 10% και η βόλτα με σκύλο μόλις 7%.

Τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών και καρδιολογικών εξετάσεων των συμμετεχόντων έδειξαν πως όσοι παρευρέθηκαν σε συναυλία παρατήρησαν αύξηση του αισθήματος της αυτοπεποίθησης κατά 25%, της συναισθηματικής εγγύτητας κατά 25% και της ψυχικής διέγερσης κατά 75%. Η έρευνα έδειξε επίσης πως μια συναυλία κάθε δυο εβδομάδες αρκεί για την μεγιστοποίηση των επιπέδων ευτυχίας, ικανοποίησης, παραγωγικότητας και αυτοεκτίμησης.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνάς του, ο Fagan σχολίασε πως οι συναυλίες έχουν τεράστια επίδραση στην ανθρώπινη εμπειρία. «Η έρευνά μας δείχνει πόσο τεράστια επίδραση έχουν οι συναυλίες στα αισθήματα υγείας, ευτυχίας και ευεξίας» εξήγησε ο Fagan, συμπληρώνοντας πως το κλειδί να βρίσκεται στη συχνότητα παρουσίας.