Stages of a Flight: Εκτοπισμός, αλήθειες και στερεότυπα για λίγο ακόμη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

eefbysimon-vanhal
ΤΡΙΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Μια περιοδεύουσα έκθεση που καθιστά ορατές τις πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις οικογένειες, τα σπίτια και τις πατρίδες τους.

Το Living Realities – Changing Perceptions είναι ένα διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας «Stages of a Flight» αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του όλου εγχειρήματος και διευρύνεται, στην εκάστοτε χώρα, με συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις: παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, μαθήματα μουσικής και τραγουδιού, χορού, συμμετοχικά εργαστήρια φωτογραφίας και συζητήσεις. Το εγχείρημα «Stages of a Flight» πυροδοτεί συναντήσεις μέσω της τέχνης και προωθεί το διάλογο για τα επίκαιρα θέματα της άφιξης και της συμβίωσης, με στόχο την αλλαγή των αντιλήψεων και των προοπτικών, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές / ακροατές.

Stages of a Flight
Η έκθεση Stages of a Flight είναι μια περιοδεύουσα έκθεση που καθιστά ορατές τις πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις οικογένειες, τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Η έκθεση αντιπαραθέτει τις ιστορίες των ίδιων των πρωταγωνιστών με τις λαϊκίστικες, στερεότυπες εικόνες που προβάλουν τα media.

Ο φωτογράφος Simon van Hal και η δημοσιογράφος και εθελόντρια-μεταφράστρια Nermin Ismail ταξίδεψαν σε επτά χώρες, ψάχνοντας για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους. Από το 2015 που ξεκίνησαν, επισκέφθηκαν το κέντρο των διακινητών στη Σμύρνη, τις ελληνικές ακτές, σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουγγαρία, τα σύνορα της Σλοβενίας και τα σύνορα του Μαρόκου, τον ισπανικό προσφυγικό καταυλισμό Ceuta και καταλύματα στην Αυστρία και την Ιταλία.

Το εγχείρημα πέρα από την καλλιτεχνική του διάσταση αποτελεί μια πλατφόρμα για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να αφηγηθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγουν από την αφάνεια, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τις πολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν μέχρι το 2017.

Έρευνα / Κείμενα: Nermin Ismail
Φωτογράφος: Simon van Hal
Επιμέλεια: Zuzana Ernst –Moncayo

Διοργάνωση
Με βασικό άξονα την έκθεση φωτογραφίας το Living Realities – Changing Perceptions μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί στην Τσεχία πλαισιωμένο από μία σειρά παράλληλων δράσεων. Η Αθήνα είναι ο δεύτερος σταθμός του εγχειρήματος, το οποίο τον Ιούνιο θα ταξιδέψει στην Αυστρία. Το όλο εγχείρημα αποτελεί μία κοινή συνδιοργάνωση των Brunnenpassage (Αυστρία), Studio ALTA(Τσεχία), Dschungel Wien (Αυστρία) και Impact Hub Athens (Ελλάδα) και συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσβασιμότητα
Η έκθεση συνοδεύεται από υπηρεσία ακουστικής περιγραφής και ο χώρος είναι προσβάσιμος για χρήστες/ριες αναπηρικού αμαξιδίου. Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ. Τις υπηρεσίες προσβασιμότητας έχει επιμεληθεί η κοινωνική επιχείρηση Liminal.

Ακουστική περιγραφή
Σενάριο: Κερασία Μιχαλοπούλου, Ηδύλη Τσαλίκη
Αφήγηση: Κερασία Μιχαλοπούλου
Εκτύπωση Braille: ΚΕΑΤ

Simon van Hal
Info
Διάρκεια Έκθεσης: 31 Μαρτίου – 29 Απριλίου 2018
Εγκαίνια: Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, ώρα 18:00
Χώρος Διεξαγωγής: Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα 113 61)
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 20:00 / Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 20:00
Πρωινές ξεναγήσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης στο [email protected]
Επιμέλεια & υπηρεσίες προσβασιμότητας: Liminal

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.
Είσοδος ελεύθερη.