Ο γλύπτης που φιλοτέχνησε το άγαλμα του Bowie μιλά για τον βανδαλισμό του

david-bowie
ΤΡΙΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

«Μισώ την σκοπιμότητα πίσω από την καταστρφοή».

Πρόσφατα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου αγάλματος στη μνήμη του David Bowie, στην πόλη Έιλσμπουρι της Αγγλίας. Το άγαλμα το οποίο φιλοτέχνησε ο Andrew Sinclair παραπέμπει στην πρώτη εμφάνιση του Bowie ως Ziggy Stardust, η οποία έγινε στην πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Μόλις δύο 24ωρα μετά την επίσημη τελετή, ένας άγνωστος βανδάλισε το άγαλμα με σπρέι, γράφοντας: «Ταΐστε τους άστεγους». Η ζημιά γρήγορα αποκαταστάθηκε χάρη στις ενέργειες εθελοντών, με έναν φανατικό οπαδό του Bowie μάλιστα να «προκαλεί» τον άγνωστο βάνδαλο λέγοντας πως αν παραδοθεί στις αρχές θα κάνει δωρεά 5.000 λιρών στους άστεγους της πόλης.

«Ήμουν πολύ στενοχωρημένος. Απλά μισώ την σκόπιμη καταστροφή. Όλο το εγχείρημα οργανώθηκε από τους φανς για τους φανς – και για την οικογένεια και μνήμη του Bowie. Υπάρχει πολλή αγάπη και αφοσίωση, καθώς και πολύ σκληρή δουλειά» δήλωσε ο Sinclair στο NME.

South Beds News Agency

Οι ζημιές στο άγαλμα αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Σχετικά με την «καταγγελία» του αγνώστου αναφορικά με το θέμα των αστέγων, ο καλλιτέχνης τόνισε ότι το κόστος των 100.000 λιρών για το άγαλμα καλύφθηκε εξολοκλήρου από δωρεές και χορηγίες, ενώ ουδέποτε ζήτησαν οικονομική στήριξη από τον Δήμο. «Το όλο σχόλιο και ο λόγος πίσω από [τον βανδαλισμό] είναι απλά χαζά. Δεν έχει νόημα και καθιστά τη σκόπιμη καταστροφή ακόμα πιο απογοητευτική» σχολίασε ο καλλιτέχνης. Μιλώντας για τις αντιδράσεις των μουσικόφιλων, ο Sinclair σχολίασε πως ο κόσμος το έχει δεχτεί με χαρά. «Χιλιάδες κόσμου το λάτρεψαν».

Σχετικά με το σχέδιο του αγάλματος, ο καλλιτέχνης εξήγησε πως ήθελε να παρουσιάσει την «χαμαιλεόντια φύση» του Bowie καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του. «Ήταν τόσο ευμετάβλητος χαρακτήρας. Δημιούργησε και αναδημιούργησε τον εαυτό του τόσες πολλές φορές» υπογράμμισε ο Sinclair, συμπληρώνοντας πως είχε στόχο να δημιουργήσει κάτι που θα απευθυνόταν σε όσο το δυνατόν περισσότερους θαυμαστές του Bowie. Έτσι λοιπόν, αντί να εστιάσει μονάχα στην περσόνα του Ziggy Stardust, αποφάσισε να συνδυάσει «άλλα 15 πορτραίτα του» για να αποδώσει με πληρέστερο τρόπο την πλούσια καριέρα του Bowie.