Το «Damn.» του Kendrick Lamar κέρδισε το βραβείο Pulitzer μουσικής

kendrick-lamar Matt Sayles
ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Πρώτη φορά στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού απονέμεται το σχετικό βραβείο σε hip-hop δίσκο.

Μετά από πέντε βραβεία Grammy, ο Kendrick Lamar μπορεί πλέον να προσθέσει και ένα βραβείο Pulitzer μουσικής για τον δίσκο του, «Damn.», στη συλλογή του. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού εκθείασε τον δίσκο του Lamar για τη«λαϊκή αυθεντικότητα και τον ρυθμικό δυναμισμό» στην καταγραφή και περιγραφή της πολύπλοκης ζωής των Αφροαμερικανών της εποχής.

Το βραβείο τυπικά απονέμεται σε δίσκους κλασσικής μουσικής ή jazz, οπότε το επίτευγμα το ράπερ είναι αξιοσημείωτο. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτήν της επιλογή. Σημαίνει πως η κριτική επιτροπή και το σύστημα αξιολόγησης του διοικητικού συμβουλίου εργάστηκαν όπως έπρεπε και η καλύτερη δουλειά βραβεύτηκε με το βραβείο Pulitzer» δήλωσε η διαχειρίστρια του βραβείου, Dana Canedy, συμπληρώνοντας πως «είναι μια μεγάλη στιγμή για τη hip-hop μουσική και μια μεγάλη στιγμή για τα Pultizer».

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείτο από την βιολίστρια Regina Carter, τον διευθυντή στο Metropolitan Opera Paul Cremο, την καθηγήτρια φιλολογίας και αφροαμερικανικών σπουδών Farah Jasmine Griffin, τον κριτικό μουσικής David Hadju και τον συνθέτη David Lang. Κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν είχε ακούσει τον δίσκο του Kendrick Lamar πριν τις διαβουλεύσεις και συζητήσεις τους.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του «Damn.» είναι πως τα τραγούδια μπορούν να παιχτούν σε ανάποδη σειρά, δηλαδή ξεκινώντας με εισαγωγικό κομμάτι το «Duckworth» και ολοκληρώνοντας με το «Blood». Η συλλεκτική έκδοση του δίσκου μάλιστα στο iTunes κυκλοφορεί με αυτή τη σειρά.

Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ο ίδιος ο ράπερ είχε επιβεβαιώσει πως ήταν συνειδητή επιλογή. «Παίζει σαν ολόκληρη ιστορία και με ακόμα καλύτερο ρυθμό» σχολίασε ο Lamar στο MTV News, εξηγώντας πως δεν αλλάζει τόσο η ιστορία του δίσκου, όσο η ατμόσφαιρα και το συναίσθημα.