Oλόκληρη η Μύκονος σε ένα βιβλίο

mukonos-2
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Ήδη από το εξώφυλλο, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια νέα έκδοση γεμάτη Ελλάδα, σε μια εποχή που ο τουρισμός μας λούζεται από το ελληνικό φως. Θέλετε να ξεφυλλίσετε ένα λεύκωμα για τη Μύκονο; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Ο τίτλος του βιβλίου από τις εκδόσεις Assouline έχει ακριβώς τα στοιχεία που θα θέλαμε να θυμόμαστε και να προβάλουμε από την Ελλάδα του χθες, του τώρα και του μετά. «Mykonos Muse». Γαλάζιος ουρανός, υπέροχες παραλίες, μαγικό φως, χταποδάκια που ψήνονται στον ήλιο, γλυπτά που έχουν αντέξει στον χρόνο και σύγχρονη ιστορία.

Και έχει πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς μας βλέπουν οι ξένοι. Μια κόκκινη πόρτα στο λευκό τοπίο, μια γλάστρα με βασιλικό, λιτότητα και αφαίρεση σε μια Ελλάδα που σήμερα είναι πιο φωτογενής από ποτέ.

Όσοι το έχουν ήδη αγοράσει, γράφουν στις κριτικές τους πως ανυπομονούν να φτάσουν στο νησί, για πρώτη ή πολλοστή φορά, για να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι, να θαυμάσουν την ελληνική αρχιτεκτονική, να παίξουν με το φως και το σκοτάδι, να πάρουν μια γερή δόση από Κυκλάδες, να αποθεώσουν το απόλυτο λευκό.

Η Μύκονος ως μούσα και οι μούσες της Μυκόνου, δηλαδή το παρελθόν της, οι σταρς που πέρασαν και περνούν από τη χώρα, τις παραλίες, τα χωριά, η Μύκονος με τα μελτέμια και τα σπίτια που γίνονται καλύτερα όταν φωτογραφίζονται χωρίς ρετούς.  

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com