«Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»: αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις

biblio-udrogeios-bibliothiki
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2018

Από την Τετάρτη 9 Μαΐου έως τη Δευτέρα 14 Μαΐου.

Η Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου συνεχίζεται και στο πλαίσιο της επιτυχημένης θεματικής ενότητας ‘Ανοικτές Συλλογές’ τη σκυτάλη παίρνει η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών, η οποία από τις 2 Μαΐου και μέχρι τις 29 Ιουνίου παρουσιάζει καθημερινά στο κοινό σπάνιο υλικό της, βιβλία και χάρτες.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Χώρος: Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών, Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-19:00, Σάββατο 09:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη.

Από την Τετάρτη 9 Μαΐου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου ο ΟΠΑΝΔΑ και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων πραγματοποιούν Κύκλο Συναυλιών «Μελοποιημένη Ποίηση». Οι συναυλίες είναι αφιερωμένες σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς. Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελευθερίου, Καββαδίας//Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Στις 9 Μαΐου στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά», Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος: «Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο». Ώρα: 20:30, Είσοδος ελεύθερη.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου στο πλαίσιο της έκθεσης «Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη», η οποία συνεχίζεται μέχρι τις 3 Ιουνίου, ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει τη δράση «Το μικρό και το μεγάλο παιδί, το παιχνίδι και η απεξάρτηση». Παρουσία της κόρης του εικαστικού, Χλόη Geitmann-Ακριθάκη, του επιμελητή Ντένη Ζαχαρόπουλου, καθώς και παιδιών και φίλων του Ακριθάκη που τον γνώρισαν σε παιδική ηλικία, ιατρών και ψυχολόγων. Χώρος: Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας. Ώρα: 19:00, Είσοδος ελεύθερη.

Επίσης την Πέμπτη 10 Μαΐου ξεκινά η εκπαιδευτική δράση “Βουτιά στη Γνώση” του Βιομηχανικού Μουσείο Φωταερίου/ Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων. Τις Πέμπτες του Μαΐου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ταξιδεύει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου της Αθήνας με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 5 ετών που επισημαίνει την αξία της καταγραφής των ιστορικών αρχείων και πραγματεύεται τις ιστορίες που γεννιούνται από αυτό. Χώρος: Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, Ώρα: 17:00 – 19:00. Ελεύθερη συμμετοχή. 

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Από την Πέμπτη 10 Μαΐου και έως τις 25 Μαΐου η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων μας ξεναγεί στην «Ιστορία της Eλληνικής Tυπογραφίας (15ος - 20ος αιώνας) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης» στο πλαίσιο της ενότητας Ανοιχτές Συλλογές. Tα στάδια της γέννησης, της εξέλιξης και των διαδρομών της ελληνικής τυπογραφίας, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, είναι εμφανή μέσα από τα βιβλία της συλλογής, από τα λευκώματα στα οποία ο Ιωάννης Γεννάδιος συνέλεξε δείγματα τυπογραφικών στοιχείων, κτητορικών ex-libris, τυπογραφικών σημάτων και βιβλιοδεσιών, αλλά και από τη συλλογή εκδόσεων σχετικά με την ιστορία του βιβλίου. Χώρος: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61. Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00-17:00, Πέμπτη: 9:00- 20:00, Σάββατο: 9:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη. Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη συλλογή, με απαραίτητη κράτηση στο τηλ. 210 – 7210536 (εσ. 301). Ημέρες και Ώρες : Πέμπτη 10 Μαΐου και 17 Μαΐου, 17:30, Παρασκευή 25 Μαΐου, 12:00.

Η θεματική ενότητα «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» μετά τις επιτυχημένες παρουσιάσεις και ξεναγήσεις του Νίκου Βατόπουλου και της Ελένης Πριοβόλου, σειρά έχει το Poems & Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη: Την Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Μαΐου, ξεναγούμαστε σε μια πλήρη μονάδα βιβλίου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία από το τυπογραφείο στο βιβλιοδετείο κι από εκεί στο βιβλιοπωλείο και βέβαια να απολαύσει την όμορφη αυλή και το καφέ μπαρ του ίδιου χώρου. Χώρος: Poems&Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι Ώρα: 11:00 κατόπιν συνεννόησης στο 210-3228839.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου ξεκινά το ταξίδι της και η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, η βιβλιοθήκη θα βρίσκεται σε διαφορετικές πλατείες της πόλης φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων και παράλληλα, μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και παιδαγωγικές δράσεις, γνωρίζοντάς τους τα δικαιώματά τους και πώς να τα διεκδικούν. Πρόκειται για μία εφήμερη βιβλιοθήκη, που στήνεται μέσα σε λίγα λεπτά σε πλατείες, σχολεία, δημόσιους κήπους, κέντρα φιλοξενίας/ξενώνες προσφύγων κλπ. Μαζί με τα παιδιά, και οι γονείς έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ειδικές δράσεις ενθάρρυνσης ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά. Πέμπτη 10 Μαΐου, Πλατεία Κεραμεικού, Κεραμεικός, Ώρα: 11:30 – 15:30 Ελεύθερη συμμετοχή. Στις 29 Μαΐου τις ίδιες ώρες η Πλανόδια βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο Πάρκο Αγίου Νικολάου - Νεάπολη.

Την Παρασκευή 11 Μαΐου ανοίγει στο Radio Athènes μια πρωτότυπη προσωρινή βιβλιοθήκη – σκηνή. Πρόκειται για τη δράση «A Book Affair», που διαρκεί ως τις 30 Νοεμβρίου και διοργανώνεται από το Goethe – Institut & Radio Athènes Insitute for the advancement of Contemporary Visual Culture, με την υποστήριξη του British Council, του Institut Français de Grèce και την ευγενική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη. Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων με θεματολογία που εκτείνεται από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι  μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση. Την Παρασκευή 11 Μαΐου στις 19:30 στο Radio Athènes, Πετράκη 15,  παρουσιάζεται το νέο εικονογραφημένο βιβλίο και έκθεση μιας πειραματιζόμενης πρώην εμπόρου τέχνης: Giti Nourbakhsch, "The Golden Jaguar with a Thin Red Stripe”.

Συνεχίζουμε στην ενότητα «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» «Περι-διαβάζοντας την Αθήνα»: Το Σάββατο 12 Μαΐου με αφορμή βιβλία του Μένη Κουμανταρέα, συγγραφέα που σημαντικό μέρος του έργου του αναφέρεται στην πόλη της Αθήνας και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η Αλεξάνδρα Τράντα, δρ. Αρχαιολογίας – Μουσειολόγος σχεδιάζει και υλοποιεί λογοτεχνικούς περιπάτους για μια γνωριμία με γειτονιές, κτήρια και κατοίκους της πόλης από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Οι περίπατοι στηρίζονται στα βιβλία: Βιοτεχνία Υαλικών (Γκάζι), Ο ωραίος λοχαγός (Σύνταγμα, Κολωνάκι -Βασιλίσσης Σοφίας-Βουλή), Η κυρία Κούλα (Μοναστηράκι και διαδρομή με τον ηλεκτρικό), Ο θησαυρός του χρόνου (Σύνταγμα και Κυψέλη). Χώρος: πλατεία Συντάγματος, είσοδος Μεγάλης Βρετανίας. Ώρα: 12:00. Συμμετοχή ελεύθερη.

Την ίδια ημέρα, Σάββατο 12 Μαΐου στο πλαίσιο του ετήσιου θεματικού λογοτεχνικού και εικαστικού φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους «anOther story: leaving and living» που φιλοξενείται στους χώρους του Myrtillo Café πραγματοποιείται συνάντηση με τον συγγραφέα Μάνο Κοντολέοντα, με αφορμή το βιβλίο του σε εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου «Φεύγει έρχεται» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Χώρος: Myrtillo Café και Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα και Τριφυλίας, Αμπελόκηποι . Ώρα: 11:30. Συμμετοχή:  ελεύθερη, κατά προτεραιότητα

Επίσης το Σάββατο 12 Μαΐου στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων σε χώρους πολιτισμού – «Οι μύθοι του Πλάτωνα» ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει εκπαιδευτική δράση για 15 παιδιά 8 έως 12 ετών με σκοπό να γνωρίσουν με ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο τους μύθους από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και στοιχεία της φιλοσοφίας του.  Χώρος: «Ψηφιακό Μουσείο - Ακαδημία Πλάτωνος», Μοναστηρίου & Κρέοντος 1, Ακαδημία Πλάτωνος. Ώρα: 12:00 – 14:00. Συμμετοχή ελεύθερη-  δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138.

Από το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 και καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, η δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει μέσα από τους γνωστούς και συχνά σπουδαίους θαμώνες της: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, αλλά και ποιητές της γενιάς του ‘30, όπως και ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.  Στις 12 Μαΐου το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ διοργανώνει στις 18:30 - 21:00 Ξενάγηση στο Υδραγωγείο, παρουσίαση της ιστορίας της Δεξαμενής, ενώ στις 21:00 - 22:30 με την ευγενική προσφορά της ΕΡΤ στο θερινό «Σινέ Δεξαμενή», θα προβληθούν το επεισόδιο της εκπομπής Παρασκήνιο με θέμα «Πλατεία Δεξαμενής» και το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά που αναφέρεται στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.  Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση σχετικών βιβλίων και φωτογραφιών. Συμμετοχή ελεύθερη. 

Το Σάββατο 12 Μαΐου η  Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνει αφιέρωμα στην Elsa von Freytag-Loringhoven ή αλλιώς Baroness στο πλαίσιο της Fluffy Library και του προγράμματος #TextMe_Lab. Η  Σοφία Μπέμπεζα μιλά για το έργο και τη ζωή μιας από τις πιο εκκεντρικές μορφές της τέχνης και του ντανταϊστικού ρεύματος του 20ου αιώνα, ενώ ο Άλεξ Δημητρίου παρουσιάζει ένα εργαστήριο για τη διερεύνηση των εκφραστικών μέσων του Νταντά. Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72. Ώρα: 19:00 - 21:00. Είσοδος ελεύθερη. Το Fluffy Library είναι μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικής έκθεσης. Το κτίριο της ΑΤΟΠΟΣ «καταλαμβάνεται» από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που ζει εκεί μέσα παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητό του. Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και μπορούν να διαβάσουν ξαπλωμένοι μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη που θα χτίζεται κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς από την καλλιτέχνιδα Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου. 

Παράλληλα, το FluffyLibrary πλαισιώνεται από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab που περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, περφόρμανς και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών.

Την Κυριακή 13 Μαΐου η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συναντά την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου με τους Περιπάτους της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο “Transition to EUphoria”, το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης. Η δράση επαναλαμβάνεται στις 27 Μαΐου.  Χώρος: Αφετηρία περιπάτου τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός). Ώρα: 11:00. Ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα www.eleusis2021.eu ή στο τηλ. 210 5537206.

Στις 14 Μαΐου συναντάμε τον Γερμανό συγγραφέα Bodo Kirchhoff σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ και το Goethe-Institut Athen. Το μυθιστόρημα του Kirchhoff με τίτλο «Όταν δεν το περιμένεις», που τιμήθηκε με το βραβείο Deutscher Buchpreis ως το καλύτερο γερμανικό μυθιστόρημα του 2016, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον ίδιο τον συγγραφέα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν η ποιήτρια Χριστίνα Οικονομίδου και ο συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός. Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 | 20.00 | ελληνικά και γερμανικά με διερμηνεία.

Μέγας δωρητής της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).