Πέθανε ο Philip Roth στην ηλικία των 85 ετών

philip-roth Richard Drew
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2018

Ο διάσημος Αμερικάνος συγγραφέας έγραψε πάνω από 30 βιβλία και απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία.

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και σπουδαίους συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο Philip Roth, πέθανε το βράδυ της Τρίτης στην ηλικία των 85 ετών. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, ο Roth πέθανε σε νοσοκομείο του Μανχάταν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του, ο Roth εξερεύνησε από πολλές πτυχές τo τι σημαίνει να είναι κανείς Αμερικάνος, Εβραίος, συγγραφέας και άνδρας. Η γενέτειρα του Roth, το Νιού Τζέρσεϋ, καθώς και οι εμπειρίες του εκεί στα παιδικά του χρόνια, συχνά έκαναν την εμφάνισή τους στα έργα του. Πέραν των  αυτοβιογραφικών στοιχείων, ο Roth δημιούργησε πολλά alter ego, όπως τον Nathan Zuckerman και τον David Kepesh.

Ο Ροθ ήταν υπέρμαχος της αμερικάνικης ιστορίας και καθομιλουμένης και τα έργα του συχνά προκαλούσαν εντάσεις για τον τρόπο κατά τον οποίο «ξεγύμνωνε» την αμερικάνικη κοινωνία και την ανδρική σεξουαλικότητα, μεταξύ άλλων. Πρώτο του έργο ήταν η συλλογή διηγημάτων «Αντίο Κολόμπους» το 1959, το οποίο τιμήθηκε με το εθνικό λογοτεχνικό βραβείο των ΗΠΑ.

PBS

Μπορεί να μην τιμήθηκε με βραβείο Nobel, αλλά κατάφερε να βραβευτεί δύο φορές με το εθνικό λογοτεχνικό βραβείο των ΗΠΑ, το Pulitzer και το διεθνές βραβείο Man Booker, μεταξύ πολλών άλλων. Ορισμένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του Roth μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, όπως το «Σύνδρομο Πόρτνοϊ» το 1972 από τον Ernest Lehman και το «Το ανθρώπινο στίγμα» από τον Robert Benton το 2003.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Roth κυκλοφορούσε σχεδόν ένα μυθιστόρημα το χρόνο, μέχρι που αποφάσισε να αποσυρθεί το 2012, κλείνοντας τότε μια καριέρα 53 ετών. Φήμες λένε πως μετά την απόφασή του, διατηρούσε ένα post-it στην οθόνη του υπολογιστή του, για να του θυμίζει πως «ο αγώνας με το γράψιμο έχει τελειώσει». Στη σχετική ανακοίνωσή του για την απόφασή του να σταματήσει να γράφει με τον «φανατισμό» που τον διέκρινε, ο Roth ξεκαθάρισε πως έκανε το καλυτερο που μπορούσε με όσα διέθετε.