Who is Who: Pet Shop Boys

who-is-who-pet-shop-boys

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

«Σκεπτόμενη» pop, υπέροχα χορευτικά τραγούδια, μοναδικό στυλ και συγκλονιστικές ζωντανές εμφανίσεις. Αυτοί οι Βρετανοί είναι δικαιωματικά το δίδυμο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Γηραιάς Αλβιόνας και δεν έχουν καμία διάθεση να σταματήσουν να μας συναρπάζουν.

- Ο Neil Tennant και ο Chris Lowe γνωρίστηκαν στο Chelsea του Λονδίνου στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Και οι δύο μοιράζονταν την αγάπη τους για τη dance μουσική και αποφάσισαν να ενώσουν τις ιδέες τους ηχογραφώντας τραγούδια. Αρχικά ονομάστηκαν West End, από τη συνοικία του Λονδίνου, αλλά αργότερα το άλλαξαν σε Pet Shop Boys, από φίλους τους που δούλευαν σε pet shops.

- Εκείνη την εποχή ο Neil Tennant έγραφε στο περιοδικό Smash Hits και του ανατέθηκε μια συνέντευξη με τους Police. Η γνωριμία τους με τον παραγωγό Bobby Orlando στη Νέα Υόρκη ήταν καθοριστική, αφού λίγο αργότερα κυκλοφόρησε σε δική του παραγωγή το πρώτο τους single «West End Girls» το οποίο προκάλεσε αίσθηση σε clubs της Δυτικής Ακτής των Η.Π.Α.

- Tο 1985, μετά από διαφωνίες με τον Orlando, υπέγραψαν με τη βρετανική δισκογραφική Parlophone και κυκλοφόρησαν ένα νέο single «Opportunities (Let’s Make Lots Of Money)». Η αποδοχή ήταν χλιαρή και αποφάσισαν να ηχογραφήσουν με νέο παραγωγό, τον Stephen Hague, το «West End Girls», που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των charts σε πολλές χώρες και να βραβευτεί με ένα Brit Award.

- Το «Please» ήταν το ντεμπούτο τους album και κυκλοφόρησε το 1986. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το single «It’s a sin», που σημείωσε τεράστια επιτυχία, όπως και το «What Have I done to Deserve This?» με τη συμμετοχή της Dusty Springfield. Το κομμάτι έγινε τεράστια επιτυχία και ανανέωσε για λίγο την καριέρα της Springfield που όμως, όπως δήλωσαν οι Pet Shop Boys, δεν μπορούσε να τραγουδήσει όπως παλιά. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο album του διδύμου , «Actually», που περιείχε την επίσης μεγάλη επιτυχία «Rent». Το album «Introspective» που ακολούθησε το 1988 άφησε το τεράστιο χορευτικό hit «Domino Dancing».

- Η αρχή των 90s τους βρήκε με ένα ακόμα νέο album, το «Behaviour», ηχογραφημένο στο Μόναχο. Σε αυτό το album περιλαμβάνεται ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των fans τους, το «Being Boring» που συνδέθηκε με το AIDS και τους φίλους τους που χάθηκαν από τη συγκεκριμένη αρρώστια. Το videoclip του, σκηνοθετημένο από τον Bruce Weber, κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα της δεκαετίας.

- Στη συνέχεια, αποφάσισαν να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, αλλά να συνεχίσουν να συνεργάζονται με μουσικούς πρώτου μεγέθους. Εκτός από τη Springfield, για την οποία έκαναν την παραγωγή στο album της, «Reputation», συνεργάστηκαν με τη Liza Minnelli και έφτιαξαν τη δική τους εταιρεία , τη Spaghetti Records, από την οποία κυκλοφόρησε το soundtrack της ταινίας «Το παιχνίδι των Λυγμών», με τον Boy George να ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι και τον Tennant στα backing vocals.

- Ένα χρόνο μετά, είχε έρθει η ώρα της επιστροφής τους, με το single «Can You Forgive Her?» και τη διασκευή του «Go West» των Village People, με ένα videoclip- έργο τέχνης, εμπνευσμένο από τη Σοβιετική Ένωση. Η εποχή ανήκε αναμφίβολα στη dance και ηλεκτρονική μουσική και οι Pet Shop Boys συνεισέφεραν σε αυτό, με το να κάνουν remix σε πασίγνωστα κομμάτια, μετατρέποντάς τα σε club hits, όπως το «Girls&Boys» των Blur. Το πιο γνωστό remix τους ήταν στο «Hallo Spaceboy» του David Bowie, το οποίο ηχογραφήθηκε ξανά με φωνητικά από τον Tennant και τον Bowie και κομμάτια από το «Space Oddity».

- Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας, κυκλοφόρησαν το έβδομο τους album «Nightlife», από το οποίο ξεχώρισαν τα «I Don’t Know What You Want But I Can’t Give It Anymore» και «New York City Boy».

- Μετά από άπειρες συνεργασίες, από τη Madonna μέχρι τους Rammstein και ζωντανές εμφανίσεις σε όλον τον κόσμο, το 2006 κυκλοφόρησαν το single «I’ m With Stupid» που ήταν ένα σχόλιο της σχέσης του τότε Προέδρου των Η.Π.Α. George Bush με τον τότε Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Tony Blair. To single λειτούργησε σαν προπομπός του album «Fundamental».

- Στο album τους, το «Pandemonium» το 2008 συνεργάστηκαν με τους Xenomania, παραγωγούς, υπεύθυνους ουσιαστικά για τη σύγχρονη βρετανική pop, που ήταν εκείνοι που απογείωσαν την καριέρα των Girls Aloud, με τις οποίες οι Pet Shop Boys συνεργάστηκαν στο κομμάτι «The Loving Kind».

- Το 2009 βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στη βρετανική μουσική και ερμήνευσαν ζωντανά τα τραγούδια τους με τη Lady Gaga και τον Brandon Flowers των Killers.

To 2011 ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός νέου album, με τον τίτλο «Elysium». Το album κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες και το πρώτο single είναι το «Winner» (διαβάστε τη δισκοκριτική του album από το click@Life εδώ ). Παράλληλα, οι Pet Shop Boys δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπου ερμήνευσαν το «West End Girls».

Ροζίνα Αράπη