Ένας μοντέρνος αρχιτέκτονας στο Megaron Plus
Πιστό στα ραντεβού του με εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το Megaron Plus καλεί στις 16 Νοεμβρίου, τον διεθνώς καταξιωμένο και διακεκριμένο Βρετανό αρχιτέκτονα, David Adjaye, για μια διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πιστό στα ραντεβού του με εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός διεθνώς καταξιωμένου και διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα, του David Adjaye, στις 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας θα μιλήσει για το έργο του αλλά και για τις σύγχρονες τάσεις στην παγκόσμια αρχιτεκτονική.
Ο David Adjaye κατάγεται από την Γκάνα, αλλά γεννήθηκε στην Τανζανία το 1966. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης και η οικογένειά του έζησε σε μεγάλες μητροπόλεις του αραβικού κόσμου, τη Βηρυτό, το Κάιρο, την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και αλλού. Η έκθεσή του στην αρχιτεκτονική της Εγγύς Ανατολής, με τις λαβυρινθώδεις περίκλειστες πόλεις της, επηρέασε ιδιαίτερα τόσο την επαγγελματική επιλογή που έκανε, όσο και το ίδιο το έργο του.
Το 1979 η οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου ο David Adjaye ολοκλήρωσε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του. Στη συνέχεια, πέρασε λίγο καιρό στην Ιαπωνία μελετώντας την αρχιτεκτονική της χώρας, αν και ποτέ δεν ήθελε να γίνει καλλιτέχνης και δεν τον ενδιέφερε ούτε θεωρητικά η αρχιτεκτονική, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στους New York Times.
Ο Adjaye δούλεψε για δύο μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία στη Βρετανία, και το 1994 άνοιξε αρχιτεκτονικό γραφείο με τον William Russell. Ένα από τα πρώτα έργα που είχε αναλάβει ήταν το Soba Noodle Bar στο Σόχο, όπου χρησιμοποίησε βιομηχανικά υλικά. Όπως έγραψαν οι New York Times, «στα χέρια του ακόμα και τα φτηνότερα υλικά χρησιμοποιούνται με ευλάβεια».
Συνέχισε σχεδιάζοντας καφέ, εστιατόρια και διάφορα άλλα κτήρια στο Λονδίνο. Το 2000 άνοιξε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο Adjaye Associates στο Λονδίνο, το οποίο έγινε γρήγορα γνωστό για την καινοτόμο μίξη καθιερωμένων υλικών κατασκευής, όπως το κατεργασμένο ξύλο και το μπετόν, μαζί με νέα υλικά υψηλής τεχνολογίας.
Τα ψυχρά, κλασικά αλλά μοντέρνα σχέδιά του, τον καθιέρωσαν σύντομα στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Τα σκληρά και αδιαφανή κτήριά του, με τις γκρι εξωτερικές προσόψεις και τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους, προσέλκυσαν πολλούς, όπως τον ηθοποιό Γιούαν μακ Γκρέγκορ. Το 2002, μία από τις σημαντικότερες λονδρέζικες εφημερίδες, η Independent Sunday, χαρακτήρισε τον μόλις 36χρονο τότε Adjaye ως τον πιο «μοντέρνο αρχιτέκτονα των ημερών μας».
Το έργο που έκανε γνωστό τον Adjaye στο ευρύ κοινό είναι το Elektra House στο ανατολικό Λονδίνο, η υπερ-σύγχρονη κατοικία και ταυτόχρονα το εργαστήριο δύο καλλιτεχνών, που δέχτηκε αντικρουόμενες κριτικές και για το οποίο έχει γραφτεί «ο Adjaye αθέτησε όλους τους κανόνες για τον σχεδιασμό ενός σπιτιού, αλλά μετέτρεψε έναν απλό δρόμο του Λονδίνου σε ένα μαγικό μέρος για να ζει κανείς».
Ο David Adjaye πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική έχει νόημα όταν επιτελεί κάποιον κοινωνικό σκοπό. Αρχιτέκτονας με καλλιτεχνική ευαισθησία και όραμα, έχει κερδίσει με το έργο του και την ιδιοφυή χρήση των υλικών κατασκευής την αναγνώριση τόσο της αρχιτεκτονικής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού.
Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282333, στις 7 μ.μ., ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.







