Το Summer Nostos Festival φέρνει ένα θεματικό πρόγραμμα video art που δε θες να χάσεις

martha-colburn

Martha Colburn, Δύση Άγρια ή πώς ανακάλυψα το Πάθος μου για Ταξίδια και συνάντησα τον Old Shatterhand, 2017. Animation (έγχρωμο, με ήχο), 9:09’. Still από την ταινία: με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Στον Φάρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) επιστρέφει για τέταρτο καλοκαίρι, ως οικοδεσπότης, διοργανωτής και αποκλειστικός δωρητής των ανοιχτών εκδηλώσεων του Summer Nostos Festival (SNFestival), στο σπίτι που δημιούργησε για όλο τον κόσμο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου, το ΙΣΝ ανοίγει τις πόρτες του Δικού Σας σπιτιού σε μουσικές, χορό, σύγχρονη τέχνη, παιχνίδια, παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, ένα διεθνές συνέδριο για τη φιλανθρωπία, ομιλίες και άλλα πολλά.

Wong Ping, Οι Μύθοι του Wong Ping 1, 2018. Βίντεο (έγχρωμο, με ήχο), 13:00’.

Still από το βίντεο: με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Edouard Malingue. 

Για ακόμη μια χρονιά, η ενότητα των εικαστικών τεχνών του φεστιβάλ φιλοξενεί τον καταξιωμένο επιμελητή, κριτικό τέχνης, ακαδημαϊκό και ζωγράφο, Robert Storr, ο οποίος, μαζί με τις διεθνώς αναγνωρισμένες επιμελήτριες Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη και Francesca Pietropaolo, παρουσίασε πέρσι το Only Connect!, ένα θεματικό πρόγραμμα επιλεγμένων περφόρμανς στο δημόσιο χώρο, ενώ τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια επιμελήθηκαν τα προγράμματα προβολών video art Fireflies in the Night και Fireflies in the Night Take Wing.

Jérémie Reichenbach, Les corps interdits (Απαγορευμένα Κορμιά), 2016. Φιλμ (ασπρόμαυρο, έγχρωμο, με ήχο), 12:30’. Still από την ταινία: με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Quilombo Films.

Επιστρέφοντας στις κινούμενες εικόνες, φέτος παρουσιάζουν για το κοινό του SNFestival ένα θεματικό πρόγραμμα video art με τίτλο Διακόπτουμε το Πρόγραμμά μας για να σας Μεταδώσουμε μια Έκτακτη Είδηση!,  το οποίο θα λάβει χώρα στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, καθημερινά, κατά τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, από τις 6 το πρωί έως το κλείσιμο των εκδηλώσεων του SNFestival στις 12 τα μεσάνυχτα (εκτός των 17, 19, 21 και 23 Ιουνίου όπου το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό προς το κοινό μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα).

Belit Sağ, Ανατροπή, 2016. Βίντεο (έγχρωμο, ασπρόμαυρο, με ήχο), 4:59’.

Still από το βίντεο: με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος.

Μέσα από επιλεγμένα βίντεο και φιλμ  διαφορετικής διάθεσης, τεχνοτροπίας και επίκαιρης ή διαχρονικής θεματικής, εννέα διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα,  πραγματεύονται με ποικίλους τρόπους την έννοια της Ανατροπής (Disruption).

Liliana Porter, Actualidades / Έκτακτες Ειδήσεις, 2016. Ψηφιακό βίντεο (έγχρωμο, με ήχο), 22:00’.

Still από την ταινία: με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος.

Όπως σημείωσε κάποτε ο γνωστός Νεοϋορκέζος συγγραφέας και ευφυολόγος James Thurber, ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ζωής αναλώνεται σε «συναγερμούς και εκτροπές». Σήμερα αυτό ισοδυναμεί με δυσάρεστες ειδήσεις, ψευδείς ειδήσεις (τα γνωστά μας fake news), και έναν εναλλασσόμενα διασκεδαστικό και απωθητικό παραλογισμό. Οι τέχνες όμως έχουν τη σπάνια ικανότητα να πιάνουν τον σφυγμό των καιρών και να αποκρυσταλλώνουν τις πιο ακραίες εκφάνσεις του, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να τις βιώσουμε πιο ολοκληρωμένα και να αξιολογήσουμε ενδελεχώς τα πιθανά τους νοήματα αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας γεννά η αβέβαιη σημασία τους.

Γιώργος Ζώης, 8η Ήπειρος, 2017. Φιλμ (έγχρωμο, με ήχο), 11:02’.

Still από την ταινία: με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Το θέμα του φετινού Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου στο ΚΠΙΣΝ, είναι η Ανατροπή (Disruption). Εμπνεόμενο από το θέμα αυτό, το εικαστικό μέρος του Summer Nostos Festival ανατρέπει ή «διακόπτει» τη ροή του προγράμματος με επιλεγμένα βίντεο και φιλμ από εννέα διακεκριμένους διεθνείς καλλιτέχνες, τα οποία αντιμετωπίζουν την ίδια την έννοια της ανατροπής με ποικίλους τρόπους, καθώς πραγματεύονται διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και πανανθρώπινα υπαρξιακά θέματα. Με τον ίδιο τρόπο που στη μουσική η αντίστιξη βασίζεται και χτίζει πάνω σε ένα μοτίβο, εμπλουτίζοντάς το, έτσι και τα βίντεο και φιλμ αυτού του προγράμματος τονίζουν άμεσα ή έμμεσα τα κύρια θέματα του συνεδρίου του ΙΣΝ.

Υπό την επιμέλεια των Barbara London, Καλλιόπης Μηνιουδάκη, Francesca Pietropaolo και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Robert Storr.

Erkan Özgen, Η Χώρα των Θαυμάτων, 2016. HD Βίντεο (έγχρωμο, με ήχο), 3:54’.

Still από την ταινία: με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Martha Colburn, Kahlil Joseph, Erkan Özgen, Didem Pekün, Wong Ping, Liliana Porter, Jérémie Reichenbach, Belit Sağ, Γιώργος Ζώης

Πρόγραμμα Προβολών
Liliana Porter, Actualidades / Έκτακτες Ειδήσεις, 2016, 22:00’.
Γιώργος Ζώης, 8η Ήπειρος, 2017, 11:02’.
Jérémie Reichenbach, Les corps interdits (Απαγορευμένα Κορμιά), 2016, 12:30’.
Belit Sağ, Ανατροπή, 2016, 4:59’.
Martha Colburn, Δύση Άγρια… ή πώς ανακάλυψα το Πάθος μου για Ταξίδια και συνάντησα τον Old Shatterhand, 2017,9:09’.
Wong Ping, Οι Μύθοι του Wong Ping 1, 2018, 13:00’.
Kahlil Joseph, Until the Quiet Comes, 2012, 3:49’.
Erkan Özgen, Η Χώρα των Θαυμάτων, 2016, 3:54’.
Didem Pekün, άνθρωποι και ζάρια, 2016, 43:06’.
 

Info
17, 19, 21, 23 IOYNIOY – 06.00 π.μ. – 02.00 π.μ.
18, 20, 22, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ – 06.00 π.μ. – 00.00
Είσοδος Ελεύθερη
Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις: www.SNFestival.org