Δισκοκριτική: «Apocalyptic Love» Slash

diskokritiki-apocalyptic-love-slash

ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο πρώην κιθαρίστας των Guns N'Roses, Slash, επανέρχεται στο μουσικό προσκήνιο με την κυκλοφορία του «Apocalyptic Love» (Αποκαλυπτική αγάπη), ζευγαρώνοντας τα προσωπικά του άλμπουμ και θυμίζοντάς μας ότι είναι ένας από τους τελευταίους πραγματικούς δασκάλους της ηλεκτρικής κιθάρας.

Ο Βρετανός Saul Hudson (Slash), έγινε ευρύτερα γνωστός ως κύριος κιθαρίστας του αμερικανικού συγκροτήματος Guns N' Roses, με το οποίο έλαβε παγκόσμια φήμη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές τις δεκαετίας του 1990. Το 1993 τελειώνει η μεγαλύτερη περιοδεία της μπάντας - που διήρκεσε έξι ολόκληρα χρόνια (1987-1993) - και τα μέλη της είναι τόσο ψυχικά όσο και σωματικά κουρασμένα. Ύστερα από μια περίοδο ξεκούρασης, το συγκρότημα αρχίζει να δουλεύει για τον επόμενο δίσκο που ποτέ δεν κυκλοφόρησε με αυτά τα μέλη, αφού ο Slash αποχώρησε επειδή ο τραγουδιστής της μπάντας πείραξε τα ηχογραφημένα του κομμάτια.

Έτσι, ο βασιλιάς των riff, όπως θεωρείται, προχώρησε στη δημιουργία νέου μουσικού σχήματος, το «Slash's Snakepit», που, προτού διασπασθεί, κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ. Η άκαρπη συνεργασία του με τους «Velvet Revolver» τον οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου προσωπικού του άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010 και χαρακτηρίστηκε ως υπερπαραγωγή, αφού τα καταπληκτικά του κομμάτια ερμήνευσαν πολλοί αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Δύο χρόνια μετά το εντυπωσιακό του ντεμπούτο, ο Slash επιστρέφει χωρίς την μεγάλη ομάδα των έμπειρων μουσικών που συμμετείχαν στην πρώτη του δουλειά. Στο «Apocalyptic Love» έχει δίπλα του τον Myles Kennedy, τραγουδιστή των «Alter Bridge», με τον οποίο έγραψαν μαζί τα τραγούδια του άλμπουμ, ενώ ο Todd Kerns έπαιξε μπάσο και ο Brent Fritz κάθισε στα τύμπανα.

Το ομώνυμο και εναρκτήριο κομμάτι του «Apocalyptic Love» φανερώνει εξ αρχής ότι οι προθέσεις των δημιουργών του είναι να προσφέρουν μια ευχάριστη διάθεση που ανεβάζει την ψυχολογία του ακροατή. Ο ρυθμός ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά με το απλό rock & roll του «One Last Thrill» και του «Standing In The Sun». Το «You're A Lie», το οποίο διαθέτει πολύ καλό video clip, μας οδηγεί στο φαράγγι «No More Heroes» που το περνάμε με αργό βηματισμό απολαμβάνοντας την ακουστική του, για να βρεθούμε στην απέναντι πλευρά όπου συναντάμε το «Halo» με riff και μελωδίες που δεν ξεχνάς εύκολα. Για το «We Will Roam», το οποίο ακολουθεί, ο Slash έχει εύστοχα αναφέρει, ότι προσφέρεται για οδήγηση σε ανοιχτό δρόμο.

Η κλασική κιθάρα στην εισαγωγή του «Anastasia» μας οδηγεί ξαφνικά σε ένα διάδρομο απογείωσης όπου μας περιμένει ο συγκλονιστικός Slash, με ένα εντυπωσιακό σόλο, για μια υπέροχη 6άλεπτη απολαυστική μουσική διαδρομή. Μνήμες από αγαπημένες μπαλάντες των Guns N'Roses ξυπνά το «Not For Me», στο οποίο αποκαλύπτονται οι φωνητικές δυνατότητες του Myles Kennedy.

Με την καθαρή rock διάθεση του «Bad Rain» το γκάζι θα τερματίσει για την αστραπιαία διαδρομή που προσφέρει το «Hard & Fast», το οποίο αφού ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη μας εναποθέτει στην ζεστή αγκαλιά της κορυφαίας μπαλάντας του άλμπουμ, «Far And Away». Το «Shots Fired» ρίχνει τους τίτλους τέλους με πολύ δυναμικό τρόπο, όπως ακριβώς αρμόζει στην ακρόαση του «Apocalyptic Love».

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ταλαντούχος Myles Kennedy δένει με την μουσική του Slash, καταφέρνοντας να μην μιμηθεί τον Axl Rose, ενώ επιμελείται τους αρκετά καλούς στίχους των τραγουδιών του άλμπουμ.

Το άλμπουμ ακούγεται ευχάριστα, με δυνατή ένταση, μέχρι και το τελευταίο κομμάτι, ενώ αν στο εξώφυλλό του υπήρχε το όνομα των Guns N' Roses είναι σίγουρο ότι θα σημείωνε ρεκόρ πωλήσεων.

Ο 48άχρονος μουσικός - του οποίου το solo στο «November Rain» βαθμολογήθηκε από το Guitar World στην 6η θέση του καταλόγου «The 100 Greatest Guitar Solos», ενώ το Total Guitar τοποθέτησε το riff του στο «Sweet Child o' Mine» στη πρώτη θέση του καταλόγου «The 100 Greatest Riffs» - μέσω του «Apocalyptic Love», κάνει μια επιτυχημένη επανεμφάνιση θυμίζοντάς μας ότι η μουσική πάντα θα εξακολουθεί να φανερώνει υπέροχα μυστικά της, μέσα από μοναδικούς καλλιτέχνες, όπως αυτός.

Καλλιτέχνης: Slash

Album: «Apocalyptic Love»

Record Label: Dik Hayd International

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης